Hoca Ahmed Yesevi'yi Anma Toplantısı
Hoca Ahmed Yesevi, ölümünün 850. yıl dönümünde Sultangazi'de düzenlenen törenle anıldı- Sultangazi Belediye Başkanı Altunay:- "Nitelikli, kimlikli ve ahlaklı bir neslin yetişmesi için bu programlar yetmez"
İSTANBUL (AA) - Hoca Ahmed Yesevi, ölümünün 850. yıl dönümünde Sultangazi Belediyesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin iş birliğiyle düzenlenen etkinlikle anıldı.
Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Hoca Ahmed Yesevi 850. Yıl Anma Programı"nda konuşan Belediye Başkanı Cahit Altunay, köklere indiklerinde Yesevi'yi anma ve gelecek nesillere tanıtmak için yaptıkları çalışmaların çok büyük önem arz ettiğini söyledi.
Altunay, Yesevi'nin kendinden sonra birçok düşünürü etkilediğini dile getirerek, "Kendisi farklı dillerde konuşması ve yetişmesine rağmen Türkçe'yi çok sevmiş ve öğrencilerini seferber etmiştir. 2016'da UNESCO'nun da 850. ölüm yıl dönümünde anma listesine aldığı Hoca Ahmed Yesevi'yi anıyoruz" diye konuştu.
Sadece bir ismi değil, zaman zaman düzenlenen programlarla bütün değerleri anmaya gayret ettiklerini anlatan Altunay, vatandaşların sevgisine mazhar olmak için çaba harcadıklarını söyledi.
Cahit Altunay, belediyeciliğin sadece hizmetle sınırlandırılamayacağını dile getirerek, yaptıkları programların halkı mutlu ettiğini aktardı.
Bundan sonra da bu tür programların devam edeceği bilgisini veren Altunay, "Nitelikli, kimlikli ve ahlaklı bir neslin yetişmesi için bu programlar yetmez. Çok daha fazlasını yapmaya hatta eğitim kurumlarına katkıya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, programa ortak olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Hoca Ahmed Yesevi'nin İslam dünyasındaki yerinden bahsetti.
Yıldız, Yesevi'yi ayna olarak niteleyerek, o aynanın Anadolu'daki yansımalarının Hacı Bektaş-i Veli, Yunus Emre ve Mevlana olduğunu söyledi. Üniversite olarak UNESCO nezdinde girişimlere bulunduklarını aktaran Yıldız, söz konusu kararın UNESCO'nun Paris'teki toplantısında alındığını hatırlattı.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Büyükelçi Gürcan Türkoğlu ise Hoca Ahmed Yesevi'yle ilgili kararın UNESCO'nun üyesi 195 ülkenin oy birliğiyle alındığına vurgu yaptı.
Faaliyetin önemine dikkati çeken Türkoğlu, 1993'te de Ahmed Yesevi'nin doğum yıl dönümü nedeniyle düzenlenen programlarda anıldığını söyledi.
Türkoğlu, anma faaliyetlerinin başta Türk dünyası olmak üzere tüm dünyada Yesevi'ye olan ilgiyi artırdığını anlatarak, şöyle devam etti:
"Yesevi'nin türbesi 2003'te UNESCO dünya mirası listesine kaydedildi. Türbenin onarımı da hükümetimizin ve TİKA'nın eseridir. UNESCO'nun çağımızda bayraktarlığını yaptığı kültürlerarası diyalog, kültürlerin yakınlaşması, hoşgörü, barış gibi ilkelerin 1000 yıl önce Türk ve İslam kültürlerinde bir araya geldiğini görüyoruz. Yesevi'nin tasavvufi ahlak ve erdem odaklı evrensel mesajı ve hikmet anlayışı, 2016'daki anma etkinliklerinde geçerliliğini ve canlılığını bütün insanlık için korumaktadır."
İnsanlığın bu mesaja olan ihtiyacının devam ettiğini anlatan Türkoğlu, UNESCO'nun insanlık bakımından önemli olan konu ve temalara dikkati çektiğini kaydetti.
Kur'an-ı Kerim tilavetiye başlayan anma programı öncesinde Ahmet Yesevi Üniversitesi öğrencileri tarafından Yesevi'nin sözleriyle hazırlanan sergi açıldı.
Konuşmaların ardından ise piyanist Tuluyhan Uğurlu, Hoca Ahmed Yesevi için özel olarak bestelediği "Horasan'dan Anadolu'ya Sevgi Yansımaları: Anadolu Erenleri" isimli çalışmasının da yer aldığı konser verdi.