İstanbul'da ''yabancı tabela'' denetimi! Tek tek söküldü

İstanbul’da TSE’nin belirlediği standarda uymayan tabelalar değiştirildi. Megakentte şu ana kadar 8 bine yakın tabela mevzuata uygun hale getirildi.

Milliyet’ten Gülten Çoktan’ın haberine göre, son yıllarda yabancı dilde tabela sayısının artmasıyla TSE, “Kurum ve Kuruluşlarda Kullanılan Tabelalar İçin Kurallar” yayınladı. TSE’nin belirlediği standarda göre, tabelalarda yabancı dilde ifade istenilmesi halinde, yabancı dildeki kelimeler Türkçe metnin altına yüzde 25 küçük puntolarla yazılacak. Yüzde 75 Türkçe, yüzde 25 yabancı dil olması zorunluluğuna uymayan işletmeler hakkında da işlemler yapılmaya başlandı. Bunun yanı sıra belediyeler, meclis kararlarıyla kendilerine ait tabela yönetmeliği de çıkarabiliyor.

Belediyelerin uygulamasına göre, kuralları ihlal ettiği tespit edilen işletme sahibine ilk etapta tebligat gönderiliyor. Verilen süreye rağmen değişim yapmayan esnafın tabelaları zabıta ekipleri tarafından sökülüyor. İstanbul’da 2022 kasım ayına kadar 7 bin 962 tabela bu şekilde sökülerek, mevzuata uygun hale getirildi.

YARIMADA’YA ÖZGÜ

Yabancı tabela yoğunluğunun en fazla olduğu ilçelerden Fatih’te de 2022 yılı içinde yapılan denetimlerde, TSE standartlarına ve İstanbul Reklam İlan Ve Tanıtım Yönetmeliği’ne aykırı olan 138 işyeri tabelası, standarda uygun hale getirildi.

Fatih Belediyesi Plan Proje Müdürlüğünden Mimar Aykut Aygör, “Fatih’teki tabelalar da normal şartlar da kutu harf yüksekliği 40 santimetreyse bunun altına dörtte bir oranında yabancı tanıtım yazılmasına izin veriyoruz. Bununla birlikte hiçbir şekilde zemin kat işletmelerinde 40 santimetreyi geçecek şekilde yazılan tabelalara izin verilmiyor. Bunun dışında led tabelalara da onay vermiyoruz. İşyerlerine konulacak tabelaların 3 boyutlu görselleri önce, Estetik Komisyonu’na gidiyor. Burada uygunluk görülürse onay veriliyor” diye konuştu.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem de, yabancı kelimelerden oluşan tabelalardan daha yüksek vergi alınması gerektiğini belirterek “Türkçe tabelayı görmek zor bir noktaya geldi. Türkçe tabela kullanımı özendirilmelidir. Yabancı tabelalardan daha yüksek vergi alınarak bu özendirilebilir. Kirlenme hızlı bir şekilde devam ediyor. Yerel yönetimlerin duyarsızlığı artışları körüklüyor. Bir dilin bir devlet ve millet için ne kadar önemli olduğunun kimse farkında değil. Bugün perdenin gerisinde en büyük savaş dil savaşıdır.” dedi.

Sonraki Haber