Kaç puanla hangi üniversiteye girebilirim ?
İşte 2017 üniversite taban ve tavan puanları, öğrenci kontenjanları...
Üniversitelerin en popüler bölümleri olan tıp, hukuk, mühendislik, eğitim, PDR kazanmak için LYS'den kaç puan almak gerekir, kaç net yapmak gerekir sorularının yanıtlarını YÖK Atlas'tan bulabilirsiniz.
YÖK'ün geçen sene hizmete sunduğu Yükseköğretim Atlası'na LYS adayları yokatlas.yok.gov.tr'den ulaşabilirler.
YÖK ATLAS NE İŞE YARIYOR?
YÖK Başarı Sırası Sihirbazı ile adaylar, hedefledikleri programa geçen sene yerleşenlerin 2015 ve 2016 YGS-LYS'de ortalama kaçıncı başarı sırasında yer aldıklarını görebilecek ve kendi durumlarını (başarı sıralarını) kıyaslayabilecekler.
2017-ÖSYS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI İÇİN TIKLAYIN
LYS SONUCUNU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Örnek vermek gerekirse Ankara Hukuk Fakültesi’ni hedefleyen bir aday, ÖSYM internet sitesinden YGS-LYS sonuçlarını öğrendiğinde başarı sırasının Ankara Hukuk için yeterli olup olmadığını merak edecektir. Bu konuda yapması gerek şey, YÖK Başarı Sırası Sihirbazını kullanmaktır. Burada 2015 ve 2016’da Ankara Hukuk’a yerleşen 650 kişinin 2015 ve 2016 YGS-LYS'lerdeki hem ortalama hem de en düşük başarı sırasını görebilecek, kendi durumunu en gerçekçi şekilde değerlendirebilecek.
YÖK Başarı Sırası Sihirbazı’nın en önemli özelliği gerçek verilere dayalı olmasıdır.
LYS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini, 18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklar.Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecek.
TERCİHLER NASIL YAPILACAK?
Adaylar, 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişecekler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak.
Adaylar bu kılavuza göre tercihlerini belirleyecekler. 2017-YGS’de ilgili puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar ön lisans programlarını, 2017-YGS/LYS'lerde ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilecekler. Adaylar tercihlerini yazmaları için bu kılavuzdaki boş tercih Listesinden yararlanabilirler.
Üzerinde çalışma yapılan liste ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacak.
Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacak. Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacak.
Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklar. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).
LYS'DE BARAJI GEÇEMEYENLER NE YAPACAK?
Öncelikle LYS barajının 180 olduğunu belirtmek isteriz. Bunun anlamı LYS sınavlarınızın en az birinden 180 veya üstü puan almanız gerektiğidir. Eğer LYS’lerin hiçbirinde 180 puanı geçemediyseniz LYS puanınızla 4 yıllık üniversite bölümü tercih edemezsiniz.
LYS baraj puanını geçemeyen adaylar:
- YGS puanlarıyla öğrenci alan bölümlere başvurabilirler.
- 2 yıllık bölüm tercihi yapabilirler.
- Açıköğretim kapsamındaki 4 ve 2 yıllık bölümleri tercih edebilirler.
- Sınavsız geçiş hakları varsa kullanabilirler.
- Daha iyi bir bölüm için bir yıl daha hazırlanabilirler.
KİMLER TERCİH YAPABİLİR?
2016-ÖSYS merkezî yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapma hakkı olan adaylar:
a) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar,
b) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar,
c) Sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar.