İşte yeni sistemin yeni detayları; okumdan tercih yapmayın

Üniversite tercihlerinde taban puan, tavan puan yerine daha farklı detaylara dikkat dikkat edilmesi gerekiyor...

Üniversite tercihlerinin her sene kendi içerisinde belirsizlikleri barındırdığını belirten Eğitimci Onur Soğuk, “2018 tercihleri ise önceki yıllara bakış belirsizliklerin en çok yaşanacağı yıllardan birisi olacak. Her sistem değişikliği bu tip durumlara neden olur. ÖSS kaldırılıp YGS&LYS sistemine geçildiğinde de tercihlerde zorluklar yaşanmıştı. YGS&LYS'nin ardından gelen YKS sisteminde de bu durum söz konusu olacak” dedi.

Üniversite adayları tercih işlemlerini gerçekleştirerek eğitim hayatlarındaki önemli bir virajı dönecek. Merak edilen soruların arasında tercih kılavuzu detayları, taban puanlar, tavan puanlar, kontenjanlar gibi ayrıntılar yer alıyor ancak bu noktada farklı detayları da es geçmemek gerekiyor. Eğitimci Onur Soğuk, tercih dönemi için sozcu.com.tr okurları için kaleme aldığı yazı şöyle: Özellikle puan türlerinin azalması ve sınav sisteminin puan hesaplama katsayılarının değişip tekdüze haline gelmesi YGS&LYS dönemindekilere hiç benzemeyen bir tercih döneminin bizi beklediğine işaret. Adaylar ilk şaşkınlığı sınav sonuçlarıyla yaşayacaklardır.

PUAN SIRALAMALARINDA DÜŞÜŞLER KORKUTMASIN

Özellikle Eşit Ağırlık ve Sözel puan türlerinde tercih yapmayı düşünen adaylar bekledikleri sıralamaların daha gerisinde bir sonuçla karşı karşıya olacaklar. Yalnız bu suni bir gerileme olarak adlandırılabilir. Testlerin katsayıları ve hesaplama sistemi düşünüldüğünde Sayısal puan türündekilerin Eşit Ağırlıkta, Eşit Ağırlık puan türündekilerin de Sözel puan türünde oldukça yer bulacağını söyleyebiliriz. Ön sıralarda çok etkili olmasa da arka sıralarda Sayısal puan türünde de Eşit Ağırlık adayların sıralamalara önceki yıllara bakış daha çok yer bulabileceğini söyleyebiliriz.

Beklenilen bu gerilemeler adayları korkutmasın. Aynı şekilde tercih edilecek üniversite programlarının da taban sıralamalarında gerilemeler olacak. Özellikle geçişlerin daha etkili olacağını beklediğimiz Eşit Ağırlık ve Sözel puan türleri ile öğrenci alan programlarda sert gerilemeler yaşanabilir. Bu konuda en rahat puan türü Dil dersek yanlış olmayacaktır. Hem ayrı bir oturumda AYT’ye girmeleri hem de bu alanda AYT’de diğer puan türleriyle ortak bir ders olmaması Dil puan türünde karmaşıklık olmamasına neden olacaktır.

PUAN TÜRLERİ AZALDI SIRALAMALAR DEĞİŞTİ

Sıralamaları etkileyecek bir diğer büyük faktör ise puan türlerinin azalması. Daha önce alanların 3-4 tane puan türü varken artık her alan için tek bir puan türünden bahsedeceğiz bu da sıralamalarda özellikle lisans(4 yıllık) tercihi anlamında etkili olacaktır. Bu yüzden öğrencilerin bu sene önceki senelere bakış daha ön sıralardan başlayarak tercihlerini sıralamalarını önerebiliriz. Tercihlerden önce bir önceki yıl oluşan sıralamalara bakıp fikir sahibi olduğumuz tercih kılavuzu bu nedenlerden dolayı sıralama ve puan bilgisi olmadan yayımlandı. İnternette geçen sene sonucunda oluşan sıralama bilgileri yer alıyor, adaylar bunlara ulaşabilir.

Yayımlanan kılavuzda kontenjanlara baktığımızda YÖK’ün boş kontenjanı kalan birçok bölümde ve AÖF’de ciddi azalmalara gittiğini bunun yanında Hukuk, Tıp, Diş Hekimliği, Psikoloji ve Mühendisliklerin birçoğu gibi tercih edilen bölümlerde ise azımsanmayacak artışlar olduğunu görüyoruz.  Kontenjanlardaki bu değişimler öğrencilerin daha rahat yerleşmesi adına olumlu değişiklikler olarak görülebilir.

PUAN SIRALAMALARI YERİNE İMKANLARA DİKKAT…

Bu tercih döneminde adaylar sadece üniversitelerin sıralamalarına bakarak değil, akademik kadrolarına, sunduğu imkanlara ve onlara sağlayacağı faydalara bakarak tercih listelerini oluşturmalılar. Üniversite öğrencisi olup tekrar üniversite sınavına giren öğrencilerin sayısına bakınca aslında birçok öğrencimizin bahsettiğimiz etmenlere bakmadan tercihler yapıp pişman olduğunu söyleyebiliriz. Pişman olmamak adına sadece sıralamalara bakarak değil bahsettiğimiz etmenleri dikkate alarak tercih yapmakta fayda var.

Sonraki Haber