Halk kazandı! Belediyeye mahkeme ''dur'' dedi

Manisa’da MHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin mera alanında yapmak istediği katı atık depolama tesisine direnen köylülerin açtığı davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, Salihli’ye bağlı Caferbey köyünde mera alanına ve yerleşim yerine 200 metre mesafede kurmayı planladığı katı atık depolama tesisine Manisa 1. İdare Mahkemesi, ‘dur’ dedi.
Caferbey Köyü’nün mera alanı üzerinde yapılması planlanan katı atık depolama tesisi projesi ilk defa 2018’de gündeme geldi. Manisa Valiliği’nin çevresel etki değerlendirme (ÇED)sürecine tabi tutmadığı projeye köylüler tepki gösterdi. Köylüler projeye karşı 15 Kasım 2021 yılında direniş çadırı kurarak nöbet tutmaya başladı.

Mahkeme, bilirkişi raporunu göz önünde bulundurarak projenin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Mahkeme kararında şunlar belirtildi: “Hukuk aykırı olduğu açık olan dava konusu işlemin uygulanmasına devam olunması halinde müteakip işlemler ile taşınmazda katı atık aktarma istasyonunun inşası ve işletilmesi söz konusu olacağından, ilgililer yönünden çevre ve insan sağlığı açısından telafisi güç zararlar oluşabileceği açıktır.”

“İPTAL EDİLENE KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

8 aydır nöbetini sürdüren yurttaşlar projeye karşı yürütmeyi durdurma kararı verilmesini sevinçle karşıladı. Caferbey Köyü’nde yaşayan Tugay Akçıl, direnişlerinin süreceğini söyledi. Akçıl, “Yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu bizim için mutluluk verici bir durum. Ama mahkeme iptal kararına verene kadar mücadelemiz sürecek. Yerleşim yerine 200 metre yakın olan ve verimli mera arazisine böyle bir tesis olmazı. Biz bu tesisi istemiyoruz. Bu tesisin yapılmasından vazgeçilene kadar direnişimiz devam edecek. Bu tesis mahallemize ve çevre yarar değil zarar getirecek” diye konuştu.

HAYVANCILIK ÜRETİMİNİ ETKİLEYECEK

Öte yandan köylülerin tesise karşı açtığı dava sonrası ise geçtiğimiz ay bilirkişi raporu açıklandı. Raporda, proje yerinin uygun olmadığı belirtildi. Tesisin içme su kaynaklarına zarar vereceği ifade edilen raporda, “Proje alanının tüm çevresinin birinci sınıf tarım arazileri üzerinde tarımsal bütünlük şeklinde dikili zeytin ve bağ arazileri şeklinde olmasından kaynaklı bu tesisin yapılması ile tarımsal bütünlük bozulacak” denildi.

Raporda ayrıca şunlar belirtildi: “Mera alanları küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için yılın önemli bir bölümünde bedava hazır yem kaynağıdır. Mera alanlarının böyle yok edilmesi doğrudan hayvancılık üretimini de etkileyecek. Mahkeme keşfi sırasında yapılan incelemelerde çevrede köy hayvanlarının otlayabileceği başka bir yakın mera yapısındaki arazinin de olmadığı, hayvancılıktaki en büyük gider kalemlerinden birinin de hayvan yemi olduğu düşünüldüğünde bu parselin kaybının aynı zamanda meraların kaybı ve dolayısı ile hayvansal üretimde de azalmaya neden olacak.”

Sonraki Haber