Her derdin çaresi kök hücre
İlerleyen, gelişen teknoloji yaşamın bir çok alanını kolaylaştırıyor bununla birlikte estetik ve sağlık alanına da ameliyatsız çözümler getiriyor.
Güzelliği insanın kendi genlerinde arayan tıp teknolojisi, artık kök hücre teknolojisiyle gençleşmeyi sağlayabiliyor.Vücudumuzdaki onarımları ve yenilemeleri yapan hücrelere kök hücre denir.
Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar konu ile ilgili bilgiler verdi.
Kök hücre estetik cerrahide hangi alanlarda kullanılıyor?
Kök hücre uygulama alanları tıbbın her alanında giderek yayılıyor. Benzer şekilde estetik cerrahide de pek çok tedavi başlığına girmiş durumda. Yüz gençleştirme, dekolte estetiği, el gençleştirme, akne izleri, çatlaklar, meme büyütme, meme dirileştirme, popo büyütme, bacak kalınlaştırma, çocuk felcine bağlı bacak sekellerinin düzeltilmesi, çarpık bacak düzeltme, genital gençleştirme, saç ekimi bunlar arasında sayılabilir.
Kök hücre elde edilmesi nasıl bir süreç?
Kök hücreyi artık çok kolay ve hızlı elde etmek mümkün. Yağ dokusunda bol miktarda bulunuyor. Yağ dokusu bol miktarda uyuyan kök hücre içeririr. Bu kök hücrelerin uykuda olmasının beden için önemi büyüktür. İçlerinde bulunan DNA yapısı bu tür uykuda hücrelerde korunur. Bu açıdan bakıldığında bunlar kaliteli, bozulmamış hücrelerdir. Bu hücreler bedenin acil durum rezervleridir. Öncelikle enjektörlere 40-150 gram kadar yağ alınıyor. Özel bir cihaz ya da laboratuvarda enzim kullanılarak yaklaşık bir saat içinde ikiyüz milyona kadar kök hücre elde ediliyor.
Elde edilen kök hücre nasıl uygulanıyor?
Kök hücre yapılacak işleme göre farklı karışımlar hazırlanıyor. Hacim verilecekse yüksek oranlarda yağ karışımı hazırlanırken, tamir ve gençleştirme için düşük oranlarda yağ karışımı hazırlanır.
Kök hücre nasıl etki gösteriyor?
Bunlar son derece yetenekli hücrelerdir. Uygun sinyalle her grup hücreye dönüşme yetenekleri vardır. Plastisite adı verilen bu özellikleri ile Kök hücrelerin enjekte edildiği yeri onarır.
Kulak arkasından alınan kök hücrelerden farkı nedir?
Kulak arkasından alınan hücreler fibroblast olup görüntüleri benze de gerçek kök hücrelerin özelliklerini sergilemezler. Örneğin, verilen yerde ki dokuya değişip onarmazlar.
Sıklıkla yanlış bilinen PRP ise daha çok uyarıcı faktörlerdir, kök hücre değillerdir.