Konuşturularak Beynine Pil Takıldı

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Topçular ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sabri Aydın tarafından, 10 yıldır parkinson hastası olan 66 yaşındaki Dağıstan Altınkılıç'ın beynine pil takılırken, hasta konuşturuldu, sorulara yanıtlar verdi- Doç. Dr.

İSTANBUL (AA) - Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Topçular ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sabri Aydın tarafından, 10 yıldır parkinson hastası 66 yaşındaki Dağıstan Altınkılıç'ın beynine konuşturularak pil yerleştirildi.

Operasyon öncesi hastanede düzenlenen basın toplantısında parkinson hastalığıyla ilgili bilgi veren Barış Topçular, beyindeki dopaminin eksikliğiyle ortaya çıkan hastalığın katılık, titreme, tutukluk, yavaşlık, yüz hatlarında donukluk, küçük adımlarla öne eğik olarak yürüme gibi bulgular gösterdiğini söyledi.

Topçular, parkinsonun 65 yaş üzerindekilerde sık görüldüğünü ifade ederek, çok sık olmasa da genç yaşlarda da ortaya çıkabildiğini, ileri yaşlar ve erkeklerin önemli risk faktörleri olduğunu kaydetti.

Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ile hastalık riskinin anlamlı bir şekilde azaldığını dile getiren Topçular, erken teşhisle tedavinin erken başlamasının hastalığın seyrini olumlu yönde etkilediğini vurguladı.

Doç. Dr. Sabri Aydın ise derin beyin stimülasyonunun (beyin pili) parkinson gibi hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılmasının hastalar için dönüm noktası olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"İlaç tedavisinden fayda göremeyen hastaya beyin pili yerleştirdik. Pilin hastalar üzerinde yüzde 70'e kadar fayda gösterdiğini söyleyebiliriz. Ameliyatın başarısı için hasta seçimi özellikle önemlidir. Pil yerleştirilen hastaların çoğu daha az ilaç kullanıyor, ilaca bağlı yan etkiler daha az görülüyor. Hastalar yaşamlarını daha rahat devam ettirebildiğini kaydediyor. Daha rahat yemek yer, yatakta daha rahat döner ve harekete daha rahat başlar hale gelirler. Sabah katılıkları azalır. Yardıma daha az ihtiyaç duyarlar. Aldıkları ilaç dozu da düşeceği için ilaca bağlı diskinezi diye adlandırılan istemsiz hareketlerde belirgin azalmalar olur."

Aydın, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun pilin ve tüm sistemin parasını ödediğini ayrıca bunun yapılacak yenileme ve pil değişimi ameliyatları için de geçerli olduğunu aktardı.


- "Sosyal yaşamın bitmişti"

Beynine daha önce pil takılan 60 yaşındaki Hüseyin Aydın da, hareket güçlüğü çekme, titreme, yüzde donuklaşma şeklinde hastalığın belirtilerini gösterdiğini, ilaç tedavisinin ise belirli aşamadan sonra yeterli olmadığını söyledi.

Hastalık nedeniyle sosyal hayatının tamamen bittiğini, içe dönük bir yaşam sürdürmeye başladığını ve evde vakit geçirdiğini anlatan Aydın, "Kitap okuyamama, yazamama gibi sıkıntılar yaşadım. Hocaların beni ikna etmesi üzerine geçen yıl pil takıldı. Pilden sonra sosyal yaşamın daha iyi oldu. Dışarıya çıkabiliyorum, bisiklete binebiliyorum. Pil aktif olmadığında yürürken, otururken, kalkarken birilerinin yardımına ihtiyaç duyuyorsunuz." dedi

Doktorlar tarafından pili aktif hale getirilen Aydın'ın titremesinin azaldığı, yardım almadan yürüdüğü görüldü.

Basın toplantısının ardından Sabri Aydın ve Barış Topçular, 10 yıldır parkinson hastası olan ve ilaç tedavisine cevap vermeyen 66 yaşındaki Dağıstan Altınkılıç'ın kafasına, anesteziyle tam uyutulmadan beyin pili yerleştirdi.

Ameliyathanede gerçekleşen operasyonda hastanın kafa kısmı lokal anesteziyle uyuşturuldu. Altınkılıç, pil takılma sırasında doktorların "eli kaldır" şeklindeki komutlarını yerine getirerek, iyi olup olmadığına ilişkin sorularına yanıt verdi.

Sonraki Haber