İhale kanunu nihayet değişiyor
Tasarruf tedbirlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı, ikinci bir mali önlemler paketi üzerinde çalışmalara başladı. Kamu ihale kanunun da değişmesini öngören yapısal reformlar içeren teklif, Meclis tatile girmeden yasalaştırılacak.
Başkent Üniversitesi Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu'nun sosyal medya paylaşımına göre, sıkça yolsuzluklara neden olduğu eleştirilen Kamu İhale Kanunu'nda yapısal değişiklikler geliyor. Hedef, kamu harcamalarında şeffaflık, denetim ve tasarrufun artırılması. Bu önemli reform, Meclis tatile girmeden yasalaşacak.
Ekonomik programın tasarruf ile ilgili bölümü genelge, yönetmelik veya Cumhurbaşkanı kararı ile hayata geçirilirken, bazı düzenlemeler için yasa değişikliği gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yasal düzenleme gerektiren konularda çalışmalarını hızlandırdı. İlgili bakanlıklar ve AK Parti grubu, yeni bir torba yasa teklifi hazırlamak için bir araya geliyor.
DÖRT ANA BAŞLIKTA YAPISAL REFORMLAR
Taslak çalışmalara göre, ikinci mali önlemler paketi dört ana başlık altında toplanıyor:
1- Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele
2- Kamu İhale Kanunu
3- KİT Yönetimlerinin Yapısının Değiştirilmesi
4- Vergi Yasalarındaki İstisnaların Sınırlandırılması
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında yeni adımlar atacak. Bu alanda daha etkin denetim mekanizmaları geliştirilecek. Kamu İhale Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle kamu harcamalarında şeffaflık, denetim ve tasarrufun artırılması hedefleniyor.
KİT YÖNETİMLERİNDE DEĞİŞİKLİK
KİT yönetimlerinde yapılacak değişikliklerle, yönetim kurulu başkanı ile genel müdürün aynı kişi olması uygulamasına son verilecek. Böylece hem harcamalara kısıtlama getirilecek hem de hesap verilebilirlik artırılacak.
VERGİ İSTİSNALARI GÖZDEN GEÇİRİLİYOR
Vergi mevzuatındaki istisnalar yeniden değerlendiriliyor. Sadece kurumlar vergisinde bile 30 civarında istisna bulunuyor. Maliye bürokrasisi, hangi istisnaların kaldırılacağını ve hangilerinin devam edeceğini belirlemek için bir tarama yapıyor. AK Parti kurmayları, "Vergi mevzuatında çok sayıda muafiyet ve istisna var. Bunların büyük bölümünün ekonomiye katkısı olmadığı düşünülüyor" açıklamasında bulundu.
TORBA YASA TEKLİFİ MECLİS'E SUNULACAK
Ekonomik düzenlemeleri içeren torba yasa teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunulacak ve Meclis tatile girmeden önce yasalaştırılması hedefleniyor. Kamu İhale Yasası’nda yapılacak yapısal düzenlemeler ile kamu harcamalarında daha fazla şeffaflık, denetim ve tasarruf sağlanacak. Bu düzenlemelerin ayrı bir teklif olarak sunulması da gündeme alındı.