Mardin’de ’Yapı Denetim’ Paneli Yapıldı

Mardin’de ’Yapı denetimin sorunları ve çözüm önerileri’ konulu bir panel düzenlendi.Yapı Denetim Kuruluşları Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyl...

Mardin’de ’Yapı denetimin sorunları ve çözüm önerileri’ konulu bir panel düzenlendi.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü çok amaçlı toplantı salonunda ’Yapı denetimin sorunları ve çözüm önerileri’ konulu bir panel düzenlendi. Panele, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Denetimi Dairesi Başkanı Mehmet Paltun, Şube Müdürü Doğan Yorulmaz, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Genel Başkanı Tekin Saraçoğlu, Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halil Kösesoy, Mardin Yapı Denetimi ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürü Alaattin Demirat, Mardin Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Temsilcisi Yılmaz Aydoğan katıldı.

Yapım Denetim Daire Başkanı Mehmet Paltun, yapı denetim kuruluşlarının 4708 sayılı Kanunun verdiği sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Paltun, "Birliğin istediği müteahhit sözleşmeleriyle ilgili bağımsız dağıtım sistemi Anayasaya aykırıdır. Nitekim müteahhitlerle geçmişte yapılan müteahhit sözleşmelerinin bağımsız dağıtımı yapılan itirazlar üzerine, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Yapı denetim kuruluşları kamu adına görev yapar. Bu nedenle mevzuatların gereğini yapmak durumundadır" dedi.

Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halil Kösesoy ise 17 Ağustos Marmara depremi ve hemen ardından meydana gelen 12 Kasım Düzce depreminde 376 bin konut ve iş yerinin hasar gördüğünü ve binlerce insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı. Kösesoy, "Depremin bu derecede yıkıcı ve hasar verici olmasının şüphesiz birçok sebebi vardır. Bu sebeplerden birçoğu insanlardan kaynaklanmaktadır. Bu sebepleri insan eliyle ortadan kaldırmak ve kayıpları en aza indirmek mümkündür. Bu, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun ve Bağlı Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği’nin, yönetmeliğin taraflarınca tam olarak uygulanmasına bağlıdır" diye konuştu.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Saraçoğlu da, yapı denetim kuruluşlarının yapılan tenzilatlar sebebiyle maddi zorluklar yaşadığına dikkat çekti. Yaşanan maddi zorlukların firmalara büyük sıkıntılar verdiğini ifade eden Saraçoğlu, "Bu sıkıntıları aşmak için her yapı için eskiden olduğu gibi müteahhitlerle sözleşmelerin bağımsız dağıtım yönteminin Bakanlıkça uygulanması gerektiği kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.

Yapı Denetimi ve Yapı Malzemeleri Mardin Şube Müdürü Alaattin Demirat da şunları söyledi:

"Yapı denetim kuruluşlarının, proje müelliflerinin düzenlediği her projeyi onaylama gibi bir lüksü yoktur. Yapı denetim kuruluşları, kanunun 2’inci maddesinde belirtilen görevlerini imar planına, standartlara, yürürlükteki mevzuata ve mesleki ahlak kurallarına uygun ve tam olarak yapmak zorundadır. Yapı denetim kuruluşlarının 1. proje denetimi safhasında, 2. yapı ruhsatı alınması safhasında, 3. yapım safhasında olmak üzere önemli görevleri vardır. Müdürlüğümüzce, yapı denetim sisteminin amacına uygun uygulanmasını temin için yönetmeliğin 20. maddesinden de güç alarak, ilimizdeki yapı denetim kuruluşlarının sorunlarının giderilmesine katkı yapmak ve bu sistemi anlayamamış tarafları bilgilendirmek konusunda 13 defa yapı denetim istişare toplantısı düzenlenmiştir. Bu istişare toplantılarının, yapı denetim kuruluşlarının özellikle belediyelerle olan bürokratik sorunlarının çözülmesinde büyük bir katkısı olduğu kanaatindeyim."

Sonraki Haber