Lise tercihinde zorunlu İmam Hatip ve Meslek Lisesi isyanı

Liselere Geçiş Sınavı'nda adayların tercih listelerinde İmam Hatip ve Meslek Lisesi tercihinin zorunlu tutulmasına öğrencilerin velileri isyan etti.

Liselere giriş için tercih yapan veliler ve öğrenciler için pek çok nokta belirsizliğini koruyor. İstanbul Zeytinburnu’ndaki bir ortaokulda çocuklarıyla birlikte tercih yapan veliler, yeni yerleştirme sisteminin öğrencileri meslek liselerine ya da özel okullara mecbur bıraktığını söylüyor. Selda Taş, bu velilerden sadece biri. Kızı Tuğçe’nin adrese dayalı tek tercih yaptıklarını söyleyen Taş, bu yıl ilk kez uygulanan

Cumhuriyet gazetesinden Dilek Şen'in haberine göre Liselere Geçiş Sınavı’nın bir dayatma olduğuna vurgu yaparak, “Kızım beklediği puanı elde edemedi. Girdiği sınavlarda başarılı sonuç almış bir çocuk, okul puanı çok iyi. Adres bölgemizde bir Anadolu lisesi çıkıyor. Bu yerleştirme dayatmasının, öğrencilerin özel okula yönlendirilmesi için yapıldığını düşünüyorum. Biz de açıkta kalırsak özel okula kayıt yaptıracağız” diyor. Tuğçe ise, “Okul bitirme puanım 97 olduğu için tek tercih yaptım. Meslek lisesi istemiyordum. O yüzden çok fazla seçeneğim yoktu” diye konuşuyor. Esin’in annesi Yeşim de; tercih sürecinin, sınava hazırlıktan çok daha stresli olduğunu söyleyerek şöyle diyor: “Zaten burada seçebileceğimiz tek bir Anadolu lisesi var. Meslek lisesine de göndermek istemiyorum. Açıkta kalması durumunda şartlarımızı zorlayarak özele göndereceğim. Ben çalışmıyorum, ama mecburen işe gireceğim çocuğun eğitimi için.”

LGS puanları yeniden hesaplanınca hayatı değişti

Yüzdelik dilim yok!

Pertevniyal Lisesi’ni kazanmak umuduyla sınava giren Suna, yüzde 4’lük dilime girmeyi başarmış. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüzdelik dilimleri önce e- okul sistemine koyup sonra çekmesinin kafa karışıklığına neden olduğunu belirten Suna, “Sınava dayalı tercihlerimde Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’ni, Pertevniyal’i, Hasan Polatkan’ı, Çemberlitaş’ı, en son da Mümtaz Turhal Sosyal Bilimler Lisesi’ni yazdım. İlk ikisi eğer bir mucize olursa olabilir, ama diğer üçünden umutluyum” ifadelerini kullanıyor. okul , öğle saatlerinden sonra tercihleri onaylatmaya gelen veliler nedeniyle kalabalıklaşıyor. Velilerden biri, okul binasına “Resmen bizimle dalga geçiyorlar” diyerek giriyor: “Çocuğum 300 puan almış. Çok iyi değil. Orta halli bir Anadolu lisesine gidebilecek puanı almışken, meslek lisesine neden gitsin? Zorla meslek lisesi yazdırılıyor.” İmam hatip lisesi seçeneğini ise hiç değerlendirmediklerini söyleyen veli, “Türkiye’de her an her şey değişebilir. Seneye ne olacağı belli değil. FETÖ olayında olduğu gibi. Dün dershane için para yatıranlar, bugün kullandıkları bankalar yüzünden hapiste” diyerek şöyle soruyor: “Yarın bir gün hükümet değiştiğinde ne olacak?”

Bir aydır uyku yok!

Hangi okulları yazacaklarına bir türlü karar veremediklerini söyleyen bir başka veli, duygularını şöyle ifade ediyor: ‘’Bir aydır uyuyamıyorum. Tatil planımızı iptal ettik. Bu yaz tercihle geçecek. Çocuğumun daha iyi bir okula gitmesi için memlekete dönmeyi düşünüyorum. Belki başka bir yerde daha iyi bir okul vardır. Ben Mardin’e gitmeyi düşündüm, orada bizim puanımızla Anadolu lisesi tutuyor.’’ Bağcılar’daki bir okulda görev yapan öğretmen S. E. ise yeni sınav sisteminin değişmesi gerektiğini belirterek, şöyle diyor: “Sistem değişikliği ortaya ilk çıktığında ‘Herkes evine yakın okula gidecek, her türden okul olacak, öğretmenin gerçek başarısı ortaya çıkacak’ gibi çok büyük laflar edildi. Bunların hepsi boş çıktı. Veliler de her şeyi şimdi anladı. İşte bu yüzden bugün yaşadığımız sürecin adına ‘tercih’ diyemiyoruz. Çünkü öğrencilere seçenek sunabileceğimiz bir sistem yok ortada.’’ S. E., bir haftalık tercih süreci boyunca imam hatip talebiyle gelen veli sayısının üçü geçmediğine dikkat çekerek, “Meslek lisesine özel olarak bir tepki duymadım ama imam hatip liselerine var. Başörtülü velilerimiz bile ‘Bu tercihe mecbur muyum?’ diye soruyor bize” diyor.

Sonraki Haber