Karantinada marketlerden en çok neler alındı ?
Ipsos verilerien göre Ramazan öncesine denk gelen karantinada vatandaşlar marketlerden en çok neler aldı ?
Ipsos verilerine göre, Ramazan öncesine denk gelen karantinanın 6. haftasında vatandaş en çok tahin-pekmez alımlarını artırdı. Dondurmada iki haftadır belirgin yükseliş görülürken, ilk haftalarda stoklanan makarna ve kolonyada satışlar düştü. Libya'da A4 kağıdı bulmak zor olurken Afganistan'da çay fiyatı katlandı. Romanya'da ekmek mayası için 'karaborsaya düştü' yorumları yapılıyor.
Corona virüsü salgını nedeniyle dünya genelinde milyarlarca insan evlere kapanırken, tüketim alışkanlıklarında da önemli değişimler gözleniyor.
Ipsos Türkiye’nin Hane Tüketim Paneli verileri, Türkiye’de ilk corona virüsü vakasının resmen açıklandığı 10 Mart tarihinden bu yana en çok tüketilen ürünlerde haftalık bazda da belirgin değişimler olduğunu gösteriyor.
Türkiye’de karantinanın 6. haftası olan ve Ramazan öncesine denk gelen 15-22 Nisan döneminde hızlı tüketim ürünleri olan çorba, et ürünleri, dondurma ve içeceklerde tüketim artışı görüldü.
RAMAZAN ÖNCESİNDE EN ÇOK ARTIŞ TAHİN VE PEKMEZDE
16-22 Nisan döneminde bir önceki haftaya göre satışı en çok artan ürün yüzde 76 ile tahin-pekmez oldu.
8-15 Nisan haftasında satışı yüzde 98 artan dondurma, 16-22 Nisan haftasında da yüzde 49’luk artış gösterdi. Tereyağı (yüzde 46), hazır çorbalar (yüzde 45), diş fırçaları (yüzde 29), hazır yemekler (yüzde 27) tüketimi artan diğer ürünler oldu.
MAKARNA VE KOLONYA DÜŞÜŞTE, MAYA YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Ipsos verileri, karantinanın ilk haftalarında vatandaşın hücum edip stokladığı makarna ve kolonya satışlarının son haftalarda düşüşte olduğunu gösteriyor.
Kolonya satışları 16-22 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre yüzde 42 düşerken, bu dönemde makarna satışlarındaki düşüş yüzde 27 oldu. Makarna satışları haftalık bazda üç haftadır düşüyor. Maya, un ve sirke ise artış hızı düşse de 6 haftadır satışı artan ürünler oldu.
RAMAZANDA ÖĞÜN AZALIYOR SOFRADAKİ ÇEŞİTLİLİK ARTIYOR
Ipsos'un Türkiye CEO'su Sidar Gedik verilerle ilgili yaptığı değerlendirmede “Normalde evde yenen öğün sayısının arttığını söylüyorduk bu dönemde belki öğün azalacak ama sofradaki çeşitlilik artacaktır” dedi.
Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ramazan öncesindeki haftada hazır çorba, et ve et ürünleri toz şeker ve içecek alımlarının artış gösterdiğini belirten Gedik, “Bu dönemde kişisel bakım ürünlerinden 3. haftada büyümesi yüksek olan diş fırçası ve şampuan tekrar büyüme gösterdi. Bu dönemde tekrar alınmasının ramazan etkisinin yanı sıra bir başka etken de evdeki stok azalması da olabilir” ifadelerini kullandı.
İki haftadır hafta sonu sokağa çıkma yasağının olması nedeni ile özellikle son gün olan Cuma günlerinde satın alımların arttığını gördüklerini belirten Gedik, “Her ne kadar evde birçok ürün bulunsa da psikolojik etkiden olabilir Cuma günü normalden daha çok alım yapıyoruz.” dedi.