Japonya’da Türk yükseköğretim Eğitim sistemini anlattı
Abdülkadir Gayretli, Japonya’da Türk yükseköğretim Eğitim sistemi hakkında konferans verdi.
Dünyanın ilk beş yüz üniversiteleri arasında olan Nagasaki Üniversitesi davetlisi olarak Japonya’ya giden İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir GAYRETLİ Türk yükseköğretim Eğitim sistemi hakkında konferans verdi.
Dekan, Profesör, doktora ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik yapılan konferansta geçmişten günümüze ve bundan sonraki dönemlerde Türk yükseköğretim sisteminin nereden nereye geleceğini anlattı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir GAYRETLİ konferansta şunları söyledi: “Dünyada büyük bir değişim; küreselleşme, rekabet ve teknoloji oluşumunda olmuştur. Dünyada 1960 itibari ile üretim anlamında, 1970 maliyet 1980 kalite, 1990 hız, 2000’ li yıllarda bilgi teknolojisinde rekabet olmuştur. Yükseköğretimde de değişime zorlayan faktörler oluşmuştur. Bunlar demokratikleşme, küreselleşme, rekabet ve bilgi ekonomisinden yükselişi olmuştur.
Yükseköğretim dünyada değişen bilişim, malzeme, nano, genetik, biyo, enerji, çevre, tasarım ve beyin simülasyon teknolojilerinde önemli projelerle ekonomiyi, sanayiyi ve bilgi transferlerini hızlandırmıştır.
Yükseköğretim 20. Yüzyılda değişime 1986’ da Magna carta fikriyle başlamıştır. Daha sonra Bologna süreci ile devam etmiştir. Türk Yükseköğretim sistemi 2001 yılında Bologna süreci’ne dahil olarak dünya okullarıyla entegre olmaya başlamış, 2011’den itibaren bütün üniversitelerde mecburi hale gelmiştir.
2000’ den önce Türkiye Yükseköğretime milli gelirin ancak % 1 oranında ayırırken, şimdi bu oran yükselmiştir. Bu değişimi 1933’te 1 devlet üniversitesi varken 2001’ de 76, 2007’ de 115, 2011’ de 168, 2014’ te ise 180 devlet ve vakıf üniversitesi olarak görmekteyiz.
YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yekta SARAÇ göreve gelmesiyle eğitim sistemine yeni bir boyut kazandırmış, Yükseköğretim Kurumu ve hükümet politikası olarak arge, bilim ve teknoloji gelişimini sağlamak için yurt dışına yükseklisans ve doktora öğrencisi göndermektedir.
Nitelikli, kaliteli bir eğitim anlayışı içerisine girerek, devlet ve vakıf üniversitelerimizin eğitim standartlarının artması; vasıflı lisans öğrencisi yetiştirerek öğrencilerin işsizler grubuna girmeden üretken, idealist bir neslin ortaya çıkması hedeflenmektedir. Yüksek lisans ve doktora yapmayı teşvik ederek bilimsel araştırmaların önü açılmıştır.
Yükseköğretim Kurumu dünya üniversiteleriyle Türkiye’ deki üniversitelerin entegre olmaları için diploma denkliklerini kolaylaştırmıştır.
Yükseköğretim Kurumu Yurt dışından gelen öğrencilere üniversiteye sınavsız giriş imkanı sağlayarak Türkiye’ de de üniversite okunur imajıyla Türk Üniversitelerinin dünya üniversiteleri arasında olma özelliğini taşımaya başladığını görmekteyiz.”
Türk Eğitim Sistemi Konferansına Japonya basını da ilgi göstemiştir.