İstanbul’da uçuşlara olumsuz hava engeli
İstanbul hava sahasında etkili olan elektrik yüklü yağmur bulutları (Kümülonimbus), İstanbul Havalimanı’ndaki uçuşlarda gecikmelere neden oldu. Olumsuz hava koşulları nedeniyle yakıt kritiğine giren bazı uçaklar, çevre meydanlara indirildi.
Marmara bölgesinde öğlen saatlerinden itibaren yoğunluğunu arttıran Kümülonimbus (CB) olarak adlandırılan elektrik yüklü yağmur bulutları, İstanbul'da hava ulaşımını aksattı.
Olumsuz hava nedeniyle İstanbul Havalimanı'ndaki tarifeli uçuşlarda zaman zaman gecikmeler yaşandı. Havalimanına inmek için alçalan çok sayıda uçak, havada bir süre tur atmak zorunda kaldı. Buna bağlı olarak inişlerde kısa süreli gecikmeler yaşandı. Öte yandan yaşanan gecikmeler nedeniyle havada tur atan bazı uçaklar, başta Çorlu Havalimanı olmak üzere çevre havalimanlarına yönlendirildi.
2014’TE UYARMIŞLARDI
Bu olay aslında 2014'te daha havalimanı inşaat halindeyken gündeme gelmişti. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu o dönemde hazırladığı raporda olumsuz hava koşullarının uçakların iniş-kalkışlarını etkileyeceğine dikkat çekilmişti.
Söz konusu raporda, “Proje alanı ise doğrudan deniz üzerinden gelen rüzgârlara açıktır. Uçuş için uçağın gelen rüzgarı önden alması gerekir, yandan ya da arkadan alması tehlikelidir. Ayrıca Türk Hava Kurumu Tetkik Birimi'nin, Karadeniz tarafından gelen rüzgârlar nedeniyle projeye onay veremediği bilinmektedir” ifadeleri yer almıştı.
AA: Kümülonimbus bulutları yoğunlaştı
Anadolu Ajansı ise İstanbul Havalimanı'ndaki bazı seferlerde öğleden sonra etkisini artıran sağanak ve rüzgar nedeniyle aksamalar yaşandığını belirttiği haberde, “kümülonimbus (Cb) bulutlarının havalimanı çevresinde yoğunlaştığını' belirtti.
İstanbul Havalimanı ‘İstanbul'a üçüncü havalimanı' olarak tanıtılmış ancak yeni limanın açılması sonrasında Yeşilköy'deki Atatürk Havalimanı kapatılmıştı.
"Yılın 107 günü rüzgarlı"
Havalimanıyla ilgili hazırlanan Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna göre, havalimanının inşa edildiği bölgede yılın 107 günü kuvvetli rüzgarlı, 65 günü ise yoğun bulutlu geçiyor.
Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Sıtkı Erduran 2015 yılında yaptığı bir açıklamada, mevcut veriler itibariyle yerin havalimanı yapımına uygun görünmediğini söylemişti.
Ayrıca bölgede kış aylarında çiğ ve kırağı da sıklıkla görülen doğa olayları arasında yer alıyor.