Gürültü yapana 2 yıl hapis cezası !
Apartmanda "sağlık problemleri" yaratan gürültüye 2 yıla kadar hapis cezası...
Büyükşehirlerdeki nüfus arttıkça da beton yığınlarını dikiyor, bu yığınlarda iç içe yaşıyoruz. Üst komşumuzdan rahatsız oluyoruz ama biz de alttakini rahatsız ediyoruz.
Bunların büyük bir kısmı günümüz şartlarında kaçınılmaz. Bir de gerçekten duyarsızca ve “hastası olan, bebeği uyuyan, ders çalışan vardır” diye düşünmeden gürültü yapanlar var.
Ancak bu kişilerin “duyarsızca gürültü yapması”, başlıkta belirtildiği gibi hapis cezası gerektirmesi için yeterli değil.
SAĞLIĞA ZARARA ELVERİŞLİ GÜRÜLTÜ
Kanuna göre; “İlgili Kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, 2 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.” (TCK Md. 183) Burada önemli olan, gürültünün “sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde yapılması”.
“HAPİS İÇİN BİLİRKİŞİ RAPORU ŞART”
Söz konusu “elverişlilik” koşulunun oluştuğunun bilirkişi tarafından belirlenmesi ise ceza verilmesinin ön şartı. Yargıtay’a göre;
“Ölçülen gürültü düzeyinin insan sağlığının zarar görmesine elverişli olup olmadığının bilimsel ölçütlere göre değerlendirilmesi için Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalında uzman, tercihen odyoloji uzmanlığı bulunan hekimlerden oluşacak bilirkişi heyetinden rapor alınarak sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerekir.” (Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 19.01.2015 tarih, E.2013/30354, K.2015/1453).
Ayrıca gürültü eyleminin suç olarak vasıflandırılabilmesi için “sırf huzur ve sükûnu bozmaya yönelik olması” da gerekiyor.
YALNIZCA “SİNİR BOZUKLUĞU” VARSA PARA CEZASI
Sözü edilen ölçütler için Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde bulunan “desibel (dB) limiti” gibi konuların değerlendirilmesi gerekiyor.
Ayrıca gürültü “sağlığa zarar verici” boyutlarda değilse bile cezasız kalmıyor. Çevre Kanunu ve Kabahatler Kanunu’na idari yaptırım uygulanıyor.