Kelebekler Vadisi kelebeklerindir, dokunmayın !
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan "Ekolojik Temelli Bilimsel Rapor" ile Muğla’da bulunan 1. Derece Doğal SİT statülerini 2. ve 3. dereceye düşürülmesiyle birlikte gözler her yıl onbinlerce insanın akın ettiği Kelebekler Vadisi de tehdit altına girdi.
Adını, vadiyi saran yetmişten fazla kelebek türünden özellikle de Kaplan (Mavi) Kelebeği’nden alan ‘Kelebekler Vadisi’ masmavi denizi ve muhteşem manzarasıyla her yıl binlerce insanın ilgi odağı.
Yurt Gazetesinden Aliseydi Karagöz'ün haberine göre Muğla ili, Fethiye ilçesi, Ölüdeniz belde sınırları içerisinde, Babadağ’ın eteklerinde yer alan; sarp kayalık duvarlar ve çamlıklarla çevrili olan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995 tarihinde doğal SİT alanı ilan edilip bölgede hiçbir yapılaşmaya izin verilmemişti. Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2016 yılında yayınladığı “Ekolojik Temelli Bilimsel Rapor” ile Muğla’da bulunan 1. Derece Doğal SİT statülerini 2. ve 3. dereceye düşürdü.
TALANA İZİN VERMEYECEĞİZ
Kaz Dağları ve Salda Gölü'ne ilişkin tepkiler sürerken, Kelebekler Vadisinin de talan edileceğini belirten Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Başkanı, Antalya-Isparta-Burdur-Denizli-Kaş Platformu sözcüsü Hediye Gündüz, YURT'a yaptığı açıklamada “Kelebekler Vadisi’nin 1. Derece Doğal SİT statüsünün düşürülmesinin bölgede yapılaşmayı başlatacağını belirtti.
Gündüz, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2016 yılında yayınladığı 'Ekolojik Temelli Bilimsel Rapor' ile Muğla’da bulunan 1. Derece Doğal SİT statülerini 2. ve 3. dereceye düşürdü. O dönem kamuoyunun tepkisiyle ertelenen proje bugün önce Gökova Körfezi sonrasında Okluk Koyu değişikliğiyle başlayan süreç bugün Kelebekler Vadisi ile devam ediyor. Talana izin vermeyeceğiz" dedi.
Kelebekler Vadisi'nin el değmeden korunması gerektiğini ifade eden Hediye Gündüz konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kelebekler Vadisi adını 'Mavi Kelebek'lerden alır. Kelebekler Vadisi Fethiye’de el değmemiş, ancak deniz motoruyla gidilebilen Türkiye’nin cennet köşelerinden biridir. Bahar aylarında vadiye adını veren “Mavi Kelebek”ler vadinin içinde ve en yakın çevresinde olacak şekilde bir arada binlercesini görmek mümkündür.
Adeta masallarda görülen uçuşan kelebekleri burada yaşamak mümkündür. Vadinin içinde kelebeklerin yanında yüzlerce bitki topluluğu ve küçük bir su kaynağı ve küçük şelalesiyle eşsiz bir doğal güzelliktedir. Bölge halkı Mavi kelebekleri Rodos Kelebeği olarak adlandırmıştır. Kelebekler Vadisine bahsettiğimiz bu ekosistem bütünlüğü, eşsiz doğal değerleri nedeniyle 1995 yılından 1. Derece Doğal SİT alanı statüsü verilmiştir.
390 TÜR KELEBEĞİMİZ VAR...
2016 yılında ise ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ilan edilmiştir” Bu statü adı adlında bu tür önemli biyolojik çeşitliliğe sahip alanlara, çadırlı kamp alanları, bungalov ve günübirlik faaliyetlerin yapılabilmesi sağlanmıştır, bu statü ise alanda tehlike demektir. Alan zaten küçüktür ve en küçük bir yapılaşma alanı mafetmektir. Bizler Kelebekler Vadisinin el değmeden korunması istiyoruz. 22’si endemik, 390 tür kelebeğimiz var, 9 Endemik türün nesli tükeniyor. Kelebekler Vadisi asla yapılaşmaya açılmamalı. Kelebekler Vadisi kelebeklerindir, dokunma. Konunun takipçisi olacağız."