İnşaatta Ruhsata Kolaylık
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, inşaat sektöründe ruhsatı kolaylaştıracaklarını, yapı denetimlerini ise sıklaştıracaklarını belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, inşaat sektöründe ruhsatı kolaylaştıracaklarını, yapı denetimlerini ise sıklaştıracaklarını belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu'nda Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) tarafından düzenlenen, yapı müteahhitlerinin sicil uygulaması ve ustalara sertifika mecburiyeti getirilmesi ile ilgili Sektörü Bilinçlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantıya ATO Başkanı Salih Bezci'nin yanı sıra Ordu Milletvekili Fatih Ünal, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve birçok müteahhit katıldı.
KOLAY RUHSAT, SIKI DENETİM
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yaptığı konuşmada, son 100 yılda olan depremlerde 110 bin vatandaşın hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "Risk altındaki binalardan ülkemizi kurtarmamız lazım. Son Van depremi bizim nasırımıza bastı. Bunu başarabilecek miyiz? İnşallah bunu Allah'ın izniyle el birliğiyle başaracağız" dedi.
Müteahhitlere sicil numarası uygulamasına da değinen Bakan Bayraktar, bunun daha da ilerilere taşınması gerektiğini söyleyerek, "Ruhsatları kolaylaştıracağız" diye konuştu.
"Ruhsat kolaylaştırılacak ama yapı denetim konusunda da dikkatli olunacak. Bu dengeyi sağlamamız lazım" diyen Bayraktar, ruhsat alımında istenen evrakları azaltacaklarını kaydetti. 1999 yılında meydana gelen depremden sonra yapı denetim sistemini getirdiklerini hatırlatan Bayraktar, bu yapı denetim sistemini 81 ile yaydıklarını, bir tecrübe elde edildiğini belirterek, daha da geliştireceklerini söyledi. Sistemin "Kolay ruhsat, sıkı denetim" anlayışı üzerine kurulacağına vurgu yapan Bakan Bayraktar, "Yapı
denetim konusunda modern dünya ne yapıyorsa, o noktada yapı denetimlerini şekillendireceğiz" dedi.
Yabancılara mülk satışı noktasında da stratejik noktaların satılmayacağını belirten Bakan Bayraktar, bir kota konulacağını ve o kotayı aşmayacak şekilde mülk satışı yapılacağını ifade etti.
TİMFED GENEL BAŞKANI TELLİOĞLU
TİMFED Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ise, 1 Ocak 2012 tarihinden sonra devreye girecek olan değişiklikle, müteahhitlik sektörüne herkesin giremeyecek olmasının kendileri için önemli olduğunu kaydetti. "Bu iş sadece 1 Ocak 2012 yılından itibaren geçerli olmayacaktır" diyen Tellioğlu, herkesin düzenlemeyi dikkate almasını istedi. "Biz müteahhitler olarak kendi çürüklüğümüzü kabul ettik. Ama kimin adına sektörümüzün çürükleri adına" diyen Tellioğlu, "Biz bunları lanetliyoruz. Bunların meslektaşımız olduğunu
kınıyoruz. Bunu kaç yıldır söylüyoruz. Bizi bu çürüklerden ayırın" dedi.
Yapı denetim sistemi ve Bakanlıkların da eksikliklerini görerek kendilerini sorgulamaları gerektiğine dikkat çeken Tellioğlu, "Türkiye'de inşaat sektörü ciddi bir işgücüdür. Böyle bir büyük işgücü, son gelinen noktada hantal, 657'ye tabinin verdiği rehavetle yürümez" şeklinde konuştu.
"Bu bir dönüşümdür, önemli bir dönüşümdür" diyen Tellioğlu, sicil uygulamasının ve ustalara sertifika mecburiyetinin 74 milyonu ilgilendiren bir konu olduğuna dikkat çekti. Tellioğlu ayrıca inşaat müteahhitlerinin sorularının daha iyi bir şekilde dile getirilebilmesi için bir oda kurulması gerektiğini ifade etti. "Biz meslek odalarından faydalanmak istiyoruz. Meslek odaları olmadan müteahhitlik bir hiçtir" diyen Tellioğlu, "Bizim oda olmamızda mutlak fayda olduğunu düşünüyoruz. Bundan kimse rahatsız
olmasın" diye konuştu.
ATO BAŞKANI SALİH BEZCİ
ATO Başkanı Salih Bezci de, inşaat sektörünün sorularına ilişkin olarak, "İnşaat sektöründe yıllardır yaşadığımız en büyük sıkıntı herkesin inşaat yapabilmesinden kaynaklanıyor. Türkiye'deki birçok mesleği yapacaklarda liyakat, ehliyet, ustalık arıyoruz. Ama iş inşaata gelince her önüne gelenin inşaat yapmasına izin veriyoruz. Saçımızı yaptırdığımız kuaförün diploması, ustalık belgesi olmasını şart koşmuşuz. Ama canımızı, malımızı emanet ettiğimiz evimizi yaptırdığımız kişide böyle bir şart aramıyoruz.
Arkadaşlar bunlar müteahhit değildir. Bu sorgulanmalıdır" diye konuştu.
Belediyelerin kaçak yapılara izin vermemesi gerektiğine dikkat çeken Bezci, bugün Türkiye'nin yapı stokunun yeniden gözden geçirilerek ve çürük binaları ayıklayarak yerlerine yenilerinin yapılması gerektiğini söyledi. "Hazırlıkları süren Kentsel Dönüşüm Kanunu Tasarısı'nın yasalaşmasını büyük bir heyecanla bekliyoruz" diyen Bezci, "Kamu-özel sektör işbirliği içerisinde, bakanlığımızın gücü ve tecrübesi ile TOBB'un birikimi ve imkanlarını seferber ederek meslek mensuplarının sicillerinin tutulması,
eğitim, sınav, belgelendirme, denetim ve disiplin işlemlerinin yürütülmesi gibi işlemleri bizatihi kendisi tarafından yürüteceği bir yapıyı çok kısa sürede içerisinde inşa edebiliriz" şeklinde konuştu.
Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkındaki Yönetmeliğin sektörün eksikliklerinin giderilmesi açısından önemli bir adım olarak gördüğünü kaydeden Salih Bezci, yeni uygulamayla ilgili olarak şunları söyledi:
"Her müteahhide bir sicil numarası verilmesi, müteahhitlerin yaptığı işlerin tümünün kamu otoritesi tarafından izlenmesini kolaylaştıracak. Sistem sayesinde çürük ve kusurlu yapı yapan müteahhitlerin tespit edilmesi kolaylaşacak, hatasını düzeltmeyenler 1 yıldan 10 yıla kadar süreyle meslekten men edilebilecekler. Üç gün sonra uygulanmaya başlanacak olan bu sistemin, sektördeki çürük elmaların ayıklanmasını sağlayacağına inanıyorum. Yönetmeliğin getirdiği bir diğer önemli yenilik olan inşaatlarda çalışan
ustaların yetki belgesinin bulunması mecburiyeti, ehliyetsiz ve liyakatsiz personel çalıştırılmasının önüne geçecek. İnşaatlarda kalifiye eleman çalıştırmanın, inşaat kalitesinin artmasında önemli katkısı olacağına inanıyorum."
Yapılan konuşmaların ardından Bakan Bayraktar'a plaket takdim edildi.