Hanefi Avcı: Bu iki cinayete iyi bakın

Hanefi Avcı, “Gazeteci Haydar Meriç ve Hablemitoğlu cinayetlerinin, Paralel Yapı bağlantısı olabilir. Bu iki cinayete dikkat edilmesi gerekir” dedi

Hanefi Avcı, yaşananların cemaatin herşeyi yapabileceğini gösterdiğini ve mutlaka derinlemesine araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2000-2013 yılları arasındaki faili meçhul cinayetlerle ilgili dosyalarda, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)/Paralel Devlet Yapılanması (PDY)’nın parmağı olup olmadığını araştırmak üzere çalışma başlattı. Buna göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu savcılara, istihbarat ve terörle mücadele şubesinde görevli bazı polisle de destek veriyor.

Bu özel ekip, 2000 ile 2013 yılları arasındaki toplam 164 faile faili meçhul cinayet dosyasını tek tek açacak ve FETÖ izi arayacak. Savcıların yanı sıra Ankara patlamasında görevli Ankara Emniyet Müdürlüğü istihbarat ve terör şube polisleri soruşturmada görev alacak. Devrimci Karargah davasından 3 yıl 9 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, 2000-2013 yılları arasında meydana gelen faili meçhullerde paralel yapının ‘çok açık bağlantıları var’ diyemeyeceğini söyledi. “Paralel’in şüpheli olma ihtimalleri mevcut diyen Avcı, şöyle konuştu: “Ankara’da, 18 Aralık 2002’de Necip Hablemitoğlu evinin önünde öldürülmüş. Gazeteci Haydar Meriç ise Kırklareli’nde elleri ve ayakları bağlı şekilde denize atılmış, sonra da cesedi Düzce’de denizden çıkarılmıştı. Akıllara ‘acaba onlar yaptırmış olabilir mi?’ sorusu geliyor.

Bu bahsettiğim kişiler cemaati fazla rahatsız eden kişilerdi. Bu nedenle cemaat tarafından hedef gösterilmiş olabilirler. Bu iki olayın dışında pek ihtimal vermiyorum.” Geçmişte de bazı faili meçhullerde cemaatin parmağının olabileceği şüpheleri olduğunu, ancak açıktan suçlanamadıklarını ifade eden Avcı, “Bu cinayetler soruşturulurken, cemaatin kendi adamları yargı mensubuydu. O yüzden faili meçhulleri çözemeyecekleri anlaşılıyor. Şimdi daha tarafsız kişiler sorgulayacaktır” şeklinde konuştu.

ÇOK GEÇ KALINDI

Avcı, öldürülen kişilerle ilgili o dönemdeki soruşturmaları cemaat yanlısı kişilerin yaptığını ve bu nedenle izleri olabileceğini söyledi. “Araştırmalar sessiz ve basına kapalı yapılmalıydı” diyen Avcı, “Araştırma yapılmakta da geç kalındı. Bu makul bir şüphedir. Umarım bize yansımadan araştırmaya başlamışlar ve yol kat etmişlerdir. Cemaat çığırından çıkmıştır. Sınır ve hukuk tanımamaktadır. Ölçüsüzdür ve her şeyi yapabilir” dedi.

"FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER 'PARALEL YAPI'NIN PARÇASI"

AVNİ ÖZGÜREL: Türkiye, faili meçhulleri açığa kavuşturamadığı için sancılı dönemler yaşıyor. Faili meçhullerin örgütsel bağlantısı araştırılması yerinde bir girişim. Son yıllarda paralel yapı oluşumuna dair soruşturmalar, davalar, tutuklamalar da var. Örgütsel yapıyla ilgili açılan davalar çok dağınık ve bu nedenle bir bütünsellik ifade etmiyor. Eğer bu irade gerçekleşirse faili meçhuller de bir sonuca varacaktır.

FİDEL OKAN: Türkiye’nin faili meçhuller açısından karanlık bir geçmişi var. Bunların açığa çıkacak olması, ülkemizin geleceği açısından son derece önemli. Verilen kararı, paralel yapıya yönelik operasyonların bir parçası olarak göremeyiz. Günümüzde hâlâ açılmayan ve aynı zamanda soruşturma dosyası devam eden ana örgüt dosyası var. Faili meçhul dosyasını diğer paralel yapı dosyalarıyla bağlantılı olarak görmemek gerekiyor.

ALTAN TAN: Faili meçhullerle ilgili yapılacak çalışmanın sadece cemaati sıkıştırmak ve onlara vurmak amacı taşımaması gerekir. Bu araştırma Gülen Cemaati ile ilgili bir şovdur. Ancak bunu belli tarihteki cinayetlerin araştırmasıyla sınırlamak yerine, şimdiye kadar yaşanan bütün faili meçhulleri kapsayan bir araştırma yapmak doğru olacaktır. Faili meçhullerle ilgili kim varsa devletin içinde bunlarla ilgili ciddi bir araştırma yapılmalı.

NEDİM ŞENER: Öldürülen kişilerin ailelerine adalet borçluyuz. Soruşturmanın zamanında üstünü örtenler, bugün kabul edilen iddianameyle, bu işin faillerini oluşturuyor. Cinayetler işlendiğinde emniyet kadrolarında kimin hakim noktalarda olduğu ve bunların neden faili meçhul kaldığının cevabının bulunması gerekiyor. Faili meçhullerin araştırılması sonucunda cemaatçilerin bir ihmali veya kastı ortaya çıkmayabilir. 

YILLARA GÖRE FAİLİ MEÇHULLER

2003........16
2004........8
2005........4
2006........21
2008........30
2009........18
2010........9
2011........13

Sonraki Haber