Güney Koreden Türkiyeye uzanan kariyer yolculuğu
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Başkanlığını Ocak 2013'ten bu yana sürdüren Kore asıllı Doç. Dr. Hyun Sook Tekin, 5 ana dal olarak başlayan bölümü bu yıl 14 ana dala çıkararak büyütmeyi hedefliyor- Tekin: "Bölüm başkanı olunca k
İSTANBUL (AA) - ANDAÇ HONGUR - Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Başkanlığını Ocak 2013'ten bu yana sürdüren Kore asıllı Doç. Dr. Hyun Sook Tekin, 5 ana dal olarak başlayan bölümü bu yıl 14 ana dala çıkararak büyütmeyi hedefliyor.
Piyano eğitimine 5,5 yaşında Güney Kore'de başlayan Tekin, Kyungpook National University'nin Güzel Sanatlar ve Müzik Fakültesi Piyano Ana Dalı ve Müzik Pedagojisi bölümlerinden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimi için Almanya'ya giden Tekin, Almanya'nın ünlü piyanistlerinden Prof. Klaus Schilde'nin öğrencisi olarak Weimar'da Hochschule für Musik-Franz Liszt'de aldığı yüksek lisans öğrenimini 2004'te tamamladı.
Doktora eğitimine Almanya'da devam etmek isterken, Almanya'da tanıştığı Türk eşiyle 2002'de evlenmesinin ardından Türk vatandaşlığı alan Tekin, 2004'te geldiği İstanbul'da doktorasını devlet sanatçısı Aysegül Sarıca'nın öğrencisi olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nde (İTÜ/MİAM) 2010'da tamamladı.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Hyun Sook Tekin, İstanbul'a ilk geldiğinde Türkçe bilmediğini, eşiyle de Almanca konuştuğunu anlattı. Daha sonra Türkçe öğrenmek için kursa giden Tekin, televizyon seyrederek, insanlarla diyalog kurarak dilini geliştirdiğini ve 2 yılda Türkçeyi öğrendiğini söyledi.
- "Tesadüfen gelen bir görevdi"
Almanya'da 2008'de oğlunu dünyaya getirdikten sonra İstanbul'a döndüğünde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü'nün kurulduğunu duyduğunu ifade eden Tekin, "Kadroların dolduğunu söylediler, ancak şansımı denemek için dekandan randevu alarak yanına gittim. Öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladım. Bölüm kurulduğundan bu yana burada çalışıyorum, Ocak 2013'ten bu yana da müzik bölümü başkanı olarak görev yapıyorum" diye konuştu.
Doç. Dr. Hyun Sook Tekin, ilk geldiğinde İstanbul'u çok kalabalık bulduğunu, yaşamaya başladıktan sonra kente alıştığını belirterek, bölüm başkanlığına geliş hikayesini şöyle anlattı:
"İdari işlere çok meraklı değilim, ayrıca bu alanda tecrübem de yoktu. Atama unvana göre yapılıyor. Bölüm başkanı istifa edince, ilk sırada ben olduğum için bölüm başkanlığı görevi bana geldi. Tesadüfen gelen bir görevdi. Resmi yazılar yazmak, toplantılara katılmak konusunda çok zorlanmıştım. Ancak bölümü temsil etmem gerekiyordu. Şu anda buna alıştım diyebilirim, elimden geleni yapmaya çalışıyorum."
Müzik bölümünün 5 ana dalla öğrenci almaya başladığını kaydeden Tekin, şu bilgileri paylaştı:
"Bu yıl inşallah toplam 14 ana dal açıyoruz. Şu anda 55 öğrencimiz var. Her yıl 10 öğrenci alıyoruz. Bu yıldan başlayarak 15 öğrenci alacağız. Ayrıca bu yıl yüksek lisans programı da açacağız. Bölüm başkanı olunca kendim için koyduğum hedefleri bir yana bırakıp, bölümle ilgili hedeflere odaklandım. Şişli'den Haydarpaşa Kampüsü'ne taşındık. Yurtdışında eğitim görmüş konservatuvar kökenli hocalara sahip, klasik batı müziği üzerinde yoğunlaşan bölüm olarak İstanbul'da 2 konservatuvarın yanı sıra biz varız."
- "Herkes gösterdiğim çabayı görünce yardımcı olmaya çalışıyor"
Tekin, Türkiye'de artık kendisini yabancı gibi hissetmediğini belirterek, şunları söyledi:
"Turist olarak bulunuyorsanız, Türkiye yabancılara karşı çok nazik, yabancıları seven bir ülke. Ama burada yaşıyorsanız ve yabancı olduğunuz belli oluyorsa bazı zorluklar yaşanabiliyor, 'Nereden geldin. kimsin?' diyebiliyorlar. Yine de herkes gösterdiğim çabayı görünce iyi bir şey yapmaya çalıştığımı anlayarak, yardımcı olmaya çalışıyor."
Doç. Dr. Hyun Sook Tekin, çalıştığı bölümün iyi olmasını, daha kaliteli hocaların ders vermesini istediğini vurgulayarak, bölümü büyütmek ve bölümün ihtiyaçlarını dile getirmek için her yere gidip, ilgili herkesin kapısını çalmaya devam ettiğini söyledi.