İstanbulun UNESCO Dünya Mirası listesine girişi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş:- "30 yıldır dünya mirası listesindeyiz. Bu süreçte elbette hatalarımız oldu. Ancak her hatamızda yeni bir şey öğrendik. Yapacak çok işimiz olduğunun farkındayız. Kararlı bir şekilde eksiklerimizi gidermeye çalı
PARİS (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un kültür mirasının korumak için eksiklerin giderilmesinde kararlı olduklarını belirterek "30 yıldır dünya mirası listesindeyiz. Bu süreçte elbette hatalarımız oldu. Ancak her hatamızda yeni bir şey öğrendik. Yapacak çok işimiz olduğunun farkındayız" dedi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Fransa'nın başkenti Paris'teki merkezinde “Mega Kentlerde Kültür Mirasının Korunması ve Kentsel Gelişim” paneli düzenlendi.
Panele Topbaş'ın yanı sıra UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Türkiye'nin UNESCO nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı ve çok sayıda davetli katıldı.
Panel sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ve Los Paşaros Sefaradis müzik grubu "İstanbul'un sesleri" adlı bir konser düzenledi. Konserde tasavvuf musikisinden örnekler verilirken, semazen gösterisi de düzenlendi. Konserin ardından 50 fotoğraftan oluşan “İstanbul’un fotoğrafları” adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
Panelde konuşan Bokova, İstanbul'un kültür mirası bakımından büyük bir tecrübeye sahip bulunduğunu belirterek, "İstanbul şehri kalkınmanın yok etme anlamına gelmediğini göstermelidir. Kültür mirasına sahip çıkarken buna toplumun katılımını da sağlamalıyız. Bunu yaparken aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma da gerçekleştirilmelidir" ifadelerini kullandı.
Topbaş ise "30 yıldır dünya mirası listesindeyiz. Bu süreçte elbette hatalarımız oldu. Ancak her hatamızda yeni bir şey öğrendik. Yapacak çok işimiz olduğunun farkındayız. Kararlı bir şekilde eksiklerimizi gidermeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Dünya kültür mirasının korunmasında İstanbul'un önemli bir örnek teşkil ettiğini belirten Topbaş, "Dünya Mirası Sözleşmesini dışarıdan dayatılan bir mekanizma olarak görmedik. Bizim için gerekli bir sistem olarak kabul ettik. Bu reçete kendi mirasımızı korumak için önemli kriterler içeriyor. Biz de bu bilgi ve deneyim paylaşımından yararlandık" dedi.
Topbaş konuşmasında DAEŞ terör örgütünün Ortadoğu'da Dünya kültür mirasını yok ettiğine de işaret ederek, "Bugün başta Ortadoğu olmak üzere her yer barut kokuyor. Medeniyetin doğduğu yazının bulunduğu coğrafya ateş altında. DAEŞ terörünün yol açtığı kültürel ve insani tahribat ortada. Bir kınama kararı çıkana kadar onlarca masum insan öldürülmekte. Kararlı olmak zorundayız. Bu suçla hep birlikte ve "ama"sız mücadele etmek zorundayız" ifadelerini kullandı.
Bölgede yaşananların bir savaş olmasının yanında kültürel mirasın yıkımı anlamına geldiğini belirten Topbaş son olarak, "Kütüphaneler yağmalanıyor, yakılıyor. Bu bölgedeki tarihi eserler insanlığın ortak mirasıdır" diye konuştu.