Mahkemeden Kürdistan bayrağı için akıl almaz karar!

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Irak bölgesel Kürt yönetimine ait Kürdistan bayrağının yer aldığı resimlerin “PKK propagandası” sayılmayacağına hükmedildi. Erzurum Bölge Mahkemesi de söz konusu kararı onadı.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Irak bölgesel Kürt yönetimine ait Kürdistan bayrağının yer aldığı resimlerin “PKK propagandası” sayılmayacağına hükmetti. Erzurum Bölge Mahkemesi de söz konusu kararı onadı. 

Irak bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw’dan Necmi Orta’nın haberine göre, Arkeolog Ahmet Kınay hakkında, 2018 yılında aynı anda toplanılan delillerle üç mahkemeden dava açıldı.

Bu yargılanmalardan Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Kınay’ın “PKK propagandası yaptığı" gerekçesiyle deliller sunuldu.

Söz konusu resimlerden bazıları 2015 yılında Van’a bir etkinlikte çekilen ve bölücü terör örgütü PKK'nın sözcülüğünü yapan yayın organı Rudaw sosyal medya hesaplarından da paylaşılan Kürdistan bayrağıydı. Yine Kınay’ın Şehit General Sait Çürükkaya’nın cenazesinde çektiği resimlerde aynı şekilde Kürdistan bayraklarının bulunması “örgüt propagandası” sayıldı.

Bölücü terör örgütü PKK'nın sözcülüğünü yapan yayın organı Rudaw’a konuşan Ahmet Kınay, savunmada Kürdistan bayrağının askeri ve siyasi bir partinin bayrağı olmadığını, resmî statüsü tanılan bir halkın tarihi bayrağı olduğunu ve bu bayrağın Türkiye’de hükümet tarafından defalarca resmî kurumlarda kullanıldığını ifade ettiklerini söyledi.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi de gerekçeli kararında, 2005’te halk oylaması ile kabul edilen Irak Anayasası’nda “Kürdistan Bölgesi’nin federal niteliğini kabul ettiğine dikkat çekerek, “IKBY, Irak’ta Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgede yönetimini kurarak Irak devletinin uluslararası hukukça tanınmış siyasal sınırları içinde kalarak ve Irak’tan ayrılarak içsel ‘kendi kaderini tayin hakı’nı kullanmıştı” ifadelerine yer verdi.

Mahkeme ayrıca Kürdistan Bölgesi Yönetiminin meşru bir yapıya sahip olduğunu ve Irak Anayasası tarafından tanındığına dikkat çekerek terör örgütü PKK ve KCK’den farklı tutulması gerektiğine işaret etti.

Bu kapsamda Kınay’ın paylaşımlarının “örgüt propagandası yapmak, cebir, tehdit veya şiddet içeren yöntemleri meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek nitelikte olmadığına” karar verildi.

ERZURUM BÖLGE MAHKEMESİ ONADI

Erzurum Bölge Mahkemesi de Kınay hakkında verilen kararın istinaf başvurusunu onayladı.

Sonraki Haber