Fransa'da Çalışma Yasa Tasarısı Protestoları
Paris'te protestolara katılan 130 kişi gözaltına alındı
PARİS (AA) - Fransa'nın başkenti Paris'te, çalışma yasa tasarısını protesto edenlerden 130'unun gözaltına alındığı bildirildi.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, yaklaşık 3 bin 400 kişinin katıldığı gösterilerde polisle çatışan 130 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, gözaltına alınanların çoğunluğunun lise öğrencisi olduğu ve kimlik tespiti yapıldıktan sonra serbest bırakıldığı bilgisine yer verildi.
Nation Meydanı'ndan Bastille Meydanı'na kadar yürüyen göstericilere polis, biber gazıyla müdahale etti. Protestoya katılan öğrenci grupları güvenlik güçlerine taş, şişe ve yumurta atarak karşılık verdi. Göstericiler, "Polis her yerde, adalet nerede" şeklinde slogan atarak tepkilerini dile getirdi.
Çalışma yasa tasarısı ayrıca, Paris'teki Republique Meydanı'nda başatılan "gece ayakta" adlı eylemlerle de protesto ediliyor. Eyleme katılanlar, sosyal medyada da örgütlenerek, protestoların başka alanlarda da sürdürülmesini amaçlıyor.
Çalışma Bakanı Myriam El Khomri tarafından hazırlanan tasarı hem hükümetin sert şekilde eleştirilmesine neden oldu hem de sendikaları harekete geçirdi. Fransa'da işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan tasarı, özellikle sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor.
Tasarıya göre günlük maksimum 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan minimum çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailer de 5 kata kadar daha az ödeme yapılacak.
Yasa şirket ve işverenlere çalışanlarının çalışma süresini arttırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken, 18 yaşından küçük çıraklık eğitimi alan çocukların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor. Sendikalar aynı zamanda tasarı nedeniyle Sosyalist Parti hükümetini sağa kaymakla suçluyor.