IŞİD burnumuzun dibinde ! Türk askeri emir bekliyor..

Koalisyon güçlerinin köşeye sıkıştırdığı IŞİD, sınırdaki Mare Hattı'na sığınak yapınca Türkiye harekete geçti.

Koalisyon güçlerinin Suriye ve Irak’ta sıkıştırdığı IŞİD, sınırın dibindeki Mare Hattı'na yığınak yapınca Türkiye harekete geçti. Cerablus-Azez arasında oluşturulacak ‘Sığınma Bölgesi’ni korumak için hazırlanan 10 bin 700 asker, sınırötesine intikal için emir bekliyor. Aralık ayının ikinci haftasına harekat kapıda..

Rusya'nın hava operasyonlarını tamamen Suriyeli muhalif güçler üzerinden sürdürmesi bölgedeki dengeleri değiştirdi. Rusya'nın sözde hava operasyonları sonrası IŞİD, 2 önemli birliğini Suriye sınır hattımızdaki 'Cerablus' bölgesine taşıdı. Tel Abyad PYD'nin eline geçmeden önce buradaki 3 özel eğitimli birliğini de Mare'ye kaydıran IŞİD'in her an bölgedeki Türkmenleri hedef alabileceği belirtiliyor. Tel Abyad'dan çekildikten sonra IŞİD'in Esed güçleriyle birlikte Mare Hattı'na yönelmesi Ankara'yı harekete geçirdi. Örgütün Türkmenleri hedef alma ihtimalini değerlendiren Ankara, ABD'lilerle 8 gündür aralıksız diplomasi trafiği yürütüyor.

5 MİLYON MÜLTECİNİN GÜVENLİĞİ İÇİN

Haftasonu Antalya'da yapılacak G20 zirvesinde Ankara, Suriye krizinin dünü, bugünü ve çözüm önerilerine yönelik hazırlanan 51 sayfalık bilgi notunu dünya liderleriyle paylaşacak. “Esed'li hiçbir formülün bölgesel barış için bir gelecek sunmadığını” vurgulayacak Türkiye, Esed'siz yeni süreç için formüller sunacak. Esed'li geçiş sürecine 6 ayla sınırlı olmak kaydıyla sadece sarı ışık yakan Türkiye, 6 ay sonrasında da mevcut koşulların bölgesel güvenlik için tehdit oluşturacağını savunuyor. G20'de liderlere mülteci sorununun çözümünde 'Sığınma Bölgesi' önerisini sunacak Ankara, ülkesini terk eden ve Avrupa'yı da tehdit eden 5 milyonu aşkın sığınmacı için 10 yıl boyunca güvenli bir alan olması düşünülen projede ısrarlı olacak. Sınırın öbür yanında oluşturulacak 'Sığınma Bölgesi' için G20'ye katılacak ülkelerden siyasi ve ekonomik destek istenecek. Ankara, 'Sığınma Bölgesi' için gerekli teknik hazırlıkları da tamamladı. 6 merkezi kamp, 11 lojistik üs ve 17 güvenlik terminali olmak üzere teknik altyapı çalışmalarının neredeyse hazır olduğu belirtiliyor.

ARALIK AYININ İKİNCİ HAFTASI

Ankara, bir yandan da Rusya'nın sözde hava operasyonları sonrası sınır hattında yoğunlaşan IŞİD tehdidi için önlem almaya başladı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin aralık ayının 2'ci haftasından itibaren Rakka ve Haseki'nin güneybatısına yönelik operasyonlar başlatacağı kaydedildi. Sünni aşiretlerden oluşan Sahfa ordusunu harekete geçirecek ABD, 18 bin silahlı milisin bulunduğu birliklerle Ramadi ve Tikrit'te operasyon düzenleyecek. Şii ve Kürt silahlı gruplar ise aynı günlerde Kerkük'ün Hevice kasabasına hareket edecek. Washington ve Ankara, Musul operasyonunun ise en sona bırakılmasından yana. Bağdat ve Erbil de bu görüşe katılıyor.

ASKERLER SINIR HATTINDAKİ 7 BÖLGEDE

Iraklı güçlerin karadan, ABD'nin havadan bastıracağı operasyonlar sonrasında PYD'nin de kuzeyden bastırması ile IŞİD'in doğrudan Cerablus'a, yani Türkiye sınır hattına yığılacağını düşünen Ankara, 46 km derinlikteki alanda harekete geçecek. Özel birliklerden oluşan 10 bin 700 asker, Kilis sınır hattındaki 7 ayrı bölgede Ankara'dan gelecek talimatı bekleyecek. Olası operasyon için Ankara'nın planı, aralık ayının ilk 2 haftası olarak takvimlendirildi. Ancak Türkiye'nin Suriye'deki güvenlik perspektifi ve alacağı pozisyon, sürekli dile getirdiği gibi, 'tamamen sivilleri korumaya yönelik' olacak. IŞİD'e karşı operasyon, tamamen 'Sığınma Bölgesi' hedefi doğrultusunda yapılacak ve içinde Türkmenlerin de bulunduğu 400 bin kişinin zarar görmesi engellenecek.

Sonraki Haber