GBT gitti yerine EKİP geldi !

Vatandaş arasında "Gel Bakalım Tosun" diye bilinen GBT uygulamasının yerine EKİP uygulaması geldi.

İlk uygulanmaya başlandığı günlerde vatandaş arasında "Gel Bakalım Tosun" kısaltmasıyla espri konusu olan Genel Bilgi Tarama (GBT) yerini EKİP'e bıraktı. EKİP'le yaklaşık 100 bin polisin kullandığı olay, karışan şüpheli ve adli işlemlere ilişkin farklı uygulamalar tek çatı altında birleştirildi. GBT uygulaması 28 Temmuz 2013'te sonlandırılmıştı.

GBT’nin yerini kısa adı EKİP olan Emniyet Kolluk İşleri Projesi aldı. Olay bazlı ortak veri tabanı özellikle çeşitli suçlardan arananların kısa sürede yakalanmasını sağlayacak.

Sözcü gazetesinden Kamil Elibol'un haberine göre, polisin yıllardır aranan suçlular ile asker kaçaklarını yakalamada kullandığı GBT uygulaması rafa kaldırıldı. 28 Temmuz 2013’de EKİP projesi devreye sokuldu. Suç ve suçlularla mücadelede önemli bir adım atılmış oldu. Proje ile Asayiş, Terörle Mücadele ve KOM gibi adli birimlerin kendi arasındaki bilgi alış-verişi ile koordinasyonun sağlanması amaçlandı.

ONLİNE TAKİP

EKİP’le yaklaşık 100 bin polisin kullandığı olay, karışan şüpheli ve adli işlemlere ilişkin farklı uygulamalar tek çatı altında birleştirildi. Proje, “Ortak bir veri tabanı oluşturularak verilerde standart sağlandı” diye tanımlandı. Sisteme; aranan şahıslar, eşkal, kayıp kişiler, olay soruşturma , örgüt ve ihbar modülleri eklendi.

KAYIP KİŞİLER

Örneğin Terörle Mücadele Şubesi’nce aranan bir kişi ya da araç Türkiye ’nin herhangi bir yerindeki karakol ekibince yapılan bir kontrolde anında tespit edilebilecek. Proje, aranan kişiler dışında kayıp şahıslarında bulunmasında önemli rol oynayacak.

ENTEGRE EDİLDİ

Adli iş ve işlemlerin Adalet Bakanlığı ile entegrasyonu sağlandı. Ortak havuzda biriken her türlü bilgiye tek bir sistem üzerinden her birim yetki seviyelerine göre ulaşabilecek. EKİP uygulaması “modüler” bir yapıda tasarlandı. Sisteme, 650 bin yoklama kaçağı ve bakayanın da bilgileri girildi.

ARANAN ŞAHISLAR

EKİP’te ilk önce Aranan Şahıslar Modülü açıldı. 12 bin 459 aktif kullanıcısı bulunan modüle 6.1 milyon evrak sevki ve bu evraklara ilişkin 15.9 milyon işlem gerçekleştirildi. Gözaltına alınan şahısların eşgal bilgileri ve fotoğrafları Eşkal Modülü’ne girildi.

EŞGAL SİSTEMİ

15 il’den alınan 97 bin 812 resimsiz, 307 bin 518 resimli eşgal olmak üzere toplam 405 bin 330 eşgal verisi veri tabanına atıldı. Sadece 2013’de resimli ve resimsiz 16 bin 900 veri girişi yapıldı.

İHBAR MODÜLÜ

Terörle Mücadele Dairesi ve birimleri için Olay Soruşturma, Örgüt ve İhbar Modülü oluşturuldu. Sisteme TEM birimlerinden 720 olay verisi kaydedildi. Sistemin “kesintisiz” çalışması için Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı bünyesinde “çağrı merkezi” kuruldu. 20 kişilik ekip 5 çağrı seti üzerinden 81 İl Emniyeti’ndeki 2 bin kullanıcıya teknik destek verdi.

10 MİLYON KİŞİ

EKİP’e 5.8 milyon olay, 14 milyon tutanak, 10 milyon kişi, 24 milyon iletişim ile 550 bin medya verisi aktarımı yapıldı. Sadece 2013’de 237 bin 346 olay verisi girişi ile yaklaşık 9 milyon işlem gerçekleştirildi.

65 BİN KULLANICI

EKİP uygulamasında tanımlı kullanıcı sayısının 65 bin 406, aktif kullanıcı sayısının ise 14 bin 271 olduğu öğrenildi. Adli ve operasyon birimlerinin kullandığı ortak veri tabanına günlük 5 bin 200 olay girişi yapıldığı ifade edildi.

GOOGLE MANTIĞI

EKİP Projesi “google” arama motoru mantığı ile çalışıyor. Sistemdeki tüm adli bilgiler ve diğer verilere şifre ile yetkilendirilen polisler rahatça erişebiliyor. Sistem sayesinde haklarında arama/yakalama kararı ya da gıyabi tutuklama müzekkeresi verilen kişiler ile asker kaçaklarının kısa sürede yakalanacağı kaydedildi.

Sonraki Haber