Kilis Belediye Başkanı'ndan 'tarihi' çağrı
IŞİD roketlerinin hedefi haline gelen Kilis'te vatandaş diken üstünde. Belediye Başkanı Hasan Kara ''güvenli bölge'' için NATO ve BM'ye seslendi.
Suriye’de IŞİD’in kontrolündeki bölgeden atılan ve can kayıplarına yol açan roketler, Kilis’te büyük tedirginlik yarattı. Esnaf kepenk kapattı, vatandaşlar çocuklarını okula göndermedi. Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, NATO ve BM'ye ''güvenli bölge oluşturun" çağrısı yaptı.
Sınır kenti Kilis’te önceki akşam Suriye tarafında IŞİD denetimindeki bölgeden atılan ve bir kadının öldüğü Katyuşa roketatar mermisinin isabet etmesiyle yaralanan Suriyeli Fadıl Emin (23) de yaşamını yitirdi. Emin’in ölümüyle Kilis’te 9 Ocak’tan bu yana Suriye’den atılan roketatar mermilerinin infilak etmesi sonucu ölenlerin sayısı 6’sı Suriye uyruklu olmak üzere 17’ye yükseldi, toplam 58 kişi de yaralandı. Roketatar mermileriyle gerilen kentte okullar boşalırken esnaf kepenk kapattı, bazı vatandaşlar göçe hazırlandıklarını ifade etti.
Belediye Başkanı'ndan NATO ve BM'ye çağrı
Kilis Belediye Başkanı Kara, bugüne kadar 17 kişinin ölümüne sebep olan IŞİD füzelerine karşı Batı’nın, özellikle NATO ve BM’nin güvenli bölge oluşturması gerektiğini söyledi.
Yeni Yüzyıl gazetesinden İlknur Sargut’a konuşan başkan Hasan Kara “Suriye’de yaşanan iç savaş sonrası Kilis, Suriye’den en çok etkilenen il olmasına rağmen huzurun ve asayişin egemen olduğu bir ildi. Biz ilk defa iç terör ile tanıştık. Ne yazık ki huzur ve sükûnet şehri, yükselen şehir Kilis’in dengesi bozuldu. DAEŞ (IŞİD) tarafından atılan roket mermileri Kilis halkının hayatını olumsuz etkiledi. İnsanlara ciddi şekilde psikolojik açıdan da zarar verdi. Ancak bu sıkıntılara çare, uluslararası açıdan alınacak tedbirlerde. Bu terör örgütü bugün Kilis’i vuruyorsa yarın da bir başka ülkeyi de vuracaktır. Bu nedenle Batı’nın özellikle NATO ve BM’nin acilen buna bir el atıp, güvenli bölge oluşturması gerekiyor. Bu acıyı ve sıkıntıyı biz yaşıyoruz. Ama yarın bu acının daha fazlasını batı ülkeleri yaşayacak. O nedenle bir an için bu duruma bir çözüm bulunması gerekiyor” dedi.
492 terörist öldürüldü
Güvenlik kaynakları IŞİD’e yönelik top atışları ile 370 teröristin öldürüldüğünü bildirdi. Pazar gününü pazartesiye bağlayan gece yarısı 01.00 sıralarında da IŞİD mevzileri, koalisyon güçleri uçakları tarafından vuruldu. Saldırıda, IŞİD’in önemli ölçüde kayıp verdiği ve silah mevzilerinin imha edildiği belirtildi.
Askeri kaynaklar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 9 Ocak’tan bu yana sınırın Suriye tarafında bulunan IŞİD mevzilerinden Türkiye’ye yapılan saldırılara misliyle karşılık verildiğini anımsattı. IŞİD mevzileri ağırlıklı olarak Fırtına obüslerinin top atışlarıyla vuruldu.
Askeri kaynaklar, son 3.5 ay içinde IŞİD mevzilerine, 5 bin 330 top atışı yapıldığını örgütün çok sayıda silah mevzii, barınak ve karargah olarak kullandıkları binaların imha edildiğini bildirdi.
Kaynaklar, 370 IŞİD mensubunun da bu atışlar ile etkisiz hale getirildiğini bildirdi. 9 Ocak’tan bugüne kadar IŞİD hedeflerine yönelik 167 hava harekâtı düzenlendiği, bu harekâtlarda 492 teröristin öldürüldüğü kaydedildi. Saldırıların ardından Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan dün sabah çıkan çok sayıda zırhlı araç da Suriye sınırına sevk edildi. Zırhlı araç konvoyu IŞİD denetiminde Bab bölgesine komşu olan Kilis’in Elbeyli ilçesine ulaştı.
İntikamları alındı
Halep’in kuzeyinde sınıra 6, Kilis’e 21 kilometre mesafede atış hazırlığında olan IŞİD’e ait füze rampasının bulunduğu alan da gündüz “Fırtına” obüsleriyle ateş altına alındı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan bilgilendirmeye göre, yoğun atışların yapıldığı alandaki füze rampası tamamen imha edildi, 8 IŞİD’li terörist öldürüldü. Güvenlik kaynakları, Kilis’e 22 Nisan’daki saldırının bu füze rampasından yapıldığını belirtti. O saldırıda 14 yaşındaki Mahmut Emre Arslan ile Hatice Evran (63) ölmüştü.
500 yıllık cami kapandı
Suriye tarafından dün akşam atılan roketatar mermisinin isabet ettiği Tekke Camisi de büyük çapta hasar gördü.
Avludaki ağaçların kırıldığı, mezarlar tahrip olduğu caminin içinin de patlamayla darmadağın bir görünüme büründü. İbadete kapatılan caminin içi ve avlusunda dün sabah temizlik çalışması başlatıldı. Camide inceleme yapan Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven ile Kilis Müftüsü Mahmut Karatepe, hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını söyledi.
Karatepe, patlamanın cami içinde de hasara yol açtığını ve şu an için güvenlik açısından risk taşıdığını belirterek, şöyle dedi: “Camimiz çok eski ve tarihi bir cami. Bu olay hepimizi derinden üzdü. Zaten camimizi ilerleyen süreçte restore edecektik. Bu olay olunca restore çalışmalarını biraz daha erkene almayı kararlaştırdık. Şu an hasar tespitini yapıyoruz ve bu süreçte caminin içinde de hasar oluştuğu için ibadete kapatmak zorunda kaldık. En kısa sürede çalışmalarımızı tamamlayarak camimizi yeniden ibadete açacağız” diye konuştu.
‘Çocuklar sokağa çıkmaya korkuyor’
Sokakların boş olduğu kentte görevliler ise önceki gün yaşanan patlamanın izleri silinmeye çalışıldı.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın da kentte bulunduğu saatlerde yaşanan saldırıların ardından tedirgin olan vatandaşlar yine Valilik önüne yürüdü. Kilis Valiliği’nin geçen cuma bir ay süreyle tüm etkinlik ve yürüyüşlerinin yasakladığı kentte, güvenlik güçleri protesto yürüyüşü yapanları basınçlı su ve biber gazlı müdahale ile dağıttı.
Roketatar mermilerine hedef olmaktan korkanlar evlerinden çıkmazken esnaf kepenk açmadı. Kepenk kapatan esnaf, soruna bir an önce çözüm bulunmasını istedi.
Okullar da boş kaldı
Kentte tedirgin olan aileler de çocuklarını okula göndermedi. Resmi olarak tatil edilmemesine rağmen ilk, ortaokul ve liselerin boş olduğu görüldü. Okullara az sayıda öğrencinin geldiği görülürken, okula gitmeyen öğrenciler yaşadıkları korku ve endişe nedeniyle ailelerinin onayıyla bu kararı aldıklarını belirterek bazı ö+ğrenciler, “Her gün aynı korkuyu yaşayınca okula gitmek istemediğimizi söyledik, ailelerimiz de bizi göndermedi” dedi.
Bazı vatandaşlar da kentten göç etmeyi düşündüklerini ifade ederek “Kilis, Suriye olaylarından önce sessiz sakin kendi halinde bir kentti. Son zamanlarda yaşananlar nedeniyle biz ve çocuklarımız çok etkilendi. Çocuklarımızı okula göndermeye korkuyoruz. Kapıların kapanma sesini bile patlama zannediyoruz. Şehri terk etmeyi düşünüyoruz. Çocuklarımız sokağa çıkmaya korkuyor. İşlerimiz çok kötü durumda. Devletimizin bu işe bir an önce çare bulmasını istiyoruz. Çözüm bulanamazsa biran önce çevre illerdeki yakınlarımızın yanına geçici olarak giderek, Kilis’in huzura kavuşmasını evimizden uzakta bekleyeceğiz” dedi. Kentte duyulan her gürültü yeni bir patlama olduğu endişesi yaşatıyor.
Anne tepkisi
Kilis’te geçen cuma günü düşen roket ile yaşamını yitiren 63 yaşındaki Hatice Evran’ın yakınları önlem alınmamasına tepki gösterdi. Patlamanın etkisiyle oturduğu evin camı ve odalarında şarapnel parçalarının oluşturduğu hasar halen dururken, ölen 4 çocuk annesi Hatice Evran’ın oğlu Veysel Evran, bir an önce saldırıların sona ermesini istedi. Annesinin ölümünün kendilerini yıktığını ancak ölümlerin önünün alınamadığını belirten Evran, “Başka kimsenin ölmemesini istiyoruz. Saldırılar, ölümler devam ediyor. Başka canlar yanmasın, başka insanlar annesiz kalmasın. Annemizin taziyesine insanlar korkudan gelemiyor, bize telefonla can güvenliğinden dolayı dışarı çıkamadıklarını söylüyor. Bizi böyle korkuya sevk etmeye kimsenin hakkı yok” dedi.
Evran’ın kızı Dilek Evran da elindeki Türk bayrağını göstererek, “Annem şehit oldu” dedi. Evran, insanların diken üzerinde olduğunu ve bir an önce ülkeyi yönetenlerin IŞİD saldırılarını önlemek için gerekli adımları atmasını istediklerini söyledi.
Elbeyli’de 5 IŞİD üyesi yakalandı
Kilis’in Elbeyli ilçesinde, IŞİD üyesi oldukları değerlendirilen yanlarında 3 çocuk bulunan 5 yabancı uyruklu yakalandı. Kilis Valiliği’nden yapılan açıklamada, “İl Emniyet Müdürlüğümüz ekiplerince ilimiz Elbeyli ilçesinde yapılan çalışmada 3 çocuk ve çatışmalı bölgelerle IŞİD irtibatlı olduğu değerlendirilen 5 yetişkin olmak üzere 8 yabancı uyruklu şahıs yakalanmıştır. Yakalanan şahıslar hakkında adli ve idari tahkikata başlanılmıştır” denildi.