İskoçya'nın Bağımsızlığı Tartışmaları
İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi'nin lideri Sturgeon:- "İskoçya'nın bağımsızlığının desteklenmesinin inşası için bu yaz yeni bir girişim başlatılacak"- "Sabırlı ve saygılı şekilde, bağımsızlığın gerçekten İskoçya'nın geleceği
LONDRA (AA) - İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, İskoçya'nın bağımsızlığına yönelik yeni bir referandumun gündeme getirilmesi için bu yaz destek arayışına gireceklerini bildirdi.
SNP'nin, İskoç kenti Glasgow'da düzenlenen ilkbahar konferansında konuşan Sturgeon, İskoçya'nın bağımsızlığını "güzel bir rüya" olarak tanımladı.
Sturgeon, İskoçya'nın bağımsızlığının desteklenmesinin inşası için SNP'nin bu yaz yeni bir girişim başlatacağını söyledi.
İskoçya'da 2014'te düzenlenen bağımsızlık referandumunda, ülkesinin Birleşik Krallık'tan ayrılması yönünde kampanya yürüten Sturgeon, 18 ay önceki referandumda birlikten yana oy verenlerin fikirlerini değiştirmek için çalışmalarda bulunacağını belirtti.
O dönemde yürütülen kampanyadan farklı olarak, kullandıkları taktik ve stratejilerde değişikliğe gideceklerine işaret eden Sturgeon, 2014'te bağımsızlık yanlısı argümanlarının birçok İskoç'u yeterli derecede ikna etmediğini vurguladı.
Sturgeon, "Ne demek istediğinizi dinleyeceğiz. Endişelerinize kulak vereceğiz ve sorularınızı cevaplayacağız. Sabırlı ve saygılı şekilde, bağımsızlığın gerçekten İskoçya'nın geleceğine yönelik en iyi seçeneği sunduğuna dair sizi ikna etmenin yollarını arayacağız. Eylül 2014'teki yüzde 45'i bu yollarla, daha güçlü ve olumlu bir bağımsızlık kampanyasına dönüştüreceğiz" dedi.
Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili 23 Haziran'da düzenlenecek referanduma da değinen Sturgeon, ne sonuç çıkarsa çıksın, İskoçya'nın bağımsızlığının gündeme getirilmesi için bu yaz yeni bir girişimde bulunacaklarının sözünü verdi.
Sturgeon, daha önce yaptığı konuşmalarda, Birleşik Krallık'ın referandumla AB üyeliğinden ayrılması durumunda İskoçya'da bağımsızlık taleplerini tetikleyeceğine vurgu yapmıştı. Birleşik Krallık'ta yapılacak AB referandumunda halka "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.
İskoçya'da 18 Eylül 2014'te yapılan bağımsızlık referandumunda, seçmenlerin yüzde 55'i "hayır" demiş, yüzde 45'i ise bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı.