Kamu hastaneleri yine sınıfta kaldı
Sağlık Bakanlığı’nın 2017 Kalite Değerlendirme Raporuna göre, kamu hastaneleri sınıfta kaldı.
Sağlıkta Verimlilik, Kalite ve Akreditasyon Dairesi Başkanlığı, 2017 Yılı Sağlıkta Kalite Değerlendirmeleri Sonuç Raporunu açıklandı. Rapora göre, hastanelerin il performans kalite koordinatörlükleri tarafından yapılan değerlendirmede 597 hastanenin bağlı olduğu Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu sınıfta kaldı. Hastanelerin kalite değerlendirmesi 2016 yılına göre yüzde 12 geriledi. Hastaların büyük çoğunluğunun tercih ettiği büyük illerdeki hastaneler ise kalite değerlendirmesinde son sıralarda yer aldı.
Birgün gazetesinden Burcu Cansu'nun haberine göre 81 il genelinde 331 görevli, 597’si Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na bağlı hastaneler, 487’si özel, 61’i de üniversite hastaneleri olmak üzere bin 145 kuruluşu inceledi. Bakanlıkça yapılan 2017 yılı Sağlıkta Kalite Değerlendirmeleri’nin sonucunda hastanelerin Türkiye Kalite Puanı ortalaması 84.86 oldu.
Rapora göre, sağlık hizmeti süreçlerinde hasta mahremiyetinin sağlanması, tanı ve tedavi amacıyla yapılacak tüm işlemlerde hasta kimliğinin doğrulanması, hasta düşmelerinin önlenmesi, cerrahi uygulama yapılacak hastaların hazırlık sürecine yönelik düzenleme, hastane enfeksiyonlarına yönelik önlem, sterilizasyon ünitesinde; yıkama, dezenfeksiyon ve paketleme süreçlerinin kontrol altına alınması gibi standartlara ya uyulmuyor ya da kısmen uyuluyor.
Raporda yer alan tespitlerden bazıları özetle şöyle:
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na bağlı 597 hastanenin kalite değerlendirmesi 2016 yılına göre yüzde 12 gerilerken hastaların yüzde 200 fark ücreti ödediği özel hastanelerde ise kalite yüzde 9 düştü. Üniversite hastanelerinde ise 2016 yılına oranla kalitenin yüzde 6 yükseldiği belirtildi.
Ortalama kalite puanı dağılımlarına göre en yüksek puanı Marmara Bölgesi alırken Doğu Anadolu sonuncu oldu. Ege ikinci, İç Anadolu üçüncü, Karadeniz dördüncü, Akdeniz beşinci, Güneydoğu Anadolu bölgesi ise altıncı sırada yer aldı.
Kalite puanı en düşük il Muş olurken en yüksek il ise Kırşehir oldu. Hastaların büyük çoğunluğunun tercih ettiği Ankara, İstanbul, İzmir kalite puanı sıralamasında ilk 10’daki şehirler arasında yer almadı. Kalite puanı sıralamasında ilk 10 il sırasıyla, “Kırşehir, Burdur, Karabük, Bartın, Hakkari, Kocaeli, Elazığ, Denizli, Kayseri, Gaziantep” oldu. Sıralamada, kalite puanı 85 ve üzeri iller listesinde İstanbul 29’uncu, Başkent Ankara 33’üncü sırada yer aldı. Uşak, Malatya, Bilecik, Tokat gibi illerdeki hastaneler ise Ankara ve İstanbul’dan daha yüksek puan aldı.