İbadi'den "Türk askeri" açıklaması

Irak Başbakanı İbadi, "Türk askeri" hakkında yeni bir açıklama yaptı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak'ın egemenliğinin kırmızı çizgileri olduğunu ve hiçbir komşu ülkeyle ihtilafa düşmek istemediklerini söyledi.

İbadi, Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, Türk askerlerinin Musul yakınındakiBaşika'da yerel güçleri eğitim amaçlı bulunmasına ilişkin, "Türklerin Irak'taki varlığının gerekçesi yoktur ve bu tehlikeli bir durumdur. Irak hükümetinin de bu yönde herhangi bir talebi olmamıştır. Irak'ın egemenliği kırmızı çizgidir. Hiçbir ülkenin müdahalesine izin vermeyiz. Hiçbir komşu ülkeyle ihtilafa düşmek istemiyoruz." dedi. 

Irak'ta DAEŞ'e karşı karada savaşan hiçbir yabancı gücün bulunmadığını savunan İbadi, burada sadece askeri ve lojistik eğitimle hava desteği veren yabancı askeri unsurların bulunduğunu söyledi. 

Türkiye, Bağdat yönetiminin talebi ve bilgisi dahilinde Musul'a bağlı Başika bölgesinde bulunan eğitim kampında, yerel unsurlara kentin terör örgütü DAEŞ'ten geri alınması için eğitim veriyor. 

BMGK ÜYELERİ, IRAK HÜKÜMETİNİN TÜRK BİRLİĞİNİN DURUMUNA İLİŞKİN TOPLANTI TALEBİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

 BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı, üyelerine, Irak'ın, Türk askerlerinin yerel güçleri eğitim amacıyla Musul'da bulunmasından dolayı yaptığı acil toplantı çağrısı hakkında bilgi verdi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi ve BMGK Başkanlığını yürüten Vitaly Churkin, konuya ilişkin gazetecilere açıklama yaptı.

Türk askerlerinin yerel güçleri eğitim amaçlı Musul yakınındaki Başika'da bulunmasından dolayı, Irak'ın BMGK'yı acil toplantıya çağırmasına ilişkin talebini aldıklarını kaydeden Churkin, "Ben de Güvenlik Konseyi üyelerini konuya ilişkin bilgilendirdim. Sonrasında ne olur, şu an bir şey söyleyemem." dedi.
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq da basın brifinginde konuya ilişkin sorular üzerine, Irak'a yapılacak tüm desteklerin BM Şartı'nda yer alan "Egemenlik, toprak bütünlüğü ve diğer ülkelerin iç işlerine karışılmaması" ilkeleri ile uyumlu olması gerektiğini söyledi.

Haq, "BM Genel Sekreteri Ban, Türkiye'nin Irak'taki tüm aktivitelerinin Irak hükümetinin tam rızasıyla gerçekleşmesini umuyor. Anladığımız kadarıyla Türkiye ile Irak bu sorunu çözmek için barışçı bir diyalog halinde. Genel Sekreter Ban, bu diyaloğun sürdürülmesini ve ihtiyaç halinde BM'nin desteğe hazır olduğunun bilinmesini istiyor." dedi.

Türkiye'nin Başika Kampı'ndaki askeri varlığına yönelik yapılan Irak'tan gelen tepkiler üzerine, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz her zaman çözümden yanayız ama Irak, içinde bulunduğu iç siyasi karışıklıktan dolayı, maalesef kamplaşmadan dolayı, Başika Kampı ile ilgili bazen açıklamalar, bazen negatif tutumlar maalesef devam ediyor. Dün de söyledim, kendiliğinden oraya gitmedik. Irak yönetiminin bilgisi dahilinde oraya dahil edildik ve bugüne kadar oradaki yerel güçleri DAEŞ'e karşı eğitiyoruz, donatıyoruz." diye konuşmuştu.

Sonraki Haber