İmzacı akademisyenler şokta: 24 gözaltı kararı var
Güneydoğu'da yaşanan olaylarla ilgili devleti suçlayan ve PKK'nın yanında saf tutan akademisyenlere şok..
Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi, bir süre önce bir bildiri yayınlamış, bu bildiri tepki çekmişti. ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ adlı bildiriye imza atan akademisyenlere yönelik başlatılan soruşturmada, Kocaeli'de hakkında gözaltı kararı çıkan 21 akademisyenden 14'ü gözaltına alındı, 7 akademisyen hakkında da gözaltı işlemleri devam ediyor. Türkiye'nin çeşitli illerinde çok sayıda üniversite, imza atan akademisyenlere idari soruşturma açtı. İstanbul'da da savcılık 123 akademisyen hakkında re'sen soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bildiri yayınlayan akademisyenler için "Bu devletin ekmeğini yiyip de bu ülkeye ihanet eden herkes en kısa sürede hak ettiği cezaya çarptırılmalıdır." demişti.
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma kapsamında, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak" ile "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından dolayı bildiriye imza atan 21 akademisyen hakkında gözaltı kararı alındı.
Polis ekipleri, akademisyenlerden 14'ünü gözaltına aldı, 7 akademisyen hakkında da gözaltı işlemlerin devam ettiği öğrenildi.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATTI
Kocaeli Üniversitesi Senatosu ise dün yaptığı açıklama ile akademisyenler hakkında idari soruşturma açıldığını belirterek, şu açıklamada bulunmuştu:
"Çeşitli üniversitelere mensup bir grup akademisyen tarafından yayınlanan bildiri tüm yurtta olduğu gibi üniversitemizde de büyük infial yaratmıştır. Devletimizin birliği ve bekası için güvenlik güçleri tarafından vatan toprağında teröre karşı verilen kahramanca mücadeleyi; bu uğurda dökülen şehit kanlarını hiçe sayarak "katliam ve kıyım" olarak nitelendirmek demokratik hak ve özgürlük kavramı ile asla bağdaşmamaktadır. Terörün her türlüsünün karşısında yılmadan duran Kocaeli Üniversitesi, bazı akademisyenlerin bu yaklaşımını teröre destek olarak görmekte ve yayımlanan bildiriyi şiddetle kınamaktadır. Bu bağlamda kurumumuzdaki ilgili kişiler hakkında Rektörlüğümüzce idari soruşturma süreci başlatılmıştır."
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ'NDE 3 AKADEMİSYEN GÖZALTINDA
İsmail Saymaz'ın haberine göre, Bursa Uludağ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Gökhan Yavuz Demir, Tıp Fakültesi'nden Şule Akköse Aydın ve Tarih Bölümü'nden Araştırma Görevlisi Aylin Çakı bugün üniversitedeki odalarında gözaltına alındı.
İSTANBUL'DA SAVCILIK 123 AKADEMİSYENE RE'SEN SORUŞTURMA AÇTI
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyeleri hakkında soruşturma başlattı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"'nin yayımladığı bildiride imzaları bulunduğu gerekçesiyle savcılığın yargı alanı içindeki üniversitelerde görev yapan 82 akademisyen hakkında resen soruşturma açtı.
Soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinde yer alan "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak", 216. maddesinde yer alan "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçu ile Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7. maddesinde yer alan "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından yürütüleceği öğrenildi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyeleri hakkında, “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan soruşturma başlatıldı.Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Devletimizin Güneydoğu'da sürdürmekte olduğu teröre karşı mücadelesini 'katliam ve kıyım' olarak nitelendiren bildiriyi imzalayan bir grup akademisyenden Bakırköy Adli Yargı sınırları içinde bulunan üniversitelerde görev yapmakta olan akademisyenler hakkında terör örgütü propagandası yapmak suçundan soruşturma başlatılmıştır” denildi.
Soruşturma kapsamında, Bakırköy adli yargı sınırları içerisinde bildiriye imza atan 41 akademisyenin bulunduğu öğrenildi.
BOLU'DA 3 AKADEMİSYENİN EVİNDE ARAMA
Bolu'da, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiride imzası bulunan Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (AİBÜ) görevli Prof. Dr. Barış Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzelsarı ile Dr. Ülkü Güney'in ikametlerinde arama yapıldı.
Polis ekiplerinin yaptığı aramada, kent merkezinde ikamet eden Kılıçbay ile lojmanlarda kalan iki akademisyenin bilgisayarlarının imajlarının alındığı öğrenildi.
Akademisyenler hakkında henüz gözaltı kararı bulunmadığı bildirildi. Akademisyenler hakkında üniversitenin başlattığı idari soruşturmanın da sürdüğü belirtildi.
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ, İMZACI ÖĞRETİM ÜYESİNİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRDI
Giresun Üniversitesi, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiriye imza atan öğretim üyesinin görevden uzaklaştırıldığını bildirdi.
Üniversiteden yapılan açıklamada, konuya ilişkin ivedilikle soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Açıklamada, "Terör örgütü PKK'ya karşı yürütülen operasyonları 'katliam' olarak nitelendiren ve teröre destek amaçlı yayımlanan bildiri kapsamında üniversitemizce ivedilikle soruşturma başlatılmış ve Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin 26. maddesi uyarınca görevden uzaklaştırılma kararı alınmıştır" ifadesine yer verildi.
GAZİANTEP'TE 4 AKADEMİSYENE DİSİPLİN SORUŞTURMASI
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörlüğü tarafından "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiride imzası bulunan araştırma görevlisi Çağrı Aslan, Yrd. Doç. Dr. Fulya Doğruel, Yrd. Doç. Dr. H. Pınar Şenoğuz ile Yrd. Doç. Dr. Rana Gürbüz hakkında Rektörlük tarafından disiplin soruşturması başlatıldı.
Söz konusu akademisyenler hakkında YÖK ve savcılık tarafından da soruşturma açıldığı öğrenildi.
MERSİN’ DE 20 AKADEMİSYENE SORUŞTURMA
Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, bildiriye imza attığı belirlenen 20 akademisyen hakkında idari soruşturma başlattı.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ'NDE 9 ÖĞRETİM ÜYESİNE İDARİ SORUŞTURMA
Hürriyet'ten Salim Uzun'un haberine göre, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri Bülent Şık, Zeki Ertuğ, Erdal Gilgil, Hafize Öztürk Türkmen, Nursel Şahin, Suzan Yazıcı, Süleyman Ulutürk, Taha Karaman ve öğretim görevlisi Cumhur İzgi hakkında idari soruşturma başlatıldı. Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, imzacı isimlerle ilgili görevden uzaklaştırma kararı bulunmadığını da açıkladı.
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ'NDE 2 AKADEMİSYENE SORUŞTURMA
Adana'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Taylan Koç ve İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Esengül Ayyıldız hakkında idari soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın ardından suç unsuru saptanırsa öğretim üyeleri hakkında kınama, uyarı ve uzaklaştırma gibi cezaların verilebileceği öğrenildi. Hakkında soruşturma başlatılan Yrd.Doç.Dr. Taylan Koç ise, "Bu soruşturmadan henüz haberim yok" dedi.
BATMAN ÜNİVERSİTESİ'NDEN 5 AKADEMİSYEN HAKKINDA İNCELEME
Batman Üniversitesi Rektörlüğü, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' bildirisinde imzası bulunan 5 akademisyen hakkında inceleme başlattı.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ'NDE ÖNCE İMZA ATAN SONRA İMZASINI GERİ ÇEKEN AKADEMİSYENE SORUŞTURMA
Konya Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, bildiriye imza atan, sonra bu imzasını geri çeken İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen, hakkında soruşturma başlattı.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ'NDE 2 AKADEMİSYEN, BİR DOKTORA ÖĞRENCİSİNE SORUŞTURMA
TRAKYA Üniversitesi Rektörlüğü, bildiriyi imzaladıkları gerekçesiyle 2 akademisyen ve 1 doktora öğrencisi hakkında disiplin soruşturma başlattı. Akademisyenlerden öğretim görevlisi Firdevs Selvili, Rektörlüğe dilekçe göndererek imzasını geri çektiğini bildirdi.
VAN’DA DÖRT AKADEMİSYENE SORUŞTURMA
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörlüğü, Türkiye geneli yayınlanan bildiride imzaları bulunan 4 akademisyen hakkında idari soruşturma başlattı.
SAMSUN ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ'NDE 6 AKADEMİSYENE SORUŞTURMA
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), bildiride imzası bulunan üniversitede görevli 6 akademisyen hakkında soruşturma açtı.Soruşturmanın, bildiride imzaları bulunan Prof. Dr. Taner Özbenli, Doç. Dr. Canani Kaygusuz, Doç. Dr. Melda Yaman, Doç. Dr. Özgür Öztürk, araştırma görevlileri Fatih Çağatay Cengiz ile Ali Rıza Güngen hakkında açıldığı öğrenildi.
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ'NDE 4 AKADEMİSYENE SORUŞTURMA
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), bildiride imzası bulunduğu gerekçesiyle 4 akademisyen hakkında soruşturma başlattı.ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, "4 akademisyen hakkında 'kamu görevinden çıkartma' soruşturması başlattık. Bunların arasında yer alan Yrd. Doç. Dr. Burcu Toğral'ın ESOGÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü görevine de son verdik" dedi.
ESKİŞEHİR ANADOLU ÜNİVERSİTESİ'NDE 15 AKADEMİSYENE SORUŞTURMA
Bildiriye Anadolu Üniversitesi’nden 15 öğretim görevlisinin imza attığı öğrenildi.İmzacı akademisyenler hakkında idari soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ'NDEN BİR AKADEMİSYEN İMZASINI GERİ ÇEKTİ
Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal İnal, bildiriye verdiği imzayı geri çekti.
İnal, yaptığı açıklamada, "Bildirideki imzamı çekiyorum. Bildiride bazı ifadeler sert olabilir ancak bizim amacımız sadece sivil hak ihlallerine dikkati çekmekti. Ne güvenlik güçleri ne asker ne de hiçbir sivilin ölmesini istemiyoruz. Barış, kardeşlik ve dostluktan yanayım. Örgütün şiddet eylemlerine, bombalama eylemlerine de karşıyım. Sadece kimsenin ölmesini istemiyoruz" dedi. İnal, bildiriye imza attığı için öğrencilerinin tepkisiyle karşılaştığını, bu durumdan üzüntü duyduğunu ifade etti.
MUĞLA'DA 9 AKADEMİSYENE SORUŞTURMA
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nce bildiride imzası bulunan 9 akademisyen hakkında soruşturma açıldı.