Kolombiya'da tarihi anlaşma: Silah bıraktılar
Kolombiya'da FARC üyeleri, barış anlaşması kapsamında silahlarını BM'ye teslim edecek.
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, bugün imzalanan yeni barış anlaşması çerçevesinde, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) bütün silahlarının 150 gün içinde Birleşmiş Milletlere (BM) teslim edileceğini bildirdi.
Santos, Bogota'daki Colon Tiyatrosu'nda, yeni barış anlaşmasını imzalamasının ardından yaptığı konuşmada, "Bu tarihi sahnede, dünyanın ve ülkemizin önünde FARC'la yeni barış anlaşmasını imzaladık. Bir kurban daha vermemek için bu kanı durdurduk ve daha fazla gecikemezdik." dedi.
Anlaşmaya katkı veren toplumun bütün kesimlerine teşekkür eden Santos, yeni dönemde FARC üyelerinin 5 gün sonra silah bırakmak için belirlenen alanlara gitmeye başlayacağını açıkladı.
Sürecin sonunda FARC'ın artık silahlı bir örgüt olarak devam etmeyeceğini vurgulayan Santos, "FARC 90 gün sonra silah bırakmaya başlayacak ve sadece 150 gün içinde bütün silahları BM'nin elinde olacak." diye konuştu.
FARC'ın liderinden Trump'a tebrik
İmza töreninde Santos'tan önce konuşan FARC'ın lideri Rodrigo Londono da bir önceki anlaşmanın düzeltilip zenginleştirildiğini dile getirdi.
ABD'deki başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump'ı tebrik eden Londono, yeni dönemde ABD'nin kıtada ve dünyada barışa katkı sağlaması temennisinde bulundu.
"Timochenko" olarak tanınan örgüt lideri sözlerini, "Bundan böyle Kolombiyalıların tek silahı kelimeler olsun." diyerek tamamladı.
Anlaşma kongreye sunuldu
İçişleri Bakanı Juan Fernando Cristo, imza töreninin hemen ardından yeni anlaşmanın ve üzerinde değişiklik yapılan bölümlerin, tartışılmak ve oylanmak üzere kongreye sunulduğunu açıkladı.
Kongre, yeni anlaşmayı gelecek hafta salı ve çarşamba günü ele alıp oylayacak.
İmza töreni ve Bolivar meydanından notlar
Bogota'nın merkezindeki tarihi La Candelaria semtinde bulunan Colon Tiyatrosu'ndaki imza törenine, Türkiye'nin Bogota Büyükelçisi Engin Yürür'ün de aralarında bulunduğu 750'ye yakın yerli ve yabancı konuk katıldı.
Cartagenalı sanatçı Cecilia Silva Caraballo da törende şarkılarını seslendirdi.
Törenin canlı takip edilmesi için dev ekranların konulduğu Bolivar meydanında ise halkın katılımının düşük olduğu görüldü.
Gün boyu çeşitli etkinliklerin sürdüğü meydanda, tören sonrası, Kolombiya hükümetinin FARC'la yapılan görüşmelerdeki başmüzakerecisi Humberto de la Calle ve Senatör Ivan Cepeda Castro'ya yoğun ilgi gösterildi.
"Hayır" cephesinde son durum
Kolombiya'nın eski Devlet Başkanı ve referandumdaki "hayır" kampanyasının önemli isimlerinden Alvaro Uribe, kongredeki oturumlara katılıp anlaşmada değişiklikler yapılması için mücadele edeceğini açıkladı.
"Hayır" cephesinde daha önce yapılan açıklamalarda da Kolombiyalılar sivil itaatsizliğe davet edilmişti.
Kolombiya'da 2 Ekim'de FARC ile imzalanan barış anlaşması referanduma götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü anlaşmaya "hayır" demişti.
Hükümet referandum sonrası, çatışmanın kurbanları, kilise, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek FARC ile tekrar müzakere edilecek talepleri not etmişti.
Taraflarla yapılan 60'a yakın toplantı ve 100 saati bulan çalışma sonrası 57 konuda 500'e yakın teklif ortaya çıkmıştı.
Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.