İstanbul'un dev projeleri durdu !

Seçim vaadi olarak açıklanan projelerdeki yavaşlama dikkat çekiyor.

Emlak piyasasında büyük spekülasyonlara yol açan mega projelerde işler karıştı. Sözcü gazetesinden İsmail Şahin'in haberine göre seçim vaadi olarak geçmiş yıllarda açıklanan projelerin bazıları için çivi bile çakılmazken, bazı projelerin akıbeti belirsizliğini koruyor…

Kanal İstanbul

Dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan, herkesin merakla beklediği “çılgın proje”sini Nisan 2011’de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. O tarihten bugüne medyada Kanal İstanbul projesinin güzergahının kesinleştiğine dair onlarca haber yer aldı. Çok sayıda çizim ve video kamuoyuna yansıdı ama aradan geçen 4 yılda Kanal İstanbul projesi için somut hiçbir şey yapılamadı. Bu arada bazı firmalar “Kanal İstanbul manzaralı” sloganıyla satışa başladı.

Üçüncü Havalimanı

erdoğan Mayıs 2012’de seçim beyannamesinde İstanbul’a 3. havalimanının yapılacağını açıkladı. Ağustos 2012’de Bakanlar Kurulu kararı ile projenin yeri ilan edildi. Mayıs 2013’te ihale yapıldı ve İhaleyi 22 milyar 152 milyon Euro ile Cengiz-Kolin-Limak-MAPA- Kalyon içinde bulunduğu 5’li konsorsiyum kazandı. 3. havalimanı inşaatına, ihalenin üzerinden 2 sene geçmesine rağmen zemin sıkıntısı nedenliyle halen başlanamadı. Mevcut hızla 2018’e hizmete girmesi zor.

Teleferik Projesi

Mayıs 2012’de İBB Başkanı Kadir Topbaş, Avrupa Yakası ile Anadolu Yakası arasında teleferik yapılacağını açıkladı. Ağustos 2013’de Topbaş, teleferik projesinin başlangıç noktasının Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen olacağını, daha sonra Altunizade’ye geleceğini, ardından Küçük ve Büyük Çamlıca’yı da içine alarak hattın devam edeceğini duyurdu. Yerel seçimler öncesinde Topbaş Twitter’dan projeyle ilgili görseller paylaştı. Aradan geçen 3 yılda projeyle ilgili hiçbir somut adım atılmadı.

Üçüncü Köprü

Nisan 2010’da dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 3. Köprü’nün güzergahını açıkladı. Milyonlarca ağacın kesildiği 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde ilk beton Mayıs 2013’te atıldı. Kasım 2014’te bakanlık 3. köprünün 29 Ekim 2015’te açılacağını belirtti ancak bu tarihe yetişmesi imkansız görünüyor. Bağlantı yollarının 2018 sonunda tamamlanacağı dikkate alındığında proje ilan tarihinden 8 yıl sonra bitmiş olacak.

Bio İstanbul

2 milyar dolarlık sağlık kompleksinin Başakşehir’de kurulacağı dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katıldığı bir törenle Mayıs 2013’te tanıtıldı. İçerisinde ticaret alanları ve rezidansların da yer alacağı proje belirsizliğini koruyor.

Kanal Riva

AKP’li Beykoz Belediyesi Ağustos 2012’de projeyi açıkladı. O tarihten bu yana Hollandalı mimarlık ekibinin yaptığı çalışmalar dışında hiçbir somut adım atılmadı. 2 milyar yatırımla hayata geçirilmesi planlanan Kanal Riva’nın 15 kilometre uzunluğunda olacağı belirtilmişti.

En Büyük Hastane

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyüğü olacağı ilan edilerek kamuoyuna Mayıs 2012’de açıklandı. 4 bin 100 yataklı hastane 3 bin 150 dönümlük askeri arazi üzerinde yükselecekti. Haziran 2014’te Genelkurmay araziyi devretti. Geçen sürede proje için ihale yapılmadı, inşaatın ne zaman başlayacağı bilinmiyor.

Yenişehir

Mayıs 2011’de dönemin Başbakan’ı Erdoğan, İstanbul’a biri Avrupa biri de Asya yakasına yapılacak iki yeni şehir projesi olduğunu açıkladı. 2013 yılında Anadolu Yakası’nda kurulacak yeni şehir için düzenlenen ihaleye teklif gelmedi. Şubat 2015’te kamuoyuna yeni kurulacak şehrin Kanal İstanbul projesinin çevresinde yer alacağı yansıdı. Avrupa Yakası’nda kurulacak yeni şehir projesi için ise bugüne kadar rezerv alan ilanı dışında somut bir adım atılmadı.

Haydarpaşa Projesi

“Haydarpaşa gar, liman ve geri sahası koruma amaçlı nâzım imar planı” İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Şubat 2012’de onaylandı. İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Gar fonksiyonunu kaybedecek. Garı konaklama fırsatı verebilecek şekilde değerlendireceğiz” dedi. Eylül 2014’te Kadıköy Belediyesi Haydarpaşa restorasyon projesini redderek ruhsat vermedi. 100 bin metrekarelik yeraltı otoparkı ve çarsısı gibi yeni bölümler eklendiği projeyle ilgili belirsizlik sürüyor.

İstanbul Finans Merkezi

Hükümet 2007 yılında genel merkezleri Ankara’da bulunan kamu bankaları, finans kuruluşlarının İstanbul’a taşınacağını açıkladı. Adres olarak da daha sonra Ümraniye’ye bağlanacak olan Ataşehir’deki 300 bin metrekarelik dev araziyi gösterdi. 2008 yılında hazırlanan imar planlarıyla ilk adım atıldı. 2012 yılında startı verilen projede yer alacak olan Merkez Bankası, BDDK, SPK ve kamu bankaları henüz çivi bile çakmadı. Projenin açılış tarihi önce 2016’ya ardından 2018’e ertelendi.

Marmaray

76 kilometrelik uzunluğa sahip proje 2004 yılında başladı ve bugüne kadar sadece 5 istasyonlu 13 kilometresi tamamlanabildi. Günde 150 bin yolcunun taşındığı banliyö hatları 2012 ve 2013 Nisan ayında kapatılmış, ardından Marmaray’a bağlanması için çalışmalar başlamıştı. Kazlıçeşme – Halkalı ve Ayrılık Çeşme – Gebze arasında 2014’te tamamlanması gereken 63 kilometre uzunluğunda bir hat bulunuyor. Ancak, yüklenici firmanın işi yarım bırakması nedeniyle ne zaman biteceği bilinmiyor.

Sonraki Haber