Koronavirüste 2 yeni semptom daha ortaya çıktı!
Korona virüsü hastalarının birçoğunda görüldüğü belirtilen cilt sorunları ilk kez bilimsel bir araştırmayla incelendi. İspanya'da yapılan araştırmada, hastalarda 'Covid parmağı' diye adlandırılan kızarıklıklar da dahil, beş farklı cilt probleminin görüldüğü tespit edildi.
İspanya’da korona virüsü teşhisi konulmuş hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda, Covid-19’un özellikle gençlerde cilt sorunlarına yol açtığı ortaya çıktı. İspanyol dermatologlar, bu hastalarda Covid-19’la bağlantılı görünen beş farklı deri sorunu tespit etti.
‘COVID PARMAĞI’ NEDİR?
Bunlar arasında, araştırmacıların ‘Covid parmağı’ olarak nitelediği, ayak parmaklarında soğuk ısırmasına benzer kızarıklık olarak görülen cilt problemi de yer aldı. Bu sorunun daha çok, hastalığı büyük ölçüde asemptomatik olarak geçiren gençlerde görüldüğü belirtildi.
İngiliz Dermatoloji Dergisi’nde yayımlanan araştırmada, İspanya’daki tüm dermatologlardan son iki haftada ciltte kızarıklık ve şişlik gibi belirtileri olan Covid-19 hastalarının ayrıntılarını paylaşmaları istendi.
COVID HASTALARINDA ÖNE ÇIKAN BEŞ DERİ RAHATSIZLIĞI
Toplam 375 hastanın ayrıntılarının incelenmesi sonucunda, şu beş ortak cilt sorunu tespit edildi:
* El ve ayaklarda, kaşıntı ve acıya da yol açan, soğuk ısırması benzeri lezyonlar. Bunlar genelde daha genç hastalarda, hastalığın ilerleyen safhalarında görüldü ve ortalama olarak 12 gün sürdü. Bu soruna, incelenen vakaların yüzde 19’unda, daha hafif enfeksiyonlarda rastlandı.
* Gövde, kol ve bacaklarda küçük, sivilce benzeri ve genellikle kaşıntılı kızarıklıklar. Bunlar, orta yaşlı hastalarda görüldü ve yaklaşık 10 günde, diğer semptomlardan önce kayboldu. İncelenen hastaların yüzde 9’unda bu cilt sorunlarına rastlandı.
* Kurdeşene benzeyen, pembe veya beyaz kabarcıklar. Bunlar genellikle gövdede görülmekle beraber, bazen avuç içlerinde de tespit edildi. İncelenen hastaların yüzde 19’unda bu soruna rastlandı.
* Makülopapül olarak adlandırılan, benekli ve küçük kızarıklıklar. Bu sorun, incelenen vakaların yüzde 47’sinde, daha ağır enfeksiyon geçiren kişilerde görüldü. Yaklaşık yedi gün içinde yok oldu.