Kuzey Kore'nin Uzun Menzilli Füze Fırlatması

İngiltere, Kuzey Kore'nin Londra Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı

LONDRA (AA) - İngiltere, uzun menzilli füze fırlattığı bildirilen Kuzey Kore'nin Londra Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

İngiltere'nin Asya'dan Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hugo Swire, Kuzey Kore'nin Büyükelçisi Hyon Hak Bong ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamada bulundu.

Swire, dün gerçekleşen söz konusu eylemi İngiltere'nin kınadığının en sert şekilde vurgulanması için Büyükelçi Hyon Hak Bong'un Dışişlerine çağırıldığını belirterek "Kuzey Kore'nin eylemleri, uluslararası ve bölgesel güvenliğe yönelik mevcut bir tehdit oluşturuyor" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) bu eylemi kınayışını tamamıyla desteklediğini belirten Swire, "Bu test, uzay programı ya da uydu yerleştirme olarak nitelendirilse bile, bunun Kuzey Kore'nin nükleer silah dağıtım sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunduğu açıkça ortada. Bu eylem, BMGK kararlarının ciddi bir ihlalidir. Bu roket fırlatma eylemi, Kuzey Kore'nin, kendi halkının çıkarları yerine nükleer ve balistik füze programlarını geliştirmeye öncelik verdiğinin üzücü bir kanıtıdır" dedi.

- "Provokasyon"

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ABD Strateji Komutanlığının (USSTRATCOM) Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze fırlattığı yönündeki açıklamasını takiben, Kuzey Kore'nin denemesini "provokasyon" olarak tanımlamıştı.

Kuzey Kore ise denemesini "barışçıl bir uzay programı" şeklinde nitelendirerek, konuyu "uzun menzilli füze ile uzaya uydu fırlatıldığı" şeklinde duyurmuştu. Kuzey Kore Merkez Televizyonu da Kwangmyongsong-4 (Parlayan Yıldız-4) adlı uydunun başarılı şekilde belirlenen yörüngeye oturduğunu kaydetmişti.

Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde 3 yer altı nükleer test yapmış, son olarak da 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan BMGK üyeleri, bu ülkeyi "şiddetle" kınamış, deneme 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı BMGK kararlarının açık ihlali olarak değerlendirilmişti.

Kuzey Kore'nin 2006'da balistik füze denemesi yaptığı iddiası üzerine 15 Temmuz 2006'da 1695 ve 14 Ekim 2006'da 1718 sayılı iki BMGK kararı kabul edilmiş, 1718 sayılı karar, BM şartının güç kullanma yetkisini içeren 7. bölümü altında düzenlenmişti. Kararın uygulanması, denetlenmesi ve ambargo listesinin tespit edilmesi için de "1718 Yaptırımlar Komitesi" oluşturulmuştu.

Sonraki Haber