İshak Alaton'a da ''paralel'' incelemesi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İshak Alaton hakkında “Paralel Devlet Yapılanmasına” maddi ve manevi destek sağlamak suçlamasıyla inceleme başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İshak Alaton hakkında “Paralel Devlet Yapılanmasına” maddi ve manevi destek sağlamak suçlamasıyla inceleme başlattı.

Sözcü'den Kamil Elibol'un haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Üzeyir Garih’in eski İthalat Koordinatörü Doğan Kasadolu’nun suç duyurusu üzerine ünlü işadamı İshak Alaton hakkında “Paralel Devlet Yapılanmasına” maddi ve manevi destek sağlamak suçlamasıyla inceleme başlattı.

İKİ AYRI SUÇLAMA

Anayasal Düzene Karşı Suçlar Soruşturma Bürosu’nca yürütülen incelemenin Alarko Holding’in kurucusu Alaton’un hayatını anlatan “Lüzumsuz Adam İshak Alaton” kitabındaki hatıraları kapsadığı öğrenildi.

CİNAYETİ GİZLEDİ

Musevi işadamı Kasadolu suç duyurusunda İshak Alaton’un eski ortağı Üzeyir Garih cinayeti ile ilgili çok şey bildiğini öne sürerek, “Kitabındaki hatıralarından cinayetin aydınlanmasına katkı sağlamak yerine bildiklerini Savcılık makamlarından gizlemek suretiyle bu cinayetin ört bas edilmesi maksadıyla Paralel Yapı olarak bilinen bazı bürokratlarla birlikte hareket ettiği sahiptir” dedi.

SORUŞTURMAYA DÖNÜŞÜR MÜ?

Kasadolu’nun suç duyurusu üzerine İshak Alaton hakkında geçen yıl başlatılan Savcılık incelemesinin halen sürdüğü bildirildi. Başsavcılığın iddialar ile ilgili “takipsizlik” kararı vermemesinin incelemenin soruşturmaya dönüştürülebileceği şeklinde yorumlandı.

İNCELEME YAPIN

İnceleme Mehmet Gündem tarafından kaleme alınan “Lüzumsuz Adam İshak Alaton. Mezarlıklar Vazgeçilmez İnsanlarla Doludur” isimli kitaptaki hatıraları kapsıyor.

DESTEK SUÇLAMASI

Kasadolu, kitabın “Gülen ve Hareketi Çok Önemli” başlıklı 17’inci bölümünde yer alan hatıralarla Alaton’un PDY olarak bilinen Fethullah Gülen cemaatine maddi manevi destek sağladığını açıkça ifade ettiğini ileri sürdü.

KARANLIKTA KALAN KONULAR

Savcılık Kasadolu’nun, “Alarko camiasında bazı şahısların, ortağı İshak Alaton ve paralel yapıda yer alan bazı bürokratlarla birlikte Üzeyir Garih cinayeti ile alakalı karanlıkta kalan konuların aydınlatılmaması için çaba sarf ettikleri görülmektedir” suçlamasını da mercek altına aldı.

BASKISI SABİT

Suç duyurusunda, kitabın 237 ile 250 sayfasındaki hatıralara vurgu yapılarak, “Alaton’un Üzeyir Garih cinayetinin ört bas edilmesinde baskısı sabittir” denildi.

HİÇBİR ALAKASI YOK

Savcılığa ifade veren ve iddiaları ile ilgili dava açılması için çaba sarf eden Kasadolu suç duyurusunda, “Alaton’un kitabında yazdıkları ile cinayet dosyasındaki senaryonun düzmece olduğu ve bu cinayetin ört bas edilmesinin Anayasal Düzeni Karşı İşlenen Suçlar kapsamında ele alınmasa gerekir” dedi.

İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇABASI

2008’den beri verdiği ifade ve dilekçeler sonucu Üzeyir Garih cinayet dosyasının yeniden açılmasına vesile olduğunu belirten Kasadolu şöyle dedi: “Bu sebeple Alaton şahsıma çok kızmış ve şahsımı itibarsız kılmak maksadı ile kitabında ve de yazdığı bazı yazılarında şahsıma birçok gerçek dışı hakaret ve iftiraları üzerime atmaktan geri kalmamaktadır. Son kitabımda şahsımı hedef aldı”

GİZLİ AJANDASI YOK

İncelemeye “delil” olarak sunulan kitaptaki “Gülen ve Hareket Çok Önemli” bölümü ve devamındaki hatıralardan şu örnekler verildi:

“Bu hakeret büyük bir eğitim hareketi. İnsanı eğitiyor. Hayata bakışını değiştiriyor ve onu donanımlı bir dünya insani haline getiriyor. İşte Gülen hareketi böyle bir eğitim hamlesinin içinde. Bunun birebir neticelerini ben yerinde gördüm. Bir defe Moskova’daki okulun yapımında biz şirket olarak aracı olduk. Moskova Belediyesi’ne arsa tahsisini yaptırmaya muvaffak olduk ve okul orada başladı. Rus yetkililer sordular. ‘Bunlar ne yapmak istiyorlar, biz tanımıyoruz, siz ne diyorsunuz?’ diye. Ben ve Üzeyir, kefil olduk. ‘Hiç endişe etmeyin, izin verin..’ dedik.

MİTLEŞTİRME TABİRİ

Türkiye’de çıkarılan ve dış dünyaya aktarılan bu paranoyak korku, zaman içinde dejenere olacak. Bu neticede, Fethullah Gülen’in kendi gerçek boyununun yüz misli, bin misline doğru yol alan büyük bir imaja bir ‘mitleştirmeye’ yol açacak”

Sonraki Haber