İstanbul’a meteor düştü! Türkiye Uzay Ajansı da doğruladı

İstanbul’a meteor düştüğü iddiası sosyal medyanın gündemine oturdu. Türkiye'nin çeşitli noktalarından görüntülenen yeşil ışık saçan cisimle ilgili Türkiye Uzay Ajansı'ndan açıklama geldi.

İstanbul semalarında gece saatlerinde görülen yeşil ışık hüzmesi görenleri şaşırttı.

Sosyal medyada vatandaşların paylaştığı görüntüler Türkiye'nin gündemine oturdu. Birçok ilden görülen cismin ne olduğu merak konusu oldu. Bazı kullanıcılar İstanbul'a meteor düştüğünü öne sürdü. 

Görüntülerde gökyüzünden hızla inen yeşil bir ışık göze çarptı. 

TÜRKİYE UZAY AJANSI: "YEŞİL IŞIK SAÇAN BİR METEOR GÖRÜNTÜLENMİŞTİR"

Çok geçmeden yeşil ışık saçan cismin ne olduğu anlaşıldı. Türkiye Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Dün gece Türkiye’nin çeşitli noktalarında yeşil ışık saçan bir meteor görüntülenmiştir.

Bu gök cisimleri kimyasal yapıları sebebiyle atmosferde pek çok farklı renkte gözlemlenebilir. Meteorlar, Dünya atmosferine girdiklerinde çok sayıda hava molekülü ile çarpışırlar. Bu çarpışmalar parçacığın dış katmanlarını püskürterek sodyum demir ve magnezyum atomlarından oluşan bir buhar oluşturur.

Meteor rengi, metal atom emisyonlarının mı yoksa hava plazma emisyonlarının mı baskın olduğuna bağlıdır. Bir çok meteorun rengine, onlardaki metal atomlarından yayılan ışık (mavi, yeşil ve sarı) ile havadaki atomlar ve moleküller tarafından yayılan ışık (kırmızı) neden olur."

METEOR NEDİR ?

Meteor düşmesi olduğu iddia edilen görüntüler sonrası “meteor” ve “meteor düşmesi” terimleri yeniden gündeme geldi. Göktaşları bazen Dünya’nın atmosferine girer. Atmosfere girmiş olan göktaşlarına ise meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar.

METEOR DÜŞMESİ NEDEN OLUR ?

Uzaydaki objeler dünyanın atmosferine girdiği andan itibaren sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin de sonucu olarak ısınmaya ve sonrasında bu ısıyı yaymaya başlamaktadır. Bununla beraber meteora dönüşmüş olur ve “ateş topu” oluşturur. Kayan yıldız olarak da bilinmektedir. Astronomlar en parlak olanlara bolit derler. Gök taşlarının atmosferi aşıp da bırakmış olduğu etkiler kendi aralarında çok çeşitlidir.

Ayrıca jeologlara göre, bolitler krater oluşturabilecek büyüklükte meteoritlerdir. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girer. Fakat bu taşların beş yüz kadarı buharlaşmadan, yere gök taşı olarak düşmektedir.

Sonraki Haber