Gökçek'ten Bank Asya hissedarına özel kıyak iddiası
TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde Melih Gökçek’in başkanlığı döneminde yapılan plan değişiklikleriyle Bank Asya'nın hissedarı olan şirkete çok özel izinler verildiğini öne sürdü.
BirGün'ün haberine göre, eski Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı ve CHP Milletvekili Sinan Aygün’ün sahibi olduğu TOGO Kuleleri’nin mühürlenmesine dair tartışmalar sürerken, Ankara’da ranta kapı aralayan bir başka plan değişikliği daha yapıldığı açığa çıktı.
TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, AK Partili Melih Gökçek’in başkanlığı döneminde yapılan plan değişiklikleriyle kurucusunun Bank Asya'nın hissedarı olan şirkete önemli izinler verildiğini bildirdi. Oda, bu kapsamda Büyükesat Vadisi’ne 49 katlı ve 173 metre uzunluğunda bina yapılmaya başlandığını aktardı. ŞPO’nun mühürlenmesi için çağrı yaptığı binayı yapan şirketin kurucusunun Bank Asya’nın eski hissedarı olması dikkat çekti.
Vadi üzerinde yapımına devam edilen; ‘AVM, ofis ve konut’ olarak kullanılacak binanın imar planları ise mahkeme kararıyla iptal edilmişti. ŞPO Ankara Şubesi, tıpkı TOGO Kuleleri’nde olduğu gibi buranın da mühürlenmesini talep etti.
YARGI İKİ KEZ İPTAL ETTİ
Konuya ilişkin BirGün’e konuşan ŞPO Ankara Şube Başkanı Gözde Güldal, şöyle dedi: “Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 16 Haziran 2010 tarihli kararı ile ‘Büyükesat Vadisi’ne İlişkin İmar Planı Değişikliği’ne’ şubemiz tarafından iptal başvurusunda bulunulmuştur. Mahkeme, ‘Alan kullanımının şirket tercih ve keyfine bırakıldığı, kamu yararından ziyade bireysel tercihlerin öne alındığı, bu nedenle söz konusu işlemin kamu yararını zorunlu kılmadığı’ gerekçeleriyle planları iptal etmiştir. Ancak Belediye, hukukun arkasından dolanma yöntemini burada da işleterek aynı alanda benzer planları 13 Mayıs 2011’de yeniden onamıştır. Söz konusu planlara da aynı gerekçelerle yeniden dava açılmış ve açılan davada 2’nci kez planların iptali ile sonuçlanmıştır.”
İNŞAAT HUKUKA AYKIRI
İmar planlarının yargı kararıyla iptal edilmesine rağmen inşaatın tüm hızıyla sürdüğüne aktaran Güldal, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ortada imar planları iptal edilmiş bir alanda devam eden açıkça hukuka aykırı bir inşaat bulunmakta ve inşaatın devam ettirilmesi ile birçok vadi gibi Büyükesat Vadisi’nin de sonu gelmiş olacak. İnşaat ruhsatının dayanağı olan imar planı iptal edilmiş olduğu için inşaat durdurulmalı ve şehircilik ilkelerine uygun şekilde yeni bir plan süreci başlatılmalı.”