HOŞGÖRÜ VE ASABİYET TESTLE ÖLÇÜLEBİLECEK -OMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PSİKOLOJİK DANIŞMAN YRD. DOÇ. DR. ERSANLI, HAZIRLADIĞI TEST İLE BİREYİN YAŞADIĞI İÇSEL GERİLİME VERDİĞİ TEPKİNİN ÖLÇÜLEBİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

Ender Sever - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Psikolojik Danışman Yrd. Doç. Dr. Ercümend Ersanlı, hazırladığı test ile bireyin yaşadığı içsel gerilime verdiği tepkinin ölçülebileceğini söyledi.

Ender Sever - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Psikolojik Danışman Yrd. Doç. Dr. Ercümend Ersanlı, hazırladığı test ile bireyin yaşadığı içsel gerilime verdiği tepkinin ölçülebileceğini söyledi.

Ersanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumdaki sosyal barış ve huzur kadar, bireyin psikolojik sağlığının korunmasında, bireyin yaşadığı içsel gerilime verdiği tepkinin düzeyinin önemli olduğunu ifade etti.

Bu kişisel özelliği ölçecek bir aracın olmamasının, psikolojik yardım hizmetlerinin yürütülmesi açısından bir eksiklik olduğunu savunan Ersanlı, psikolojik yardım veren psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman gibi tüm meslek elemanlarının bireyi tanımada kullanabileceği bir ölçek geliştirdiğini belirtti.

Ölçeğin bir çeşit test olduğunu ve 11 maddelik listeye kişinin vereceği yanıtlara göre hoşgörülü mü, asabi mi, uyumlu mu, uyumsuz mu olduğunun ip uçlarının bulunacağını anlatan Ersanlı, "Hakkımın yenilmesi beni rahatsız eder, başka kültürden birisiyle evlilik yapabilirim, giyim tarzıma karışmalarına tahammül edemem, yeni tanıştığım birisinin lakayt tavırlarına tahammül edemem, dikkatimin dağıtılmasından rahatsız olurum, kaprisli insanlara katlanamam, aşırı ısrarcı insanları sevmem, insanların hatalarını kabul etmelerini beklerim" gibi sorulara kişilerden "tamamen katılıyorum", "bazen katılıyorum", "kararsızım", "bazen katılmıyorum", "hiç katılmıyorum" gibi cevaplar vermelerini istediklerini kaydetti.

Bireyin yaşadığı içsel gerilime verdiği tepkinin "Tolerans" olarak adlandırıldığını ve uygulanan testle kişinin tolerans düzeyinin ölçülebildiğini ifade eden Ersanlı, şunları söyledi:

"Şu ana kadar bu ölçek kullanılarak iki ayrı uzmanlık tezi yapılmıştır, bazı çalışmalar da sürdürülmektedir. Böyle bir ölçeğin olmamasının bilim alanında bir eksiklik olduğu kadar 'tolerans' kavramının 'hoşgörü' kavramıyla da karıştırıldığı görülmektedir. Tolerans yaşamın hemen hemen her alanında sıkça kullanılan bir kavramdır. Kullanıldığı alana göre, ister fiziksel, kimyasal, biyofizyolojik, isterse psikososyal alanda olsun dayanabilme gücü olarak ifade edilmektedir. Tolerans, 'genel anlamda herhangi bir zarar görmeden, strese, yüke, acıya, baskıya dayanma, katlanma yetisi' olarak tanımlanmaktadır. Tolerans, içsel gerilime yine kendi içinden güç alarak bir dayanma ve tahammül etme durumudur."

-"TEPKİLER KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİR"-

Bireyin yaşadığı içsel gerilime verdiği tepki tepkinin sınırlarının bireyden bireye değişim gösterdiğine aynı zamanda alt ve üst sınırı bulunduğuna işaret eden Ersanlı, "Tolerans sadece bireyden bireye değil, bireyden gruba, gruptan bireye ve gruptan gruba yönelik olabilmektedir. Birey bu içsel gerilimini toleransla dengelemeye, bir anlamda da ruh sağlığını korumaya çalışmaktadır" diye konuştu.

Olumlu ruh sağlığının temelinde, bireyin kendisinin veya başkalarının da yanlışlar yapmasına izin verme, esnek olabilme, belirsizlikleri kabullenebilme, engellenme eşiğini yüksek tutma ve kendi sorumluluğunu taşıyabilme olduğunun altını çizen Ersanlı, toleransın insan ilişkilerinin sağlıklı olarak düzenlenmesinde, demokratik ortamın oluşturulmasında da oldukça önemli anlayış ve tutumu ifade ettiğini vurguladı.

Ersanlı, psikoloji, sosyal psikoloji, psikolojik danışma ve her türlü iletişim ve etkileşim alanlarında verilecek hizmetlerin daha etkili ve sağlıklı olarak yapılandırılabilmesi için tolerans ölçümünün hizmet verimini artıracağını sözlerine ekledi.

Sonraki Haber