''Hızlı internet'' isteyen KYK yurdu öğrencisine tepki çeken yanıt
Adana’da KYK yurdunda kalan bir öğrencinin KDK'ya yaptığı "sınırsız ve fiber hızında internet" talebi için görüşü alınan Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan "mevcut kota yeterli"dir dedi, bilirkişi ise "Sınırsız internetin tüm öğrenciler için faydalı olabileceğini söylemek imkânsızdır. Dışarıdan kontrol edilemeyen ve denetlenemeyen bazı davranışlar bu yaşlarda sorunlu kullanıma neden olabilir" dedi.
Adana’da KYK yurdunda kalan bir öğrenci, sınırsız ve fiber hızında internet talebiyle geçen yıl 1 Aralık tarihinde Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu. Başvurusuna yanıt alamayan öğrenci, bu yıl 17 Ocak tarihinde talebini yineledi. Kaldığı yurtta öğrencilere 16 GB kota verildiğini ve bu kotanın yetersiz olduğunu belirten öğrenci, sınırın aşılması durumunda da internet hızının çok düştüğünü kaydetti.
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre öğrencinin talebi karşısında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın görüşü alındı. Bakanlık, yurtlardaki internetin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “müjdesiyle” 16 GB’tan 32 GB’a çıkarıldığını belirtti. Bakanlık, “Mevcut kota, araştırma ve derslere hazırlık amacıyla yeterli görülmektedir” görüşünü de bildirdi.
'SINIRSIZ İNTERNET SORUNLU KULLANIMA NEDEN OLABİLİR'
Öğrencinin yüksek hızlı ve kotasız internet talebine yönelik bir bilirkişinin görüşleri ise dikkatleri çekti. Bilirkişinin raporunda şu sözlere yer verildi:
“Sınırsız internetin tüm öğrenciler için faydalı olabileceğini söylemek imkânsızdır. Dışarıdan kontrol edilemeyen ve denetlenemeyen bazı davranışlar bu yaşlarda sorunlu kullanıma neden olabilmektedir. İnternet ve internet imkânları eğitim yaşantısı için faydalı, sosyal ve kültürel hayat için zararlı olduğunu düşünüyorum. Sınırsız internet imkânlarının sunulmasının, günümüz dünya ve ülkemiz koşulları, gençlik gelişim özellikleri, internetin içeriğinde barındırdıkları ve bunların zararları birlikte düşünüldüğünde faydalı olmayacağı gibi zararlı olacağı görüşündeyim.”
Bilirkişi raporunu inceleyen ombudsman, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, “Faydalı kullanım amaçlarının belirlenmesi” ve kotanın ancak bu koşullar ile azalmaması ve hız sınırının düşürülmemesi yönünde çalışmaları yapılması konusunda tavsiyede bulundu.
Öğrenciler, ise bilirkişinin raporuna sosyal medyadan tepki gösterdi.