adv adv Adv Adv
Haber3

''Hygieia ve Eros'' heykeli bulundu

''Hygieia ve Eros'' heykeli bulundu ''Hygieia ve Eros'' heykeli bulundu

Anadolu'nun en önemli metropollerinden biri olan Anavarza Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarında iki heykel bulundu.

Milattan sonra 2. yüzyıldan itibaren Anadolu'nun en önemli metropollerinden biri olan, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı  medeniyetlerinin kültür izlerini taşıyan, Anavarza Antik Kenti'nde sürdürülen  kazı çalışmalarında, ilk tespitlere göre sağlık tanrısı ve Asklepios'un  kızlarından birine ait olduğu düşünülen ve yanında aşk tanrısı Eros'un yer aldığı  iki parça halinde baş kısmı bulunmayan heykel gün yüzüne çıkarıldı.

Kozan ilçesinde yer alan ve 2014 yılında, UNESCO Dünya Mirası Geçici  Listesine giren, 34 metre genişliğinde 2 bin 700 metre uzunluğundaki antik  dünyanın ilk çift şeritli yolunun yanı sıra görkemli giriş kapısı, tiyatrosu ve  surlarıyla dikkati çeken Anavarza, tarihe ışık tutuyor.

Adana Müze Müdürü Nedim Dervişoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü  denetiminde Çukurova Üniversitesi iş birliğiyle Kilikya'nın en önemli  kentlerinden olan ve Anadolu'nun tarihteki en önemli metropollerinden Anavarza'da  kazı çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Anavarza'da 2013 yılından bu yana yürütülen kazılarda 34 metre  genişliğinde, 2 bin 700 metre uzunuluğunda olan antik dünyanın ilk çift şeritli  yolunun açığa çıkarıldığını hatırlatan Dervişoğlu, bu yolda önümüzdeki günlerde  restorasyon çalışmalarına başlanacağını kaydetti. Dervişoğlu, restorasyonla yolun düzenleneceğini ve burada bulunan  sütunların ayağa kaldırılacağını belirtti.

Helenistik dönemden başlayarak sürekli önemini koruyan Anavarza Antik  Kenti'nin çift şeritli yolu, kalesi, surları, üç kemerli giriş kapısıyla çok  önemli bir yer olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, şöyle devam etti:

ANAVARZA'YA TIBBIN VE FARMAKOLOJİNİN GELİŞTİĞİ KENT DİYEBİLİRİZ

"Bu bölgede 2013 yılından bu yana kazılarımızı aralıksız sürdürüyoruz.  Bölgeden her an tarihe ışık tutacak önemli eserler çıkıyor. Anavarza'da bu yıl  kazılarda Hygieia ve Eros heykeli açığa çıkarıldı. Kireç taşından yapılmış,  Hygieia ve Eros heykelinin M.S. 3 ya da 4. yüzyıla ait olduğunu tahmin ediyoruz.  İki parça halinde bulduğumuz ve baş kısmı olmayan heykel toplam 1.68-1.75  santimetre civarında. Bu heykelin Anavarza'da çıkması önemli. Çünkü Roma  döneminde orduda görev yapan ve yaptığı ilaçlarla dikkat çeken dünyaca ünlü  farmakolog Dioskurides de Anavarza'da yaşamıştır. Onun burada yaşamış olması ve  sağlık tanrısı Asklepios'un 6 kızından biri olduğu tahmin edilen ve ilk  tespitlere göre Hygieia'ya ait olduğunu düşündüğümüz heykelin Anavarza'da  bulunması burayı daha önemli hale getiriyor. Bu anlamda, Anavarza'ya tıbbın ve  farmakolojinin geliştiği kent diyebiliriz. Ayrıca geçmişten bugüne hala Adana Sağlık turizmi açısından ülkemizde önemli bir yere sahiptir."

Dervişoğlu, heykelin üzerinde konseryasyon çalışmalarının devam  ettiğini, kazılarda heykelin baş kısmını da bulmayı umduklarını kaydetti.

ANTİK KENTİN ÇİFT ŞERİTLİ YOLU RESTORE EDİLECEK

Kazının bilimsel danışmanı Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölüm  Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen de 2013 yılından bu yana bölgede  yürütülen kazılarla Antik Anavarza Kenti'nin turizme kazandırılmasının  amaçlandığını söyledi.

Helenistik dönemin yanı sıra Roma, Bizans gibi birçok medeniyetin  izlerini taşıyan Anavarza'nın neokorosluk ve ardından metropolis unvanını  aldığını ve Kilikya'nın en önemli kentlerinden biri olduğunu ifade eden Gülşen,  burada devam eden kazılarda tarihe ışık tutacak önemli eserlerin gün yüzüne  çıkarılmaya devam ettiğini kaydetti.

Gülşen, Anavarza'nın yukarı ve aşağı kent olmak üzere iki bölümden  oluştuğunu, yukarıda bin 500 metre uzunlukta, her 70 metrede bir burç yapmak  suretiyle 20 burçlu sur binasının, aşağıda ise bölgede çok önemli olan Zafer  Takı'nın en dikkat çekici yapılardan olduğunu belirtti.

Antik kentte çok yer alan caddede önümüzdeki günlerde restorasyon  çalışmalarının başlanacağını vurgulayan Gülşen, "Burada, 34 metre genişlikte, 2  bin 700 metre uzunluğunda, antik dünyanın en büyük ve tek duble caddesi yer  alıyor. Bu caddede 2 metre aralıklarla sütunlar bulunuyor ve kentte yaklaşık 7  bin civarında sütun var. Bu caddenin restorasyonu yapılacak ve sütunlar ayağa  kaldırılacak. Ayrıca cadde üzerinde iki meydan yer alıyor. Ayrıca antik kentte  vahşi hayvanlı gösteriler için yapılmış amfiteatr bulunuyor. Henüz amfiteatr  kazılara başlanmadı." diye konuştu.

Gülşen, Anavarza'nın tıp açısından da önemli bir yer olduğunu,  eczacılığın babası olarak bilinen botanik ve farmakognozi bilgini Dioskurides'in  burada yaşadığını hatırlattı.

Anavarza'da kentin önemli bir olayın anısına yapılmış 22,5 metre  genişliğinde 3 kemerli giriş kapısı bulunduğunu vurgulayan Gülşen, son yapılan  kazılarda kapının hemen kuzey yüzünde kapıda duran Roma dönemine ait heykel  tespit edildiğini söyledi. Gülşen, kadına ait olan ve toga giymiş olan  heykelin ayak kısmında aşk tanrısı Eros'un yer aldığını, heykelle ilgili  incelemelerin sürdüğünü kaydetti.