İşte ABD'nin Telafer planı
ABD'nin Telafer konusunda nasıl bir plan izleyeceği açıklandı.
ABD'nin IŞİD'le mücadele operasyonu sözcüsü Albay Dorrian, Haşdi Şâbi'nin 'insan hakları ihlâli' yapmayan gruplarının, ABD'nin de planıyla örtüşen şekilde, Irak ordusuyla birlikte Telâfer'e ilerlediğini söyledi. Menbic'den YPG'nin çıkarılmasıyla ilgili Türkiye ile uzlaşmaya varıldığı iddialarını ise teyit edemeyeceğini söyledi.
ABD'nin Bağdat'ta konuşlu IŞİD'le mücadele operasyonu sözcüsü Albay John Dorrian, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dorrian'a Telâfer'e Haşdi Şâbi isimli Şii milislerin gireceğiyle ilgili iddialar soruldu. Dorrian, ‘İnsan hakları ihlâli yapmayan grupların Irak ordusuyla birlikte bölgeye hareket edebileceğini' söyledi:
"Anladığım kadarıyla Halk Hareketi Birlikleri (Haşdi Şâbi) Telâfer'e doğru ilerliyor. Aynı zamanda bunun Irak hükümetinin bir planı olduğunuı anlıyorum. Başbakan İbadi de insan hakları ihlâli istemediğini ve olması halinde bundan sorumlu tutulacaklarını açıkça söyledi.
O bölgeye ilerleyen güçler bunun farkında ve kendilerine verilen ölçekte hareket edeceklerini söylediler. Bu noktada durum budur. Plan, Irak hükümetinin planladığı şekilde yürütülüyor ve bu noktaya gidiyor.
Türkiye'den gelen yorumları gördük, pozisyonlarını anlıyoruz, bölgede yaşayan türkmenlerin herhangi bir ihlâlle karşılaşmalarını istemiyorlar. Biz de şu anda böyle bir durumun gelişmekte olduğuna dair herhangi bir işaret görmüyoruz. Irak hükümeti bunu anlıyor, tüm dünyanın Halk Hareketi Birlikleri'ni bu ilerleme sırasında izlediğini biliyor. Yani bu, bizim planımızla da uyumlu olan bu operasyonu yürütmek için bir fırsat olacak, nasıl işlediğini göreceğiz.
Bunların tümü insan hakları ihlâlinde bulunmadı. Bazıları Irak hükümeti ve Irak güvenlik güçleriyle çok yakından çalışıyor. Terör ve hak ihlâllerine karışanlara destek vermeyeceğiz."
Suriye'de genişleme planı
Rakka'da YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile işbirliği yapılması ile ilgili soruyu da şöyle yanıtladı:
"O bölgede önemi sayıda Arap gücü de var, bunların mümkün olan en çoğunu eğitmek istiyoruz. Suriye'deki partnerlerimizle çalışmaya ve bu gücü Rakka'yı kuşatmaya yetecek çoğunluğa gelinceye kadar genişletmeye devam edeceğiz. Bu noktada planımız böyle.
Şu an için Rakka'yı özgürleştirme operasyonunda yer alacak tüm güçler eğitilmiş değil. Bunun için de çabalıyoruz. Aynı zamanda müttefiklerimizle ve koalisyon partnerlerimizle de herkesin aynı tarafta olduğundan emin olmak için yürüttüğümüz diplomatik tartışmalar da sürüyor."
Suriye Arap koalisyonunun Rakka operasyonuna katılacağını ve sayılarının yaklaşık 10 bin olduğunu belirten Dorrian, bu sayının eğitildiğini ve hazır olduğunu, daha fazla yerel Arap gücün de eğitileceğini; 10 bin kişilik bu Suriye Arap koalisyonunun yaklaşık 40 bin kişilik SDG'nin çatısı altında savaştığını söyledi.
Menbic anlaşması iddialarını doğrulamadı
Dorrian'a Türkiye ile ABD'nin Menbic'den YPG'nin çıkarılması için ortak çalışma konusunda anlaştığına dair haberler de soruldu. Dorrian, bu haberleri teyit edemeyeceğini söyledi.
Ağustos ayında tamamlanan Menbic operasyonu sonrasında ABD'li yetkililer, desteklediği YPG birliklerinin bölgeden geri çekileceğine dair Ankara'ya söz vermişti. Ancak YPG çekilmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 26 Ekim'de Ankara'da muhtarlara yaptığı konuşmada "En kısa sürede Menbic'i PYD terör örgütünden temizlemekte kararlıyız. Ya gidecekler ya da gitmedikleri takdirde gereğini biz yapacağız" demişti.
Albay Dorrian, Bağdadi'ye ait olduğu iddia edilen ve "Türkiye'ye saldırı" emri veren ses kaydının doğruluğunun henüz teyit edilmediğini de belirtti.