Malatya'da şiddetli deprem
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen, 11 ilimizi yerle bir edip, 60 bine yakın canımızı yitirmemize yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgedeki yeni depremler ve artçı sarsıntılar devam ediyor.
AFAD'dan alınan verilere göre, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 12.34'te meydana gelen depremin derinliği ise 17.3 kilometre olarak açıklandı. Deprem çevre il ve ilçelerde de hissedildi.
Deprem sonrası bir okulda çocuklar tedbir amaçlı dışarı çıkarıldı.
AFAD: OLUMSUZ BİR DURUM YOK
AFAD, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada depremin ardından olumsuz bir durumun bulunmadığını belirtti.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Malatya ilimizin Yeşilyurt ilçesinde saat 12.34’te meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki #deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.
Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız."
BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'da sosyal medya hesabından depreme ilişkin açıklama yaptı. Yerlikaya, ''Malatya Yeşilyurt'ta 4.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. An itibari ile olumsuz bir durum yoktur. Gelişmeleri takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun." ifadelerini kullandı.
MALATYA VALİSİ: 3-4 SANİYE SÜREN BİR DEPREMDİ
Depremin ardından Malatya Valisi Ersin Yazıcı'dan ilk açıklama geldi. Vali Yazıcı, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
"3-4 saniye süren bir depremdi herhalde. Şu anda herhangi bir olumsuzluk belirtilmedi. 112’ye gelen bir ihbar yok. Depremi hissettik ancak o kadar da şiddetli değildi. Şu an için olumsuz gelen bir ihbar bulunmuyor.
Konteyner kentlerimizde şu anda 113 bin civarında vatandaşlarımız yaşıyor. Şu anda kentte yıkımlar ve yapımlar devam ediyor. Ağır hasarlı binalarımızın yüzde 79'unu yıkmış durumdayız. TOKİ konutlarımız devam ediyor. Ocak sonu itibari ile 4 bin 700 civarında konutumuz teslim edilecek. Köylerimizde de binin üzerinde konutlarımız teslim edilecek."
"6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ARTÇISI"
Habertürk'teki canlı yayına bağlanan deprem uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış da şu değerlendirmeleri yaptı:
"Deprem oluş düzenlerine göre değerlendirirsem 6 Şubat’taki depremlerin bir artçısı bu.
7.2 gibi bir depremin artçıları 2 yıl sürer bölgelerde. Deprem beklenecek yerlerin bir olasılık senaryoları olması lazım. O yüzden ben bu depremi 6 Şubat’ın devamı bir artçı deprem olarak değerlendiriyorum. Depremin derinliklerinde 3-5 km hatalar olur. sismolojik zon dediğimiz deprem hatlarının içinde olan bir deprem ben 10 saniye olduğunu sanmıyorum etkisi daha kısa sürmüştür. Bu tür depremlerin bölgedeki yapılara zarar vermesi beklenmez.Seyrekte olsa bu büyüklükte artçı depremler olabilir 4-5 bandında. Artçı depremlerin sayıları azalır yavaş yavaş ve aralarında zaman süreleri uzar. Bunlar arada sırada olacak olması beklenen artçılardır. Bu tür depremler sırasında tabi ki ruhsal sarsıntı yaşayan insanların panik yaşaması normaldir. Ancak yapıları sağlam olan insanlara bu tür depremlerin bir zararı olmaz o yüzden dışarıda durmalarına gerek yok."
"TİPİK BİR ARTÇI DEĞİL"
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK yaptığı açıklamada "Diri fay haritasında burada fay gözükmüyor ama bu olmadığı anlamına gelmez. Bu büyüklükteki depremde bir yıkım beklenmez. Malatya'da hem Malatya fayı, hem de Doğu Anadolu fayı var. İkisinin arasında olmuş, burada fay gözükmüyor ama olabilir. Bu deprem için 5'in üzerinde diyen yerler var. Şiddetli hissedilmiş. Bu depremler bir süre devam edecek. Tipik bir artçı değil bu. Önemli bir fay da gözükmüyor haritalarda. Daha küçük bir fay olabilir burada. Büyük fay zonları üzerine denk gelmiyor. İlginç buluyorum ben, tipik bir artçı deprem diyemiyorum" dedi.
MALATYA DÜN DE SALLANDI
Dün, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4.3 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Paniğe neden olan depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmamıştı. Yer Biliimci Prof. Dr. Naci Görür depremin ardından yaptığı açıklamada, ''Arkadaşlar, demin Beğre/Doğanşehir- Malatya’da 4,4 deprem oldu. Deprem tam Malatya fayının güney ucunda. Malatya fayının Maraş'ta 6 Şubat'ta olan büyük depremden dolayı belli ölçüde stres ile yüklenmiş olabileceğini söylemiştik. Depremin yeri itibariyle yüklendiğini anlıyoruz. Ayrıntıyı öğrenmek için çalışılması lazım. Sevgiyle.'' ifadelerini kullanmıştı.
AFAD'DAN SON DEPREMLER
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın Türkiye'deki son depremleri listelediği siteye de aşağından ulaşabilirsiniz.
AFAD son depremler listesi için tıklayınız...
KANDİLLİ DEPREM LİSTESİ
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre Türkiye'de kaydedilen son depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Kandilli Rasathanesi'nin son depremler listesi için tıklayınız...