MEB velileri de öğrencileri de yine duymadı!
MEB, öğrencilerin büyük oranda Anadolu liselerini tercih ettiğini ortaya koyan verileri yine yok saydı, sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanının yüzde 40’ını imam hatip ve meslek liselerine verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı, “Lise kontenjanları öğrencilerin tercihleri doğrultusunda belirlenmeli” önerisine yine kulak tıkadı. 6 Haziran'da gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi Sınavı kapsamında, “Nitelikli okullar” için belirlenen kontenjanların ağırlığı yine imam hatip ve meslek liselerine tanındı.
Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre ınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınav başvuru ve uygulama kılavuzu yayımlandı. Kılavuzda, lise kontenjanları ile LGS’ye yönelik usul ve esaslara yer verildi.
Ortaöğretime geçiş sınavı kapsamında sınavla öğrenci alacak okullar ile kontenjanları belirlendi. Kontenjanlar belirlenirken öğrenci ve velilerin büyük oranda Anadolu ve fen liselerini tercih ettiği gerçeği yine görmezden gelindi. Buna göre, sınavla öğrenci alacak okullar için belirlenen toplam 174 bin 160 kontenjanın yüzde 40’ını imam hatip ve meslek liseleri için ayrılan kontenjan oluşturdu.
Öğrencilerin 6 Haziran’da uygulanacak LGS’de alacağı puan ile başvurabileceği Türkiye genelinde toplam 2 bin 60 “Nitelikli okul” seçildi. Sınavla öğrenci alacak okullara toplam 174 bin 160 kontenjan ayrıldı. Bu kontenjanın 56 bin 396’sını Anadolu liseleri kullanacak. Bundan fen liselerine verilen kontenjan 36 bin 980, sosyal bilimler liselerine verilen kontenjan ise 10 bin 142 oldu.
Bakanlık, öğrenciler tercih etmediği için boş kalan Anadolu imam hatip liseleri için ise tam 36 bin 712 kontenjan ayırdı. Dini eğitim ile birlikte eğitim yatırımlarından büyük pay alan mesleki ve teknik eğitim için se 33 bin 930 kontenjan ayrıldığı bildirildi. Sınavla öğrenci alacak okullara verilen toplam kontenjanın yarısına yakını imam hatip ve meslek liseleri için kullanıldı.