Kadına şiddetle mücadelede Stockholm-İstanbul işbirliği
Stockholm merkezli sivil toplum kuruluşu Fryshuset’in uyguladığı Elektra projesi Türkiye’de Türk iş adamlarının desteğiyle çalışmalarına başlıyor.
Turk Health Tourism işbirliği ile Türkiye’ye getirilen proje, kadın hakları üzerine gösterdiği faaliyetlerle tanınıyor. Türkiye’de binlerce kadına umut olması beklenen proje başta doğu illeri başta olmak üzere pek çok bölgede, kadına karşı şiddetle mücadele edecek.
1984’ten bu yana sosyal hizmetler, eğitim ve işsiz kalanlara destek programları gibi konularda başarılı çalışmalar yürüten Fryshuset, 2001’de başlattığı Elektra projesi ile her geçen yıl etkinliğini artırıyor. Türk iş adamlarının desteği ile İstanbul’da faaliyetlerine başlayacak olan Elektra hakkında Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök konuştu:
“Elektra, kadına şiddetle mücadelede başarılı bir uygulama. Elektra gönüllüleri, Avrupa’da pek çok genç kızımızın hayata tutunmasını sağladı. Eğitim-destek programları ve tatbik edilen metodolojiye baktığımızda Elektra, gençlere sahip çıkan, şiddet gören kızlara, kadınlara destek olan etkin ve sonuç odaklı bir proje. 1,5 yıl süren eğitimlerle genç kızlarımız topluma kazandırılıyor. Bu çalışmaların bir benzerini Türkiye’de biz de imkânlarımızı seferber ederek Türk iş adamları olarak hayata geçireceğiz”
Elektra projesinde etkin görevler üstlenen Fryshuset Stockholm Sorumlusu Sosyo-Terapist Zübeyde Demiröz’ü İstanbul’da ağırladıklarını ve Türkiye’de yürütülecek kadına karşı şiddet programlarının yol haritasını belirlediklerini açıklayan Acıkök, kadın hakları, kadına karşı şiddet ve töre cinayetleri ile ilgili toplumsal bilinci artıran projelerle çalışmalarını sürdüreceklerini ve şiddet gören kadınlara destek programları düzenleyeceklerini söyledi.
Turk Health Tourism işbirliği ile Türkiye’ye gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Sosyo-terapist Zübeyde Demiröz ise şunları söyledi: “Türk iş adamlarının kadın hakları konusunda gösterdiği duyarlılık sayesinde Fryshuset’in başlattığı Elektra projesini Türkiye’ye taşımış olduk. Burada kadınlarımıza umut olmak için çalışacağız. Kenan Acıkök gibi iş adamlarımız yurt içinde, yurt dışında pek çok sivil toplum hareketine öncülük ediyorlar. Eminim Türkiye’den destek alan kadına karşı şiddetle mücadelede başarılı olan Elektra, buradan sonra uluslar arası alanda güç kazanıp yaygınlaşmaya devam edecek. Çalışmalarımıza İstanbul-Kocaeli eksenli Marmara Bölgesi’nde başlatıp ardından Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gideceğiz”
Kadına karşı şiddetle mücadelenin küresel bir sorun olduğunu kaydeden Turk Health Tourism Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Acıkök, Özgecan Aslan cinayetine de değindi:
“Özgecan Aslan cinayeti de bir kez daha ortaya koydu ki kadını şiddetle topyekün mücadele etmeliyiz. Bu sorun ancak uzun soluklu, kalıcı projelerle çözümlenebilir. Hacettepe Üniversitesi'nin ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Kadın Cinayetleri Bildirisi’ne göre ülke genelinde evlenmiş kadınların yüzde 39’u, fiziksel şiddete, yüzde 15’i cinsel şiddete, yüzde 44’ü ise duygusal şiddete, yaşamlarının herhangi bir döneminde eşleri veya birlikte oldukları kişiler tarafından maruz kalmıştır. Eğitim düzeyi yüksek olan kadınlar arasında da şiddet söz konusudur. Bu veriler, kadına karşı şiddetin boyutlarını gözler önüne seriyor. Dolayısıyla kızlarımızın genç yaşta evlendirilmesi, ailesinden baskı görmesi, kadınlarımızın kocasının şiddetine maruz kalması ve gerekli özgürlüklere sahip olamaması konularında toplum olarak üzerimize önemli görevler düşüyor. Elektra projesinin Türkiye ayağında yapacağımız çalışmaları da bu kapsamda değerlendiriyoruz”
Her 10 kadından 3’ünün fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığını belirten Acıkök “Avrupa’daki Türk kızlarımız Türkiye ile aynı sorunu yaşıyor. Kadına karşı şiddet orada da var. Bu noktada sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları çözüme yönelik önemli bir rol üstleniyor. Türk iş adamları olarak uzun soluklu, kalıcı projelere destek verme konusunda kararlıyız. Elbirliğiyle 2015 Türkiyesi’nde bu sorunların yaşanmaması için elimizden gelen desteği vereceğiz” diye konuştu.