Gıda mühendislerinden hileli gıda eylemi
Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Sedat Kuru, bazı gıdaların içerisine konulan maddeleri tüketicinin tek başına fark etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Kuru, “Bunu baharatlarda çok görüyoruz. Pul biberi yerine kremit...
Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Sedat Kuru, bazı gıdaların içerisine konulan maddeleri tüketicinin tek başına fark etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Kuru, “Bunu baharatlarda çok görüyoruz. Pul biberi yerine kremit tozu oluyor. Hemen hemen bütün baharatlarda daha ucuz ve farklı işlemlere tabi tutarak ürünlerin hacmini artırıyorlar.” dedi.
Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, gıda hileleri ve güvenliğine dikkat çekmek için Kadıköy İskele Meydanı’nda bir eylem yaptı. Toplanan grup 'GDO'lu ürünlere hayır' şeklinde slogan attı. Grup adına açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Sedat Kuru, “Tatlıya bir bezelye konuldu, bunu belki tadarak anlayabilirsiniz ama bunun haricindeki çoğu üründe hileyi tüketicinin tek başına anlama şansı yok. Bu noktada konu denetimlerine iş çok fazla düşüyor.” ifadelerini kullandı.
Çok farklı hilelerle maliyetlerin düşürüldüğünü vurgulayan Kuru, “Hileler yapıp fiyatları üst sekmentten satan firmalar oluyor. Biliyorsunuz fıstık çok pahalandı. Çok düşük fiyatlara tatlı yapan firmalar bezelye ve fıstığa benzer karışımlarla tatlının maliyetini düşürerek tatlıların içerisine katıyorlar. Yine çam fıstığı yerine yer fıstığı gibi farklı alternatifler oluyor. Bunu baharatlarda çok görüyoruz. Pul biberi yerine kremit tozu oluyor. Hemen hemen bütün baharatlarda daha ucuz ve farklı işlemlere tabi tutarak ürünlerin hacmini artırıyorlar. Bunların anlaşılması çok zor farklı prosedürlerden dolayı. ” diye konuştu.
Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkan yardımcısı İsa Tahta ise şunları söyledi: "Sağlıksız gıda tüketiminin sonu sessiz Soma’dır. Ülkemizde her ne kadar yok denilse de maalesef gıda terörü sinsi bir şekilde ilerlemektedir. Gıda alanındaki bu olumsuz ilerleme öncelikle halk sağlığını tehdit etmektedir. Sıklıkla yaşanan gıda hileleri ve gıda ürünlerinin ülkemize sokulmak istenmesi,bebek mamaları da dahil olmak üzere GDO saptanması, gıda firmalarında hijyenik yetersizlikler, gıda denetimlerinin yetersiz olduğunu göstermiştir. Gıda zehirlenmelerinden her gün bir çok insan etkilense bile önemsenmediği için hastaneye gitmiyor. Gitse daha büyük bir kısmı kayıt altına alınmıyor. Ve zehirlenmeler bu şekilde kayıt dışı oluyor.” CİHAN