Köylülerin Amerikan rüyası !

Erzincan’da altın bulan ABD’li şirket, köylüleri ABD gezisine götürerek ikna ediyor..

Keban Barajı yapıldığında toprakları sular altına kalan Elazığlı Şafak aşiretinin mensupları, 1968 yılında Erzincan'ın İliç İlçesi'ne bağlı Çöpler Köyü'nü yeni yurtları olarak seçmişti. Toprakları baraj suyu altında kalan köylüler, yeni tarlalar satın alarak çiftçiliğe devam ettiler. Ancak onların kaderi bir kez daha değişiyor çünkü yaşadıkları köyde altın bulundu. Altını bulan ABD-Kanada ortaklı Anatolia Minerals adlı şirket, Çöpler köylülerinin hayatını bir kez daha değiştiriyor. Anatolia Minerals, 2000 yılında İliç'te altın madeni buldu. Bölgede 600 sondaj kuyusu açan Anatolia Minerals, Türkiye'deki faaliyetleri Çukurdere Madencilik aracılığıyla sürdürüyor. Türkiye'de Bergama gerçeğinin farkında olan şirket, olası tepkileri yumuşatmak için yoğun bir çalışma yapıyor. Bu çalışmalardan ilki, Erzincan ve İliç'in yöneticileri için düzenlenen bir haftalık Amerika Birleşik Devletleri gezisi. Anatolia Minerals, milletvekilleri, belediye başkanları, muhtarları üç ayrı ekip halinde birer haftalık ABD gezisine götürdü. Şu anda üçüncü ve son ekip ABD'de bulunuyor.

TEKNİK VE SOSYAL GEZİ

ABD'ye giden ekip önce bir gece İstanbul'da Yeşilköy'deki Polat Rönesans Oteli'nde kalındı. Şikago aktarmalı olarak ABD'nin Nevada eyaletine giden heyete, bu bölgedeki iki altın madeni ve bir siyanür fabrikası gezdirildi. Heyetlerden birinde bulunan Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, yetkililerden teknik bilgiler aldıklarını söyledi. 'Görünürde bir sorun yok, madenler çevreye zarar vermiyor. Türkiye'de altın madenlerine karşı bir önyargı var. Ama bu gezide, altın madeninde mutlaka yabancı teknoloji kullanılması gerektiğini gördüm. Önemli olan Anatolia Minerals'in Erzincan'da ne yapacağı' diyor. Üç günlük Nevada incelemesinin ardından Şikago'ya gittiklerini söyleyen Yalvaç, kentin tarihi ve turistik yerlerine düzenlenen gezilere katıldıklarını ve isteyenlerin alışveriş yaptığını belirtti. Yalvaç, şirket yetkililerinin köyün kalkınması ve sosyal harcamalar için 25 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığını söylediklerini de kaydetti.

ABD gezilerine katılan İliç Belediye Başkanı Ramazan Buran ise gezinin yararlı olduğunu belirtiyor. Ancak seyahat Buran'ın kaygılarını gidermek için yeterli olmamış. 'Ben jeoloji mühendisi değilim, o nedenle siyanürle altın arama konusunda net bir şey söyleyemem. Uzmanlara konuyu inceletiyoruz bizim için önemli olan şirketin burada ne yapacağı' diyor.

5 YILDIZLI OTELDE AĞIRLADILAR

Geziye katılan Çöpler Köyü Muhtarı Cahit Keklik, gezinin yararlı olduğunu ve maden işletmesinde kullanılan üç ayrı yöntem olduğunu öğrendiğini söyledi. Gezi sırasında daha önce Bergama'da altın arayan Eurogold'un madenlerini gezdiklerini söyleyen Muhtar Keklik, 'Önce tedirgin oldum Türkiye'de onlara karşı eylemler yapılmıştı. Ama bizi çok iyi karşıladılar hatta öğle yemeğini orada yedik' diyor. Şirketin, heyeti ABD'de beş yıldızlı otellerde ağırladığını ve Nevada'dan sonra Şikago'ya gittiklerini söyleyen Keklik, 'Bizi turistik yerlere götürdüler, dillerini bilmediğim için pek bir şey anlamadım ama ABD çok ucuz bir ülke. İstanbul'da 5 yıldızlı bir otel 170 euro, orada 45 dolar' sözleriyle izlenimlerini paylaşıyor.

TARLALARI SATIN ALDILAR

Çukurdere Madencilik, köylüleri memnun etmek için elinden geleni yapıyor. Bu amaçla yaklaşık 25 milyon doları gözden çıkaran şirket, maden sahasında bulunan köylülerin tarlalarını satın almış. Köyün tapulu olan 990 dönüm arazisinin 150 dönümü Çukurdere Madencilik tarafından alınmış. Köy muhtarı Keklik, pazarlığın şirket yetkilileri ve köylüler arasında sürdüğünü söylüyor. Şirketin köylülere dönüm başına 5 bin YTL ödediği söyleniyor. Bu rakamın oldukça cazip olduğu belirtiliyor.

KÖYLÜLERE DUBLEKS EV

Çöpler Köyü sakinlerinin yaşayacağı bir diğer değişiklik ise köyün taşınması. Madenle köyün yakın olması nedeniyle köyün taşınmasını isteyen maden şirketi, köylülerle sözleşme imzaladıktan sonra İl Genel Meclisi'nden izin almış. Çöpler Köyü, şu an bulunduğu yerden dört kilometre uzaklıktaki bir başka bölgeye taşınacak. Çukurdere Madencilik, 40 haneli köye, her aile için yeni bir ev yapacak. Evlerin büyüklüğü 110 metrekare ve dubleks olacak. İçinde kat kaloriferi, güneş enerjisi, modern mutfak ve banyo olacak. Ev yaptırmak istemeyip köyden taşınmayı seçenlere ise evin bedeli ödenecek. 2007 yılında köylülerin yeni mekanlarında yaşamaya başlaması hedefleniyor.

MADENCİLERİN KORKULU RÜYASI

Bergama'nın Ovacık Köyü sakinleri, altın madeni işletileceğini öğrendikten sonra tüm dünyada ses getiren ve uzun yıllar süren bir mücadeleye başlamıştı. O zamanki adı Eurogold olan, sonradan Normandy Madencilik olarak değiştiren şirketle 1992 yılında başlayan hukuk mücadelesi ulusal ve uluslararası platformda geniş yankı bulmuştu. Bergamalıların bu mücadelesi maden şirketlerini tedirgin ediyor.

Akşam
Esin Gedik

Sonraki Haber