İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi
Mısır Dışişleri Bakanı Şükri:- "Bölge ülkelerinin özelliklerini de dikkate alarak ülkelerin ve bölgelerin çıkarına adımlar atılmalı"- "Huzurlu bir toplum oluşturabilmek için kaynaklar adil dağıtılmalı ve yönetimler, yönlendirici ve akılcı hareket etmeli.
İSTANBUL (AA) - Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, bölge ülkeleriyle ilgili adımlar atılırken ülkelerin özelliklerinin dikkate alınması gerektiğini belirterek huzurlu bir toplum oluşturabilmek için kaynakların adil dağıtılması, yönetimlerin de yönlendirici ve akılcı hareket etmesi gerektiğini söyledi. Şükri, uluslararası toplumu sığınmacılara karşı adil ve dikkatli davranmaya çağırdı.
Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, İstanbul Kültür Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesi açılışında üye ülkelerin temsilcilerine hitap etti.
Mısır'ın, dönem başkanlığı sürecinde İslam dünyasının sorunlarının çözülmesi için İİT ile işbirliği içinde elinden gelen gayreti gösterdiğini söyleyen Şükri, İslam ve Arap dünyasında yaşanan yıkım ve can kayıplarına dikkati çekti.
Şükri, yaşananların hiçbir şekilde İslam'la bağdaşmadığını ve İslam'ın barış mesajını yansıtmadığını vurgulayarak çatışmaların nedeninin tamamen dış etkenlerde aranmasının doğru olmadığını belirtti.
Bölgedeki çatışmaların son dönemde daha da derinleştiğini kaydeden Şükri, sorunların uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler kararları temelinde çözülmesi gerektiğine işaret etti.
Bakan Şükri, "Bölge ülkelerinin özelliklerini de dikkate alarak ülkelerin ve bölgelerin çıkarına adımlar atılmalı" diyerek iç meselelerle ilgili bölgesel ve uluslararası dengelerin bulunmamasının çözümün önündeki en büyük engeli oluşturduğunu vurguladı.
Şükri, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Huzurlu bir toplum oluşturabilmek için kaynaklar adil dağıtılmalı ve yönetimler, yönlendirici ve akılcı hareket etmeli. Burada da kardeş ülkeler arasındaki işbirliği öne çıkmakta. Bölgesel teşkilatlar daha aktif hale getirilmeli. Bunların başında da İİT gelmekte. Çatışmaya giden her türlü adıma karşı mücadele vermeli ve halklar arasındaki birlikteliği güçlendirmeliyiz."
Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, İİT'nin kuruluş sebebinin Filistin davası olduğunu da hatırlattı. Geçen zamana rağmen soruna hala çözüm bulunamadığına dikkati çeken Şükri, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulması için çabalarının devam ettiğini belirtti ve bu konuda yaptıkları çalışmaları anlattı.
Libya'nın geleceğine de büyük önem verdiklerinin altını çizen Şükri, Libya'da çatışmaların durdurulması ve tarafların kendi aralarında çözüm bulmasını gerektiğini söyledi.
Şükri, Suriye'de teröre karşı daha etkin mücadele verilmesi ve ülkenin toprak bütünlüğünün sağlanması gerektiğini vurguladı. Soruna siyasi çözüm bulunmasını isteyen Şükri, "Cenevre müzakerelerinin devam ederek iyi bir şekilde sonuçlanmasını arzu ediyoruz" ifadesini kullandı.
Bakan Şükri, Filipinler, Afganistan, Myanmar ve Keşmir'deki durumu da yakından takip ettiklerini ve buralardaki sorunları çözülmesi için İİT'ye gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.
Müslüman olmayan ülkelerdeki Müslüman azınlıkların haklarının da önemli olduğuna dikkati çeken Şükri, bu ülkelerle yapıcı diyaloğa girerek buralardaki Müslümanların özgürlüklerini artıracak adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.
İslamofobi'nin açık bir insan hakları ihlali olduğunun altını çizen Şükri, terör örgütlerinin islomofobiyi körükleyecek şekilde eylemlere girdiğine dikkat çekti. "Hoşgörüyü artıracak bir mekanizmayı kurmalı ve semavi dinler arasında gerçek bir diyaloğu tesis etmeliyiz. İslamofobiye karşı ortak bir tutum belirlemeliyiz" diyen Şükri, İslam toplumu içinde de evrensel değerlerin kökleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Şükri, ülkelerin ulusal çıkarlarını ön plana çıkarıp insani değerleri geri planda tutmasının yanlışlığını vurgulayarak "Uluslararası toplumu sığınmacı ve mülteciler konusunda daha dikkatli ve adil davranmaya çağırıyoruz" diye konuştu.
Mısır Dışişleri Bakanı Şükri'nin konuşmasının ardından İslam İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanlığı iki yıllığına Türkiye'ye geçti.
"Adalet ve Barış İçin Birlik ve Dayanışma" temasıyla toplanan ve AA'nın fotoğraf sağlayıcı olduğu zirveye, 30'dan fazla devlet ve hükümet başkanı katılıyor.
1969 yılında kurulan İİT'nin 56 üyesi ve 5 gözlemci üyesi bulunuyor. Teşkilat, rejimin protestoculara sert müdahalesi sonrasında Suriye'nin üyeliğini askıya almıştı.
Birleşmiş Milletler'den sonra dünyadaki ikinci en büyük örgüt olan İİT, bütün İslam ülkelerinin bir araya geldiği tek uluslararası örgüt konumunda. Teşkilatın en yetkili organı olan İslam Zirvesi, genel politikaları belirlemek ve zirve başkanını seçmek üzere üç yılda bir toplanıyor.
Zirve sonunda gelecek 10 yıl için çeşitli alanlarda hedefler koyan "İİT-2025: Eylem Programı" belgesinin, Filistin kararının ve nihai bildirinin kabul edilmesi, Türkiye tarafından hazırlanan, İslam dünyasının karşı karşıya olduğu sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin yaklaşımları içeren "İstanbul Deklarasyonu"nun yayımlanması bekleniyor.