Kanal İstanbul için korkutan rapor!
AK Parti iktidarının ''çılgın projesi'' Kanal İstanbul için TMMOB çarpıcı bir rapor hazırladı. 75 milyar lira toplam maliyet sadece kazı, nakliye ve depolama aşamasında kullanılacak. İBB’nin 2021 yılı toplam bütçesinin 28 milyar TL olduğu düşünüldüğünde rakamın büyüklüğü ortaya çıkıyor.
Kente büyük zarar vereceği sık sık dile getirilen Kanal İstanbul’a ilişkin son açıklamayı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ile Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yaptı.
BirGün haberine göre, Maden Mühendisleri Odası İstanbul Genel Sekreteri Erşat Akyazılı, Kanal İstanbul için baz aldıkları 3 kriter olduğuna dikkat çekerek “Bilim ve tekniğe, doğa ve çevreye, toplum ve insana uygunluk kriterleri gerekli.
Bu 3 kriter olmadan bizim onaylamamız mümkün değil” dedi. Projeye dair kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam edeceklerini aktaran Akyazılı şunları söyledi: “Ya İstanbul ya kanal diyoruz. Belirli çıkar grupları ‘kanal’ diyor, toplumdan yana olanlar ‘İstanbul’ diyor. Çıkar grupları kendi çıkarları uğruna toplumu tehlikeye atmaktan çekinmiyor.”
PROJE SERMAYENİN ÇIKARINA
Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Mehmet Makar sayısız planlama ve bilimsel araştırmanın yok sayılarak, iktidara yakın inşaat sermayesinin çıkarları için projenin hayata geçirilmeye çalışıldığını yineledi. Makar, raporun kazı, patlatma ve nakliye konularını ele aldığını, mühendis, mimar odaları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi, farklı bilim insanlarının değerlendirmesi sonucu hazırlandığını aktardı. ÇED raporu üzerinden yapılan incelemelerde proje maliyetlerinin belirtilenin çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Makar, şunları söyledi: “Sadece kanal kazı, nakliye ve depolama maliyetlerinin bile tüm kanal için belirtilen maliyetlerin üzerine çıkacağı açık bir şekilde görülmekte. Kanal İstanbul gibi uygulama ve sonuç aşamalarında çevresel, ekonomik ve politik büyük sorunlar ortaya çıkarabilecek bir projenin teknik detaylarının kamuoyundan saklanması ne mühendislik etiği açısından uygun ne de halkın bilgi edinme hakkı açısından. Halktan, bilim ve meslek insanlarından bilgi gizlemek suçtur.”
Hukuki sürece müdahale ediliyor
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu üyesi Cevahir Efe Akçelik, iktidarın Kanal İstanbul’un hukuki sürecine müdahale ettiğini belirterek projeye karşı 5 farklı dava açtıklarını hatırlattı. Akçelik, şunları söyledi: “Dava süreçleri devam ederken, iktidarın hazırlık aşamasında sona gelindiği açıklamaları hukukun yönlendirildiğinin göstergesi. En az 118 milyar bir bütçe ayrıldığı söyleniliyor. Varsa böyle bir bütçe pandemi koşulları göz önüne alınarak, sağlığa ve İstanbul depremine aktarılmalı. Proje tamamen iptal edilmeli ve İstanbul’daki afet bölgesine ayrılmalı.”