İsmailağacılara bir büyük kıyak daha

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Kendisini "İsmailağa cemaatinin yurtdışı hizmet birimi” olarak tanıtan İDDEF’e, “kamu yararına çalışan dernek" statüsü verildi.

“Kamu yararına çalışan dernek" statüsü alan İDDEF'e böylelikle; devlet kuruluşlarından yardım alma, izin almadan yardım toplayabilme, binalarına vergisinden muafiyeti, yapılan bağışlarda bağışçılar açısından vergi matrahında indirim, devlet protokolünde yer alma, araçlarında resmi plaka kullanma, kurduğu merkezler için getirilen ürünlere gümrük vergisi muafiyeti gibi ayrıcalıklar da tanınmış oldu. 

“Sakarya’ya getirilen depremzede çocukları annelerinden ayırarak tarikat yurduna yerleştirdiği” iddia edilen İsmailağa cemaatine “deprem ayrıcalığı” da sağlandığı ortaya çıktı. Kendisini “İsmailağa cemaatinin yurtdışı hizmet birimi” olarak tanıtan İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu’nun (İDDEF), “kamu yararına çalışan dernek” statüsüne alındı. Böylece İDDEF’e bağışlarda vergi indiriminin önü açılırken, KDV istisnası gibi çok sayıda kolaylık sağlandı. İDDEF’in, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kısa mesajla deprem bağışı toplamaya başladığı da ortaya çıktı.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, 1925’te çıkarılan 677 sayılı “tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması”na ilişkin yasayla yasaklanan tarikat ve cemaatler, özellikle AK Parti iktidarıyla birlikte yeniden güç kazandı. Bu yapılar, vakıf ve dernekler aracılığıyla faaliyetlerini sürdürürken, bunların bazılarına “kamu yararına çalışan dernek” statüsü verildi.

"İSMAİLAĞA CEMAATİNİN YURTDIŞI HİZMET BİRİMİ"

Tartışmalı listeye, cemaat bağlantılı bir derneğin daha eklendiği ortaya çıktı. Kendisini "İsmailağa cemaatinin yurtdışı hizmet birimi” olarak tanıtan İDDEF’e, 29 Kasım 2022’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla “kamu yararına çalışan dernek" statüsü verildi. 

RESMİ PLAKA, PROTOKOL, VERGİ MATRAHINDA İNDİRİM, GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYET

Söz konusu statüyle birlikte İDDEF; devlet kuruluşlarından yardım alma, izin almadan yardım toplayabilme, binalarına vergisinden muafiyeti, yapılan bağışlarda bağışçılar açısından vergi matrahında indirim, devlet protokolünde yer alma, araçlarında resmi plaka kullanma, kurduğu merkezler için getirilen ürünlere gümrük vergisi muafiyeti gibi ayrıcalıklara da sahip oldu. Dernekler Yasası’nda da “Kamu yararına çalışan derneklerin mallarına karşı suç işleyenler, devlet malına karşı suç işlemiş gibi cezalandırılır” hükmü bulunuyor. 

DEPREM 'BAĞIŞI' TOPLAMAYA BAŞLADI

Öte yandan İDDEF, bu statünün ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerle birlikte deprem bağışı da toplamaya başladı. İnternet sitelerinde banka hesabı paylaşılırken, 100, 250, 500 ya da istenilen tutar kadar bağış yapılabileceği belirtiliyor. Ayrıca, AFAD gibi SMS’le de bağış toplanıyor. Her bir SMS’in ücreti ise 10 lira.

TALİBAN’LA DA GÖRÜŞTÜLER

İsmailağa’nın eski lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun “tavsiyesi” üzerine 2004’te, “tebliğ ve medrese eğitim çalışmalarını Anadolu’da daha da artırmak ve hızlandırmak” amacıyla kurulan İDDEF, önce Taliban yönetimini ardından da Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Cihad Enginay ile görüşmüştü. 

Diyanet’in raporunda, “medrese eğitimi konusunda ciddi hakimiyeti olduğu” vurgulanan İsmailağa’nın, “kendi bazı özel tarcihlerini İslam’ın vazgeçilmez uygulamaları gibi sunduğuna” işaret ediliyor. Ustaosmanoğlu’nun cenazesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmasıyla tarikat-siyaset ilişkisi yeniden gündeme gelirken, cemaatin adının karıştığı son skandallardan biri ise 6 yaşındaki kız çocuğunun istismar edilmesi oldu. İsmailağa bağlantılı çok sayıda ismin başta Diyanet olmak üzere çok sayıda kamu kurumunda üst düzey yöneticilik yaptığı biliniyor. Son olarak da “Sakarya’ya getirile depremzede çocukların annelerinden ayrılarak İsmailağa’ya ait tarikat yurdunda tutuldukları” iddia edildi.

Sonraki Haber