Gazilik için ‘sınır’ kalkıyor
15 Temmuz gecesi canını hiçe sayıp cuntacılara karşı duran vatandaşlar, hiçbir sınırlamaya tabi tutulmadan gazilik maaşı alıp gazilerin tüm haklarından yararlanacak.
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu'nda FETÖ ile mücadele kapsamında önümüzdeki günlerde çıkartılacak Kanun Hükmünde Kararname'de yer alması planlanan konular ele alındı. Yeni KHK'da yer alması planlanan hususlar şöyle:
YÜZDE 40 SINIRI KALKIYOR
Mevcut hükümlere göre sivil terör mağdurlarının gazilerin haklarından yararlanması için yüzde 40 oranında çalışma iş gücünü kaybettiğine dair rapor alması gerekiyor. Yeni yapılacak düzenleme ile yüzde 40'lık iş göremezlik şartı kaldırılıyor. Darbe girişimi sırasında yaralanan herkes oran ne olursa olsun gazi sayılacak ve onlara tanınan tüm haklardan yararlanacak.
MASAK DEVREYE SOKULACAK
FETÖ soruşturması kapsamında yer alan şirketlerin örgüt ile ilişkisine ilişkin ön incelemenin MASAK tarafından yapılması kararlaştırıldı. Böylece ilişki tespit edildikten sonra gözaltı işlemleri yapılacak.
MSB TAŞINACAK
Genelkurmay Başkanlığı, mevcut binasında çalışmalarını sürdürecek. Aynı yerleşkede yer alan Milli Savunma Bakanlığı yeni bir binaya taşınacak.
İHBARLAR DEĞERLENDİRİLECEK
MİT ve istihbarat örgütleri bundan sonra FETÖ ile ilgili ihbarları daha iyi değerlendirecek. Bugüne kadar yapılan ancak üzerinde yeterince durulmayan ihbarlar mercek altına alınacak.
30 BİN KİŞİ
Kamuda FETÖ ile bağlantısı olduğu için devletten atılacak personel sayısının asker ve polis hariç en az 30 bini bulabileceği hesaplanıyor.
YURTDIŞI TANITIM
FETÖ ile PKK ve uzantıları tarafından yurtdışında yürütülen kara propagandanın önlenmesi, Türkiye hakkındaki algı operasyonun tersine çevrilmesi için AB, Ekonomi ve Dışişleri bakanlıkları bir mekanizma oluşturacak. Süreçte sporcular, sanatçılar, işadamları kullanılacak. Yurtdışındaki Türkler de devreye sorulacak.
HABUR'DAN ÇIKIŞ YOK
Kaçak durumunda olan askerler ile 15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü'nde yakalanan ancak mahkeme kararıyla bırakıldıktan sonra kayıplara karışan Adil Öksüz'ün durumu da toplantıda ele alındı. Bakanlar Kurulu'nda, "Habur'dan bir çıkış olmadı. Kaçmış olanların bir kısmının Yunanistan ve adaları kullanmış olabileceği ancak büyük bölümünün Türkiye'de olduğu tahmin ediliyor" bilgisi paylaşıldı.