İşte Erdoğan'ın önündeki 3 muhtemel seçim tarihi

Türkiye'de henüz ne tarihi, ne Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı ne de muhalefetin adayının belli olmadığı 2023 seçimleri için AK Parti kulislerinde 3 farklı tarihin öne çıktığı ve bu tarihlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulduğu ortaya çıktı. İşte iktidarın masasındaki o 3 muhtemel seçim tarihi.

18 Haziran’da yapılması planlanan seçimleri daha erken bir tarihe alınacağı belirtilirken 14 Mayıs tarihi bu ihtimaller arasında en fazla ağırlık kazanan oldu. Ramazan Bayramı 20-23 Nisan, LGS 4 Haziran, Kurban Bayramı 27-30 Haziran’da. Haziran, doğal olarak hac mevsimine de rastlıyor. Haziranda ayrıca üniversiteler tatile girmeye başlarken, tarımsal üretimin en hareketli dönemi 18 Haziran’ı da kapsıyor. Bu yüzden hükümet ‘erken seçim’ anlamına gelmeyecek şekilde, seçimlerin öne alınmasını gündemine almaya başladı.

SEÇİM TARİHİ AK PARTİ MYK’DA KONUŞULDU

AK Parti, resmi tarihi 18 Haziran olan 2023 seçiminin geriye çekilmesine dair hesaplar yapıyor. Seçim tarihi ve seçim hazırlıkları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) masaya yatırıldı. Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz da MYK’da bu çerçevede bir sunum yaptı.

ÜÇ TARİH ÜZERİNDE DURULDU

Seçimin normal zamanı olan 18 Haziran tüm boyutlarıyla değerlendirildi. 18 Haziran’a alternatif olarak 30 Nisan, 16 Nisan ve 14 Mayıs tarihleri üzerinde duruldu. Söz konusu tarihler merceğe alınırken sınavlardan hac zamanına, bayramlardan tarım faaliyetlerine kadar birçok etken ile bunların sandığa katılıma oranına olumsuz etkisi üzerinde duruldu.

TÜM SÜREÇLER DEĞERLENDİRİLDİ

Kurban Bayramı’nın, 27-30 Haziran tarihlerinde olduğu, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavının 4 Haziran’da yapılacağı vurgulandı. Ramazan Bayramı’nın ise 20-23 Nisan tarihleri arasında kutlanacağı belirtildi. Haziran ayında ise üniversitelerin tatile girmeye başlayacağı hatırlatıldı. 18 Haziran’ın ise yazın başlangıcı olarak tarımsal üretimin en hareketli dönemi olduğu kaydedildi. Söz konusu konulara ilişkin tespitler yapıldıktan sonra seçime en uygun tarih olarak 14 Mayıs’ın ağırlık kazandığı belirtiliyor. İstişareler sonrasında 14 Mayıs’ta karar kılınması halinde teklif Cumhur İttifakı ortağı MHP’ye götürülecek. Ortakların 14 Mayıs’a vize vermesi halinde Türkiye, 73 yıl sonra aynı tarihte tekrar sandığa gitmiş olacak.

Sonraki Haber