Kadın olmak için 11 ameliyat oldu !

Cinsiyet değiştirmek için hastaneya yatan Derya Kurt, tam 11 ameliyat geçirmesine rağmen 'kadın' olamayınca hastane aleyhine suç duyurusunda bulundu.

Cinsiyet değiştirerek kadın olma hayali tam bir insanlık trajedisine yol açtı. Kadın hisleri taşıdığını söyleyen ve memleketi Van'dan kaçarak Ankara'ya gelen Derya Kurt, kadın olma amacıyla giriştiği cinsiyet değiştirme ameliyatı sonrasında garip bir anatomiye sahip olup çıktı. Yeni Medeni Yasa'ya göre, cinsiyet değişimi ameliyatı için alması gereken mahkeme kararı olmadan 11 ameliyat geçiren Kurt, şimdi hakkını yargıda arıyor.

TIP TARİHİNE GEÇECEK

Tıp tarihine geçecek bu ilginç vakanın dosyasını SABAH ele geçirdi. 21 yaşlarında Ankara'ya kaçıp zamanla hormon tedavisine başlayan Derya Kurt, Başkent Üniversitesi Hastanesi Plastik Cerrah Ana Bilim Dalı Başkanı Doktor Tuğrul Maral'la görüştü. Doktora cinsiyetini değiştirmek için psikolog raporu aldığını, ancak mahkeme kararı almadığını söyleyen Kurt, bu noktadan sonra başına gelenleri şöyle anlattı: "13 Kasım 2003 yılında ameliyatım yapıldı. Dr. Maral ameliyatın başarılı geçtiğini söyledi. 6 gün sonra da taburcu etti. İdrar sondası varken sızıntı olduğunu fark ettim. Doktoru aradım hemen hastaneye gelmemi istedi. Sondayı çekti, 'komplikasyon oluşmuş senin suçun yok. 3-4 ay sonra gel hatayı düzeltiriz' dedi. Mayıs'ın 18'inde ikinci bir ameliyat yapıldı, buna da tamir' dedi. Ameliyatın ertesi günü tampon içimde ve vücuduma dikili olarak taburcu oldum. Evde karnıma şiddetli bir ağrı gelince bir doktor çağırdım hastaneye götürdüler. Tampon çıkartıldı ve bağırsaklarımın iltihaplandığını belirterek temizlediler. Ertesi gün Doktor Maral'ın yanına gittim muayene etti. 'ikinci tamir ettiğimiz yama erimiş' dedi. Hastaneye yatırmadı, 39 derece ateşle eve yolladı. Aşırı derecede ağırlaşınca Sincan Bilgi Tıp Merkezine götürüldüm. Buradan Başkent Hastanesine götürüldüm. Genel cerrah doktorları tarafından ameliyata alındım ama plastik cerrahları ameliyata alınmadı. Ölümden dönmüşüm. 3 gün sonra kendime geldiğimde karnımı diktiler. İyileştiğimi söylediler ancak ben yine sızıntı olduğunu fark ettim. Doktorlara söyledim ama aldırmadılar."

TÜM ANATOMİSİ BOZULDU

Sızıntının vajinasından dışkı olarak geldiğini anlatan Kurt, hastanede tekrar ameliyata alındığını söyledi. Vajinasının delindiğini belirten Kurt, son ameliyatını da şöyle antattı: "Odaya çıktığımda büyük tuvaletimi yaptığım yerden sıvı gelmeye başladı. Doktora söyledim, 'bağırsaklarını sen kendin deldin' diye bağırdılar. Son ameliyatım da bu oldu." Kurt, avukatı aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu dilekçesi vererek ameliyatı gerçekleştiren Dr. Maral hakkında kamu davası açılmasını istedi. Suç duyurusu dilekçesinde, yeni yasa uyarınca cinsiyet değiştirmek için mahkeme kararı olması gerektiği vurgulandı. Suç duyurusu dilekçesinde, "İnsanlar tecrübe tahtası değildir. Onun için hiç kimse bir bilimsel araştırmanın kobayı yapılamaz" denilerek, Derya Kurt'un 11 kez büyük-küçük ameliyat geçirmesinin ayrı ayrı suç olarak değerlendirilmesi talep edildi.

DOKTOR MARAL HASTAYI SUÇLADI

Ameliyatı gerçekleştiren Doktor Tuğrul Maral ise hastanın kendi tercihi doğrultusunda ameliyatın yapıldığını söyleyerek, "Ameliyat sonrasında kompilikasyon meydana geldi, bu her türlü ameliyatta olabilecek bir şey. Hasta kendisine tam anlamıyla bakmamış. Bu nedenlerle birkaç ameliyat daha yapıldı. Hastanın rızası olmadan ameliyat yapılamaz, hasta taburcu edilemez" diyerek Derya Kurt'u suçladı.

Sabah

Sonraki Haber